Vreme

Poudarki

  • Padavine bodo še vztrajale
Koroška
Zaradi posledic neurja je bilo več cest na Koroškem zaprtih. Foto: Televizija Slovenija
Nevihta
Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so ponoči narasli potoki ogrožali stanovanjske objekte v naseljih Podvelka, Brezno, Kozji Vrh in na Rdečem Bregu v občini Podvelka. Foto: BoBo
Vzdrževanje
Župan občine Podvelka ocenjuje da je v občini nastalo za 150 tisoč evrov škode. Foto: Televizija Slovenija

Na Koroškem po neurju poplavljene ceste in objekti

Razmere na Koroškem se umirjajo
1. september 2018 ob 11:19,
zadnji poseg: 1. september 2018 ob 16:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nočno neurje je povzročilo precej težav na Koroškem. Gasilci in vzdrževalne službe nadaljujejo odpravljanje posledic neurja. V občini Podvelka je po ocenah župana nastalo 150 tisoč evrov škode.

Neurja z močnimi nalivi in vetrom so minulo noč in dopoldne najbolj prizadele občine Podvelka, Radlje ob Dravi in Ribnica na Pohorju. Ponovno so se z naraslimi vodami spopadali na Prevaljah, kjer so morali poseči tudi po protipoplavnih vrečah, a večjih težav ni bilo. Na območju teh občin so ceste in objekte poplavljali hudourniški in drugi sicer manjši vodotoki, promet na več lokalnih cestah so ovirala podrta drevesa.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so ponoči narasli potoki ogrožali stanovanjske objekte v naseljih Podvelka, Brezno, Kozji Vrh in na Rdečem Bregu v občini Podvelka. Zaradi močnega naliva so na cesto Spodnja Kapla–Gradišče zdrsnili zemljina, kamenje in vejevje, cesto pa so že očistili dežurni delavci Cestnega podjetja Pomgrad.

Kot je povedal župan Občine Podvelka Anton Kovše, so glavnino večjih težav na vodotokih danes čez dan rešili, bodo pa takoj v začetku prihodnjega tedna stopili v stik z Agencijo za okolje in vzdrževalci vodotokov, da se dogovorijo, katera nujna dela bi bilo treba opraviti. Kovše pravi, da z območja vodotokov še vedno niso počiščena vsa drevesa, podrta v lanskem vetrolomu, en vodotok pa je zaprl tudi drog elektro podjetja.

Plaz zasul cesto Radlje–Maribor
Na območju Občine Ribnica na Pohorju je na Zgornji Orlici potok zalival stanovanjski objekt, narasli so tudi vodotoki na območju Hudega Kota. Na Vasi v občini Radlje je davi meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, a so radeljski prostovoljni gasilci preusmerili tok vode in preprečili poplavljanje objekta. Poplavljena je bila tudi cesta Vas–Remšnik, kjer so promet ovirala tudi podrta drevesa. Poplavljajo tudi nekateri drugi vodotoki na območju omenjenih občin, zaradi več podrtih dreves je promet še vedno oviran na več lokalnih cestah.

Na glavni cesti Radlje–Maribor pri hidroelektrarni Vuhred je večji zemeljski plaz zasul cestišče, nanos zemljine pa so odstranili dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje. Po podatkih uprave je bilo znova nekaj težav tudi na območju Prevalj. Zaradi močnega deževja je davi hitro narasel potok Šentanelska reka v Dolgih Brdih in ogrožal mlin. Prevaljski gasilci so del potoka preusmerili. Že ponoči pa so posredovali zaradi zamašenega jaška v središču Prevalj, kjer je zaradi tega meteorna voda poplavljala cestišče. Gasilci so jašek odmašili in preprečili nadaljnje poplavljanje cestišča.

Danes bo pretežno oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte, ponekod pa bodo tudi daljša obdobja brez padavin. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

VIDEO
Po neurju se razmere na Koroškem umirjajo
VIDEO
Neurje povzročalo preglavice na Koroškem
L. L.
Prijavi napako
Komentarji
majster11
# 01.09.2018 ob 12:06
VOC najde vse plazove in jaške- pohvalno. Ko so se pa transformirali(iz ene v drugo firmo) ali privatizirali, kakor si pač kdo razlaga, pa niso vedeli kje je stroj za polaganje asfalta. Saj veste tisti mali stroj 3,5 x 8 metrov........
ERusjan
# 01.09.2018 ob 12:42
Vreme pač gre v tej smeri, da je potreba po gasilcih, veliko večja v nalivih kot požarih, zato tudi veliko društev več zadnje čase kupuje razne črpalke za izčrpavanje meteornih voda, kot pa opreme za gašenje. Dobro predvidevanje.
kafthenimda
# 01.09.2018 ob 14:19
@Sandopes... sarkazem kajne... če ni, ti ni pomoči...
Miki Mause
# 01.09.2018 ob 17:24
Gasilci in vzdrževalne službe nadaljujejo z odpravljanjem posledic neurij.

Skrajni čas, da riti dvignejo tudi komunalne in cestarske službe, ne pa da samo gasilci delajo in uničujejo drago gasilsko opremo, medtem pa ostali lepo hojladri.

Že ponoči pa so posredovali zaradi zamašenega jaška v središču Prevalj, kjer je zaradi tega meteorna voda poplavljala cestišče. Gasilci so jašek odmašili in preprečili nadaljnje poplavljanje cestišča.

Drugače je to delo komunalnega podjetja- redno vzdrževanje in čiščenje jaškov, kanalov, cevi meteornih vod.... ker komunalna podjetja oziroma cestne službe so pooblaščene za vzdrževanje občinske cestne infrastrukture in NE gasilci. Ob rednih vzdrževanjih se to ne dogaja, najlažje pa je 5minut pred katastrofo na 112klicat in zahtevat gasilce.
anity
# 01.09.2018 ob 17:00
Se naprej naj tako pametno urejajo ti iz agencije za okolje in prostor. Bo se Drava tekla proti Avstriji. Nekateri pravijo, da ne naredijo nic ali pa preredko(urejanje strug), jaz pa pravim, da delajo dovolj, le da ne vedo kaj delajo.
monte
# 01.09.2018 ob 19:07
anity: "Nekateri pravijo, da ne naredijo nic ali pa preredko(urejanje strug), jaz pa pravim, da delajo dovolj, le da ne vedo kaj delajo".

Aha, "ne vedo, kaj delajo". Glavno, da veš ti in "strokovnjaki" tvojega kova. Si že stopil do njih s projektom in jim s strokovnim znanjem razložil, kako bi morali delati??? Po tvoje...
maček Tom
# 01.09.2018 ob 16:43
hvala Bogu, da je mimo. Tudi na Gorenjske je pošteno padalo
zapravico
# 02.09.2018 ob 07:02
100 let ista cesta pa samo asvalt se obnavlja,Kako jim ne pade na pamet,da bi še kakšno drugo cesto naredili,ker ta je zelo nevarna.
luna med oblaki
# 01.09.2018 ob 16:48
Vreme postaja vedno bolj ekstremno. Poplave, toča, visoka vročina...Narava je onesnažena, človek vedno bolj posega vanjo in narava nam to vrača. Žal je vedno več takega vremena in s tem tudi materialne škode.
Upajmo, da je najhujše mimo.
Sandopes
# 01.09.2018 ob 12:29
Problem je,da ljudje hodimo premalo v Cerkev! Ce bi vec molili in darovali Cerkvi, se take stvari ne bi dogajale!
Kazalo