Vreme
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 18 glasov Ocenite to novico!
Veter
Zaradi posledic močnih sunkov vetra so imeli nekaj dela gasilci na Obali, drugje večjih težav ni bilo. (fotografija je simbolična) Foto: Pixabay
Toča
Dele Italije je zajelo neurje s točo. Foto: BoBo

Dodaj v

Po hrvaški Istri divjal orkanski veter, v Sloveniji le manjše težave

Kljub ohladitvi vremenoslovci obljubljajo: Poletja še ni konec
20. avgust 2017 ob 09:26,
zadnji poseg: 20. avgust 2017 ob 16:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prehod hladne fronte je nekaj nevšečnosti povzročil na Obali, kjer je v avtokampu večja veja padla na baldahin prikolice, drevo pa je delno padlo na avtomobil. Več težav so imeli na Hrvaškem, kjer je divjal orkanski veter.

V soboto je Slovenijo zajela hladna fronta, ki je prinesla nekaj padavin in znatnejšo ohladitev z jutranjimi temperaturami od 10 do 15 stopinj Celzija, burja je ponoči ovirala promet na severnem Primorskem, sunki vetra pa so težave povzročili tudi v Izoli, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Ponoči je tako v avtokampu Jadranka v Izoli zaradi močnega vetra večja veja padla na baldahin kampprikolice, drevo pa na izhodno pot iz kampa in delno na osebno vozilo, ki pa ni poškodovano. Gasilci so veje in drevo razžagali in odstranili s ceste. V Sežani so gasilci izčrpali meteorno vodo, ki je zalila klet v stanovanjskem bloku, v Kopru pa so posredovali, ker je zaradi močnega vetra odtrgalo klimatsko napravo, ki se je nato zapletla v vrvi za obešanje perila in obvisela na zunanji steni stanovanjskega objekta, še piše na spletni strani uprave.

Orkanski veter na Hrvaškem, debela toča v Italiji
Precej huje je bilo v hrvaški Istri, kjer so sunki vetra znašali tudi do 130 kilometrov na uro. Veter je lomil drevesa, več se jih je podrlo tudi na lokalne ceste – najhuje je bilo na cesti od Novigrada do Brtonigle, piše hrvaški portal Istramet. Najmočnejše sunke vetra so izmerili v Dajli – 125 kilometrov na uro. V Novigradu je bil najmočnejši sunek vetra 106 kilometrov na uro, v Poreču pa 82 kilometrov na uro.

Tudi dele Italije, predvsem območje Padove in Benetk, je sinoči zajelo močno neurje. Padala je toča s premerom več centimetrov, ki je povzročila še dodatno gmotno škodo, ki v letošnjem poletju znaša že 2 milijardi evrov. Zaradi neurja je bilo beneško letališče nekaj časa zaprto, je poročal Radio Slovenija

Poletja še ni konec
Po napovedi vremenoslovca Janeza Markoška ta hladna fronta še ne pomeni konca poletja. Za prihajajoči teden namreč vremenoslovci napovedujejo sončno vreme, sprva sicer s svežimi jutri. Ponekod se bo zjutraj pojavila megla. Od srede naprej bo postopoma spet topleje, tako da konec tedna že lahko ponovno pričakujemo temperature okrog 30 stopinj Celzija, je v soboto povedal dežurni meteorolog.

Sveža jutra, a postopno spet topleje
Danes bo na Primorskem sončno, pihala bo šibka do zmerna burja, drugje pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastale bodo še posamezne plohe. Pihal bo vzhodni do severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva povsod precej jasno, po nekaterih kotlinah bo zjutraj megla. Čez dan bo v notranjosti Slovenije občasno zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do okoli 15, najvišje dnevne pa od 19 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo nato sončno in postopno spet topleje, v gorskem svetu pa se bo v nedeljo in ponedeljek spet nekoliko povečala možnost popoldanskih ploh ali neviht.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
vranek
# 20.08.2017 ob 10:11
Urednik ne nabijaj ker ti izpades smesen. Vsak dan imamo napovedi in vsak vidi, da te drzijo, seveda pa verjetno ne za neke rovte tam, kjer ti pricakujes . Problem je v tem, da ti napoved napac o ali pa je sploh ne razumes. Zato se s takimi zanicljivimj izjavami raje ne meci ven. Napovedi so zelo tocne!
krjen3
# 20.08.2017 ob 11:55
Za tistega ki kritizira vremenarje avtomatsko vem da tako ali tako nima pojma o vremenu in kako kompleksna stvar je to, predvsem kar se tiče napovedovanje neviht. Tako da ljudje ne smešite se.
frisk2k
# 20.08.2017 ob 10:23
Ko so v Sloveniji temperature okrog 23 stopinj, je treba ljudi miriti, da še ni konec poletja. Tu v Amsterdamu se pa pri 23ih začne evforija, da ga to poletje končno spet malo "žge" :)
Lp vsem domov :)
smradulja
# 20.08.2017 ob 09:37
Poletja še ni konec

res je...natanko še en mesec ga je
josh k.
# 20.08.2017 ob 10:50
Še dobro, da nas opozorijo. Sicer bi že bunde nase navlekli...
JezenZa3
# 20.08.2017 ob 12:07
V nevihtah je treba uživati, ker potem pride zima in jih ni za nekaj mesecev.

Je pa treba prej dobro pospraviti balkon... :)
hrgotax
# 20.08.2017 ob 14:42
HOR,
pri nas gotovo niso "zelo" upadle ...
Kvečjemu je topleje kot lani (v vseh mesecih doslej, razen januarja).
Nekateri greste iz ene skrajnosti v drugo,
resnica pa je verjetno nekje vmes ...

Me zanima, kako boš komentiral,
če bo decembra +15 stopinj Celzija,
snega pa od nikoder.

Lani so kmetje brez težav opravili pet odkosov,
letos bodo marsikje lahko veseli, če bodo štiri,
ponekod bodo zadovoljni že s tremi ...
Kljub temu naj bi bilo po tvojem veleumnem mnenju lani topleje.
Malo morgen ...

Raje se opiraj na verodostojne linke.
Samo da ni uraden, pa je verodostojen,
je krilatica takšnih pametnjakovičev, kot si ti.
Pa čeprav je metodološko in strokovno "mimo" ...
hypatos
# 20.08.2017 ob 12:00
Ponoči je tako v avtokampu Jadranka v Izoli zaradi močnega vetra večja veja padla na baldahin kampprikolice, drevo pa na izhodno pot iz kampa in delno na osebno vozilo, ki pa ni poškodovano. Gasilci so veje in drevo razžagali in odstranili s ceste. V Sežani so gasilci izčrpali meteorno vodo, ki je zalila klet v stanovanjskem bloku, v Kopru pa so posredovali, ker je zaradi močnega vetra odtrgalo klimatsko napravo, ki se je nato zapletla v vrvi za obešanje perila in obvisela na zunanji steni stanovanjskega objekta, še piše na spletni strani uprave.

Tale odstavek je lepo ogledalo sodobnega "novinarstva", ki ko nima več pomembnih poročil, začne poročati o trivialnih stvareh, ki se dogajajo vsakodnevno.

Torej sedaj mora cela Slovenija vedeti, da je veja padla na baldehin, drevo pa na avto, ki ni bil poškodovan (se pravi, da niti veja, niti drevo nista bila velika, čeprav novinarka, ki seveda ni bila na mestu dogodka, da bi to preverila, trdi drugače), da je "meteorna" voda zalila eno klet in ja je nekje klima naprava onvisela zapletena v vrvi za obešanje perila.
tulmun
# 20.08.2017 ob 15:36
@vinc44

do Pulja
tuintam
# 20.08.2017 ob 13:04
Po hrvaški Istri divjal orkanski veter, v Sloveniji le manjše težave...

Kot da bi Erjavec rekel, da še veter spoštuje meje in odločitve arbitraže ... Mimogrede bi pa še težave izvozil ...
gesan
# 20.08.2017 ob 16:16
OnionRing
# 20.08.2017 ob 15:29
kdo je kriv za ta veter, takoj najti krivca in ga obsodit da bo zgled drugim njemu/njej podobnim
........................................
.........
Ekstremni temp razkorak in pa že desetletja nazaj so opozarjali, da se bo zaradi nekaterih posegov v naravi porušilo vetrovno ravnovesje....

Recimo, v prekmurju niso nikoli imeli takšnih težav z vetrom kot ga imajo sedaj, ko so naredili tisto "avtocesto" če jo lahko tako imenujemo sploh.
Poznam gostinca, ki mu je lani odneslo del strehe zaradi vetra iz smeri avtoceste, ker sedaj veter drugače potuje in dobiva moč kot voda v puromatu.

Očitno se bodo inženirji mogli naučit pri gradnjah in posekih še nečesa, recimo proučevanja predvidevanj kaj se lahko zgodi zaradi posegov.

No, to pa je že zgodba, ki trči ob pohlep! In nesposobnost dojemanja!
hrgotax
# 20.08.2017 ob 15:59
HOR,
dejstvo je, da se klimatske spremembe dogajajo.
Zemlja se globalno segreva ...
Če ne bi bilo tako, se ledeniki ne bi talili ...
V bistvu ima torej "uradna" klimatologija kar prav ...
V naslednjih desetletjih se bodo klimatske spremembe
samo še zaostrile ...

P. S. Zelo dobro ločim globalno od lokalnega dogajanja,
zato se tudi ne slepim, da so se podnebne spremembe potuhnile ...
Lokalno stanje v Sloveniji pa je nek katalizator dogajanja v globalnem merilu ...
HOR
# 20.08.2017 ob 13:13
Meteoroloske napovedi so se kar dobre.
V bolj klimatskih napovedih na 24ur, na primer, menda povzeto po ameriski agenciji NOAA, fantazirajo, da "podatki za obdobje od začetka januarja pa do konca julija letos razkrivajo, da se ozračje segreva, da pa so bile temperature tega obdobja vendarle nižje od lanskega obdobja, a zgolj za malo" in kako da smo tako "blizu" lanskim rekordom...!?
Kako se je ozracje od jan do konec julija 2017 ("hudo") segrevalo in kako so globalne temperature nizje zgolj za "malo" pa je razvidno iz spodnjega prikaza v povezavi, kjer je jasno razvidno, da so temperature v tem obdobju v primerjavi z 2016 do sedaj zelo upadle...!
LINK
www.woodfortrees.org/plot/rss/from:2015/plot/rss/from:2016/trend:2017/plot/rss/from:2016/to:2016.6/magnitude/plot/rss/from:2017/to:2017.6/magnitude

Skratka klimatski alarmizem na 24ur v vsem svojem vrocinskem "sijaju"...
mamblita
# 20.08.2017 ob 22:05
Najprej tole: Precej huje je bilo v hrvaški Istri, kjer so sunki vetra znašali tudi do 130 kilometrov na uro.

Potem pa Najmočnejše sunke vetra so izmerili v Dajli – 125 kilometrov na uro.

Saj ni nevemkakšna razlika, pa vseeno se mi zdi malo hecno, pač v stilu MMC-jeve profesionalnosti.
hrgotax
# 20.08.2017 ob 15:52
vinc44,
vem, da so včasih vozili.
Ali še vedno?
Razlog je v tem, da je železniški dostop
do Pulja možen samo prek SLO ozemlja,
saj iz notranjosti Hrvaške tovrstne povezave ni.

To je razlog, da so v času Jugoslavije Istro
železniško upravljali iz Slovenije. Revija Nova proga je bila
npr. glasilo železničarjev Slovenije in Istre.
HOR
# 20.08.2017 ob 15:32
hrgorax

Eno je globalno povprecje, ki se ze takoj razdeli na S in J poloblo, kjer se S polobla precej bolj segreva, kot J polobla, potem pa se razlike v klimi delijo se nadalje. Slovenija se zadnja desetletja definitivno kar segreva ( pa povsod, kjer je vec urbanizacije se z dodatnim pribitkom...), S Amerika, na primer, pa precej manj, Ktajska se vsaj kaksno desetletje ohlaja, Indija pa se dlje segreva, Antarktika se ohlaja ze vsaj desetletje, Arktika segreva vec desetletij, Grenlandija pa se ohlaja od 2005, masa nastajanja novega ledu na povrsini Grenlandije pa je letos bolj blizu maximumom.
Sedanje vreme in klima ter spreminjanje niso neka zgodovinska posebnost ( razen rasti CO2) ne globalno in tudi ne lokalno v Slo. -Potrebno je samo pogledati stoletja in do ca deset tisocletij nazaj.
Na Zemlji je na delu dosti klimatskih ciklov, vpliv pa je tudi iz Sonca in osoncja, mnogo tega pa se ni dovolj pojasnjenega, kakor tudi sedanje klimatski dogajanje ni razvozlano na podlagi znanstvenih dokazov. Se pa klimatski vzorci sedaj bolj spreminjajo, ceparv globalno ni dovolj dokazov za trditev, da seklimatski extremi povecujejo ali, da smo globalno bolj ranljivi zaradi klimatskih dogodkov.
Ca zadnjih 20 let pa je trend globalnega segrevanja upadel glede na predhodnjih 20 let...
Razlicne meritve pa dajejo recimo za zadnji dve desetletji razlicne rezultate od recimo malo ( ca 0,05 st C na dekado do tudi vec od 0,15 st C na dekado) rasti globalnih temperatur, kar pa tudi ni znanstveni garant za katastrofo...
Lani je bil naravni temperaturni pospesek El Nino (tako, kot tudi 1998), zato so letos temperature glede na lani upadle in zaenkrat le malo globalno narascajo...
LINK
www.woodfortrees.org/plot/rss/from:1997/
plot/rss/from:2016/trend:2017/plot/rss/f
rom:2016/to:2016.6/magnitude/plot/rss/fr
om:2017/to:2017.6/magnitude/plot/rss/fro
m:1998/trend/plot/hadcrut4gl/from:1998/t
rend

V Slo pa se bo potrebno precej vnaprej prilagajat vremenskim pogojem, ne pa cakat na "zlate case" ali pa na nadalnje katastrofe in le pobirat eko dajatve in pokrivat skodo za nazaj.
BojanD
# 23.08.2017 ob 11:07
=pa tudi posledice klimatskih sprememb ... ne odstopajo bisrveno od podobnih v preteklosti in jih pravzaprav niti niso dosegle=

@HOR, zanimivo torej, da si pred nekaj meseci sam linkal del poročila IPCC, kjer je bilo jasno razvidno, da so nekateri ekstremni vremenski pojavi značilno pogostejši.

=Tudi dosedanje pretekle napovedi za sedanji cas so se izkazale za pretirane=
Nekatere ja (če jih iščemo med t.i. fringe napovedmi), še več jih je takih (tudi med mainstream napovedi), ki so spremembe podcenjevale. Na žalost nesigurnost napovedi deluje v obe smeri.

= iz NOAA podatkov razvidno, da so letos temperature solidno pod, ne pa blizu rekordnim lanskim,=
Res je, kar je pričakovano, ker je bil lani El Nino. Ampak letos je za sedaj kar precej topleje kot leta 1998, ko je bil močan El Nino. V niti 20 letih je torej trend gladko prekosil razliko med El Nino leti in navadnimi leti.
Nikolaj
# 21.08.2017 ob 09:20
Napovedovanje vremena ni zahtevno opravilo.
Statistično je dokazano, da se od avgusta dalje temperatura znižuje. September je bolj hladen od avgusta, še hladnejši je oktober, sledi november in december kot nahladnejši mesec.
V mesecu oktobru in novembru bo tudi obilno deževje in ponekod poplave.
Tako je že tisočletja.
Nikolaj
# 21.08.2017 ob 09:17
Resnica je, da se svet v globalnem merilu ohlaja. So pa posamezna območja planeta, kjer je nekoliko bolj vroče, npr. Slovenija in Luxemburg.
Po napovedih Tibetanskega meteorološkega instituta " Kjang Fu Kung" bodo letos pozimi nastopile ekstremno nizke temperature.
HOR
# 20.08.2017 ob 20:18
hrgotax

Ce bos malo bolj pozorno pogledak, kaj sem napisal ne bos nikjer nasel, da se klimatske sprembe ne dogajajo ali, da ni segrevanja.
Je pa globalno segrevanja manj, kot to podajajo mediji, pa tudi posledice klimatskih sprememb do sedaj niso kaj posebej katastrofalne, oziroma ne odstopajo bisrveno od podobnih v preteklosti in jih pravzaprav niti niso dosegle, kaj sele presegle.
Tudi dosedanje pretekle napovedi za sedanji cas so se izkazale za pretirane, zato dvomim, da so na podobni podlagi kaj dosti bolj verjetne za prihodnost, itak so to sami bolj ali manj verjetnostni scenariji, pa glede na dosedanje napovedi manj verjetni. Cisto zagotovo pa tega nihce ne more napovedati, zaenkrat pa realnost vedno znova demantira katastrofalne klimatske teorije...
gesan
# 20.08.2017 ob 16:09
urednik01
# 20.08.2017 ob 09:52
nimajo pojma za tri dni naprej...
........................................
.........
LAhko jih kuj zamejaš...
le strokovnost moraš dokazat.

:)
Lahko začneš recimo na tem portalu in nam vsak dan daš svojo obširno napoved...
Ampak, če nam boš shebal srečanje, potem bomo pa kleli tebe!

:)
tulmun
# 20.08.2017 ob 15:39
@hrgotax

deset let gor ali dol,koliko je spodobna naša politika še tiste štiri zaselke niso sposobni argumentirati v haggu kaj šele istre
janipapillon
# 21.08.2017 ob 08:40
googl znanstvenik HOR
Kaj kej pravijo stanovski kolegi @NASA za 2017?
HOR
# 20.08.2017 ob 20:43
hrgotax

Kar pa se tice ledenikov je Na primer Triglavski nastal ob spici zadnje "male leđne dobe" tali pa se vsaj ze sto let, podobno tudi ostali, le da smo po sredini prejsnjega stoletja imeli ca 25 let ohlajanja doca 1975 do ca 2000 potem pa spet segrevanje, le da je ca zadnjih 20 let segrevanje malo manjse, kot prej. Lanski naravni porast globalnega segrevanja El Nino se je lani prodajal, kot trend globalnega segrevanja, od laniskih visin pa so globalne temperature padle, kakor je pac obicajno po vsakem El Nino, od tega koliko bodo padle, oziroma kako mocno ali sibko bodo narascale pa je odvisno ali se bo trend zmanjsane stopnje segrevanja nadaljeval ali ne.

Dodatno moje navedbe v zvezi z 24 ur niso v nasprotju z podatki NOAA saj je tudi iz NOAA podatkov razvidno, da so letos temperature solidno pod, ne pa blizu rekordnim lanskim, kot fantazirajo na 24 ur in prej blize tistim iz 2015...
LINK. ali copy-paste v iskalnik
www.ncdc.noaa.gov/monitoring-content/sotc/global/2017/jul/ytd-horserace-201707.png
long island
# 20.08.2017 ob 16:23
Na Švedsken lepo hladno...
hrgotax
# 20.08.2017 ob 15:45
HOR,
hvala za korekten odgovor,
a tudi podatki NOAA niso za odmet.
Se pa seveda strinjam, da se je treba
začeti pravočasno prilagajati novim (toplejšim) okoliščinam ...
dejneseri
# 20.08.2017 ob 12:46
Od kdaj sunki vetra 'znasajo'?
Anzi23
# 20.08.2017 ob 09:42
Škoda. Temperature okoli 30 in več pač niso optimalne za človeka.
HOR
# 20.08.2017 ob 15:52
hrgotax

Dodatno pa vidim, da ne locis globalnih od lokalnih temperatur, niti kaj je verodostojno ali ne, kaj sele, kaj je metodolosko ali strokovno mimo, kljub temu, oziroma ravno zato pa brez strokovnih argumentov pametujes z poskusi deljenja diskvalifikacij a la " pametnjakovic", prikazom glede dejstev, ki niso v skladu s tvojimi pogledi...

Mimogrede RSS je eden od par vodilnh vrhunskih satelitskih meritev in prikazovanj temperaturnih podatkov...
Edino kar steje pa so znanstveni dokazi in znanstvene evidence, ne pa (politicna) oznaka uradno...

Sicer pa so pretekle napovedi "uradne" klimatologije za danasnji cas, z dejstvi dokazano, precej in bistveno napacne napovedi...
vinc44
# 20.08.2017 ob 15:33
Vozijo pa Slovenski vlaki do Pule
OnionRing
# 20.08.2017 ob 15:29
kdo je kriv za ta veter, takoj najti krivca in ga obsodit da bo zgled drugim njemu/njej podobnim
hepan
# 20.08.2017 ob 11:54
Se dobro da delajo paniko in smo lahko nevihte preprecili
urednik01
# 20.08.2017 ob 09:52
nimajo pojma za tri dni naprej...
Kazalo