Vreme
Sneženje
Vreme je danes povzročilo kar precej preglavic. Foto: BoBo
false
Največ težav na cestah povzročajo vozila brez zimske opreme, ki obtičijo. Foto: BoBo
false
Dars ima na terenu vse razpoložljive ekipe. Foto: BoBo
false
Primorsko avtocesto so zaradi zdrsa tovornih vozil zaprli. Nastal je daljši zastoj. Foto: BoBo
false
Zastoji na primorski avtocesti. Foto: Barbara Renčof
false
Nameščanje snežnih verig. Foto: BoBo
VIDEO
Prometni infarkt na primo...

Dodaj v

Ponedeljkov dan sta v dobršni meri krojila sneg in veter

Na pot pravočasno in z zimsko opremo
13. november 2017 ob 07:48,
zadnji poseg: 13. november 2017 ob 18:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Slovenijo je prvič v tej sezoni zajelo sneženje do nižin. Največ težav v prometu in pri oskrbi z elektriko je vreme povzročilo na Notranjskem, v severnem delu Primorske in osrednjem delu.

V severnem delu Primorske je začelo snežiti že v nočnem času, zato je Cestno podjetje Gorica začelo plužiti že okrog treh. Snežne razmere so bile tudi na cestah Notranjske in Brkinov, zaradi zdrsov tovornjakov je bila dopoldne zaprta primorska avtocesta.

Zaradi snega je še vedno nekaj težav na slovenskih cestah. Na prelazih Predel, Ljubelj, Korensko sedlo in Radlje je obvezna zimska oprema, čez Jezersko ter na cesti na Pokljuko pa verige. Cesta Mojstrana-Vrata ter cesta čez prelaz Vršič sta zaprti. Na cestah Razdrto-Manče ter Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike, na mejnih prehodih Petrina ter Babno Polje pa prepoved za priklopnike in polpriklopnike na hrvaški strani.

Promet po Vipavski dolini je prepovedan zaradi burje, velja zapora tretje stopnje, to je prepoved za vsa tovorna vozila in avtobuse. Močna burja na Goriškem tudi sicer povzroča precej težav, saj podira drevesa in ogroža promet, odkriva strehe in ogroža mimoidoče.

Na stotine gospodinjstev brez elektrike
Okvare, ki so zaradi vremena nastale na napravah distribucijskega elektroenergetskega sistema Elektra Primorske, so večinoma odpravili. Še vedno je na njihovem območju brez električne energije 120 odjemalcev, in sicer 80 na Postojnskem in 40 na Ajdovskem. V Kobaridu je čez dan brez električne energije ostalo tisoč odjemalcev. Zaradi popravila daljnovoda čez avtocesto je bila ta zaprta dodatne pol ure. V času zapore na avtocesti je namreč na cestišče padla žica daljnovoda Dolenja vas-Senožeče.

Zaradi sneženja in posledično lomljenja drevja je tudi na območju Elektra Celje ponekod še izpad električne energije. Brez nje je trenutno še 315 gospodinjstev, največ na območju Mežice.

Vseh težav še niso odpravili na območju Elektra Ljubljana, kjer je na daljnovodu Begunje pretrgan vodnik in je trenutno brez napajanja še približno sto odjemalcev. Največ težav so imeli v Cerknici in na Uncu, kjer je bilo zaradi podrtega drevja brez elektrike kar 2.000 gospodinjstev.

V prestolnici in na severovzhodu ni večjih težav
Sneg je v zgodnjih jutranjih urah pobelil tudi prestolnico. Ljubljanska zimska služba je posipanje cest začela ob 5.30, nadaljevali pa so s čiščenjem površin za pešce. Dežurna služba je bila v pripravljenosti od nedelje zvečer, zato jih sneg ni presenetil.

Današnje sneženje za zdaj na severovzhodu države ni povzročilo večjih težav, zimske službe so bile ponoči in dopoldne dejavne le v višje ležečih delih Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 30 centimetrov snega.

Na Koroškem, kjer je preteklo noč sprva močno deževalo, potem pa je začelo snežiti, je pobelilo tudi doline, a snega za zdaj v dolinah ni veliko. Kot je povedal Aleksander Celan iz družbe VOC Celje, je v dolinah zapadlo od pet do 10 centimetrov snega, na višje ležečih območjih občin Črna na Koroškem in Ribnica na Pohorju ter na Kopah pa je novega snega za od 25 do 30 centimetrov.


Po nižinah se sneg ne bo obdržal

Sneg, ki je zjutraj pobelil tudi nekatera nižinska območja po državi, se ne bo obdržal. Ker so tla topla, se sneg tali sproti, kak dan ali dva pa se bo obdržal le na legah, višjih od 500 metrov nadmorske višine, je pojasnila dežurna vremenoslovka na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik.

Noč na sredo bo nekoliko hladnejša, ponekod bodo temperature padle tudi pod ledišče. V drugi polovici tedna pa se bodo dnevne temperature dvignile tudi do osem stopinj Celzija. Vremenoslovci novih snežink po nižinah v kratkem ne napovedujejo, padavine pa se v majhnih količinah obetajo v soboto in nedeljo, je še pojasnila Hladnikova.

Nepravilno umikanje vozil na primorski avtocesti onemogoča vožnjo reševalnega vozila.
Posnetek: Klemen Rebec/ ZD Postojna


Na pot pravočasno in z zimsko opremo
Na prometnoinformacijskem centru voznikom priporočajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. Vozniki lahko pričakujejo nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase.

Ponekod na Gorenjskem se na nekaterih cestah sneg že oprijema vozišča. Največ ga je na cestah na območju Kranjske Gore, kjer se sneg oprijema vozišča od Mojstrane naprej proti Ratečam, sneg je na cesti tudi na območju Jezerskega in proti Ljubelju, na škofjeloškem območju pa na odseku Železniki-Podbrdo. Zahtevne vozne razmere so tudi na preostalih cestah, kjer je cesta mokra in spolzka, je sporočil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Kjer se sneg oprijema vozišča, je obvezna zimska oprema, povsod pa je potrebna previdnost in predvsem vožnja z zmanjšano in prilagojeno hitrostjo, povečano varnostno razdaljo, ustreznimi pnevmatikami in tehnično brezhibnim vozilom. Vozniki naj se izogibajo prehitevanjem in naj računajo na daljši čas potovanja, je še opozoril Kos.

Meja sneženja se je spustila do nižin
Padavine so se v jutranjih urah okrepile, meja sneženja pa se je marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Do večera, ko bodo padavine v glavnem povsod ponehale, bo nad okoli 500 metri zapadlo od 10 do okoli 25 centimetrov snega, po nižinah pa večinoma manj kot 10 centimetrov.

Največ snega bo zapadlo v visokogorju. Predvsem v Julijskih Alpah lahko zapade tudi okoli 50 centimetrov novega snega, tako da se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Po nižinah se sneg ne bo obdržal
Sneg, ki je danes zjutraj pobelil tudi nekatera nižinska območja po državi, se ne bo obdržal. Ker so tla topla, se sneg tali sproti, kak dan ali dva pa se bo obdržal le na legah, višjih od 500 metrov nadmorske višine, je pojasnila dežurna vremenoslovka na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik.

Noč s torka na sredo bo nekoliko hladnejša, ponekod bodo temperature padle tudi pod ledišče. V drugi polovici tedna pa se bodo dnevne temperature dvignile tudi do osem stopinj Celzija. Vremenoslovci novih snežink po nižinah v kratkem ne napovedujejo, padavine pa se v majhnih količinah obetajo v soboto in nedeljo, je še pojasnila Hladnikova.

Lani v tem času padavin ni bilo. Jutranje temperature so bile okoli nič stopinj Celzija, dnevne pa okoli pet, se spominja Hladnikova. Prvi sneg je zapadel šele januarja.

G. K., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 08:21
Pri nas v Celju dežuje pri 3 °C in tudi okoliški hribi, kolikor se vidijo do nekje 450 mnv, so brez beline.

Največje presenečenje današnjega jutra je nedvomno sneženje v Ljubljani pri 0 °C s snežno odejo večinoma med 2 - 5 cm.

Ob 7h zjutraj je deževalo zahodno od Ljubljane (Idrija +2 °C), severno (Brnik +2 °C, Lesce +2°C) in vzhodno (Litija +3 °C) in je redkost, da je ob tem v Ljubljani hladneje kot v omenjenih krajih, ki so običajno hladnejši.

Glede na radarsko sliko je Ljubljana imela od teh krajev najvišjo intenziteto padavin - podobno kakor kraji južno od LJ - kar je očitno botrovalo, da se je zaradi visoke intenzivnosti padavin hladen zrak prenašal globoko v nižje plasti in temperatura lokalno praktično ni opazno naraščala s približevanjem tlom, kakor je to običajno.

Ravno zaradi takšnih presenečenj je vreme zanimiv pojav za opazovanje, upam pa, da Ljubljančanom ta sneg ne bo povzročil preveč preglavic.
Pueblo Libre
# 13.11.2017 ob 08:26
ehhh danes na avtocesti... baba vozi čez dva pasa, jo nese levo desno ona pa na telefonu...
folk dejte prilagodit svojo vožnjo razmeram...
peglezn
# 13.11.2017 ob 08:08
Cel teden so (točno) napovedovali tole vreme, pa ...
tuhtam
# 13.11.2017 ob 08:49
Prosim, naj mi kdo razloži, kako je mogoče, da vsako leto ob prvem snegu zaprejo primorsko avtocesto zaradi zdrsa tovornjakov. Zakaj Policija ne zapre avtoceste za tovornjake že nekaj ur pred tem? Zakaj se ne začne izločati tovornjakov pravočasno? KDO NI NAPRAVIL DOMAČE NALOGE?
kacjipastir
# 13.11.2017 ob 08:30
@Unseen temu se reče kvaliteten post. Hvala.
snezenimozz
# 13.11.2017 ob 09:11
Kako bi naj plug plužil če se use ustavi? kaj naj avtomoble odrine stran?? Ne more biti niti na voljo usakih 5min tam.. Glede na intezivnost sneženja, ko v 20min zapade 2-3cm snega + burja 100km/h, kar je dovolj, da se EN tovornjak ustavi se naredi kaos, za katerega ni kriv DARS in delavci.. Ljudje malo razumevanje, pa tudi sicer so včerja napovedali težave na tem delu AC
politik kritik
# 13.11.2017 ob 08:04
A kdaj ta avtocesta ni zaprta?
iufhdfewd
# 13.11.2017 ob 09:29
Pa zakaj niso že včeraj preventivno splužili avtocesto,če so pa vedeli da bo danes sneg (sarkazem namenjen tistim ki tu kritizirajo cestne službe).
zmajmun
# 13.11.2017 ob 10:21
Zapadel je prvi sneg
popeljal nas v srednji vek
avti na cesti stoje,
ne premikajo se.

Na ulici ure stojim,
vesel sem a se bojim,
da službe jutri ne bom imel
ker vem da danes ne bom tja prispel

Zdaj dvignimo čaše zima je,
naj vino ogreje mi srce,
vozit ne morem in ni mi žal,
da pijan sem postal
na prvo zimsko noč.
džeko
# 13.11.2017 ob 09:03
ehhh danes na avtocesti... baba vozi čez dva pasa, jo nese levo desno ona pa na telefonu...
folk dejte prilagodit svojo vožnjo razmeram...

To doživljam vsak dan na Gorenjki......pa mater no, a ta država res ne more kaj ukreniti glede tega??? Ajd da se oglasiš, ampak to čveka in čveka....
zmajmun
# 13.11.2017 ob 08:20
jst sm pa kr doma ostal...v vsaki stvari je neki dobrega ane
jabovko96
# 13.11.2017 ob 09:11
V ljubljani danes pa skoraj prometna pravljica proti temu, kakor je ponavadi. Očitno so vsi obtičali na avtocestah.
Bevcan
# 13.11.2017 ob 09:51
2cm snega na cesti nimaš kaj plužit. Problem so ljudje brez zimske opreme. In romunski kamjonarji ki nimajo gum niti za poletje dobrih. Tudi poleti je velikrat sranje zaradi njih, ker gume ležijo po cesti. Če bi pa policija kaznovala bi bili pa spet inkasanti.
tim sein
# 13.11.2017 ob 09:21
To pa čudno.. saj so se včeraj tukajšnji komentatorji rekli, da je to fejk njuz...
umilave1
# 13.11.2017 ob 09:10
No no no, preden direktno krivite DARS pa cestne službe, bi jaz dodal vprašanje, na kakšnih pnevmatikah(!) oziroma verigah, če so bile nameščene in v kakšnem tehničnem stanju so se pripeljali ti tovornjaki, ki so nesrečno zdrsnili. Velikokrat najdejo koga s zlizanimi gumami, da ne govorim o nakladu.
Problem je tudi pri avtomobilih: če nimaš ESP in si daš ožje pnevmatike 2-3cm od standardnih za čez zimo, ni problem se prebijat po nespluženi cesti v vzpon ker imaš večjo trakcijo zaradi manjše površine stika gume s cesto, v primeru te elektronike(sploh, če se je ne da izklopit) in širokimi gumami, se hitro zgodi, da ti vzame moč motorja zaradi zaznavanja zdrsavanja koles in s tem kmalu ostaneš nemočen sredi vzpona. Konkretni primeri na 9-10 let stari Toyoti in Seatu.
Upam, da je pri novejših avtomobilih to bolje porihtano.

@Unseen: velik + za post, bi verjel, da si najmanj ljubiteljski vremenar.
Joker
# 13.11.2017 ob 10:13
In če pogledaš video: kaj ima ta banda kamionarska delat na prehitevalnem pasu?
Vasem na licu mesta pobrat vozniško, pa naj furajo šajtrge.
megan
# 13.11.2017 ob 09:35
Vremenoslovci so že pred dnevi zelo točno napovedali vreme, tako, da o kakšnih "presenečenjih" danes ne more bit govora. Glede na napovedi je bilo že zdavnaj jasno, da današnje razmere ne bodo primerne za tovorni promet, pa vseeno niso tovornih vozil izločili iz prometa. Kdo je odgovoren in zakaj ni odredil izločanja tovornih vozil? Kriv je, da je zdaj primorska avtocesta zaprta.
Zanima me tudi, če so policisti kaj preverili, ali imajo tovornjaki primerne gume. Bojim se, da mnogi nimajo (nekateri najbrž vozijo z gumami, ki niti za po suhem niso). Precej verjetno tudi mnoga osebna vozila nimajo primernih gum za te razmere - pač še ni 15.11. pa sneg še ni dobil "dovljenja" da zapade.
Dolenc
# 13.11.2017 ob 09:36
To nima več smisla! Kakšna inštitucija je to Dars, da kljub plačevanju vinjete uporabnikom ne priskrbi pravočasno ustreznih zimskih pnevmatik. To je samo v Sloveniji!
nemesis999
# 13.11.2017 ob 09:34
tistim,ki zdrsavajo naj policija izstavi račun za zastoj x100,v nasprotnem bodo tovornjakarji še vedno čez slo vozili brez zimske opreme.jasno je,da morajo biti kazni nekajkrat višje kot cena zimske opreme!tisoči pa stojimo v stoječi koloni zaradi takšnih ignorantskih in brezobraznih debilov,kar je povezano z velikim stroškom vseh čakajočih skupaj.dajmo vlada,dajmo to zgodbo zaključit,enkrat in za vse večne čase!
Energetik81
# 13.11.2017 ob 10:36
Res nam ful pomaga opozarjanje DARSa, ki ga verjetno Romun v tovornjaku s slick gumami vestno posluša... Adijo pamet..
Pomagala bi samo policijska akcija, kjer bi že PRED sneženjem tovornjakarje brez pardona izločali in pisali mastne kazni za neopremljene!
AM
# 13.11.2017 ob 09:27
"Prosim, naj mi kdo razloži, kako je mogoče, da vsako leto ob prvem snegu zaprejo primorsko avtocesto zaradi zdrsa tovornjakov. Zakaj Policija ne zapre avtoceste za tovornjake že nekaj ur pred tem? Zakaj se ne začne izločati tovornjakov pravočasno? KDO NI NAPRAVIL DOMAČE NALOGE?"

Se strinjam. Res bi bilo smiselno zapreti avtocesto za tovornjake. Za vsa vozila, tudi za osebna, pa bi morali narediti kontrolo zimske opreme in seveda napisati kazni tistim ki je nimajo.....
eos
# 13.11.2017 ob 08:56
Ja, Luka Novak, po tvoji razlagi bi človek mislil, da je zdrs kamionov posledica burje :) Tudi Staro pošto lahko fino zasuje, a zaradi burje tam ni toliko zametov. Je pa precej višja od Razdrtega. Toliko o klancih.
bačanc
# 13.11.2017 ob 10:15
Samo par centimetrov...kaj bi bilo če bi prišla kakšna zima izpred nekaj desetletij ko bi v nekaj urah zapadlo 50cm in več. Razvajeni smo, narava pa nam znova in znova govori da ne smemo bit. Razmere kakšne so so bile itak že neštetokrat povedane v preteklih dneh (bravo arso) tako da se ni kaj čuditi
ice queen
# 13.11.2017 ob 09:19
In ponovno na cestah en kup vozil brez ustrezne zimske opreme, beri dobrih zimskih gum!
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 15:58
Kolikor vidim iz slikovnega materiala tega članka, vozniki še niso najbolj seznanjeni
s spremenjenim 14. odst. 30. čl. ZPrCP, ki velja že več kot en mesec, katerega vsebina je - po domače povedano - da če je na AC/HC zastoj, gredo tisti:
- na levem pasu skrajno levo, celo čez robno črto (!)
- na desnem pasu pa skrajno desno, in to na sam zunanji rob odstavnega pasu (!).

Iz slik vidim, da jih večina ostaja kar na sredini svoj pasov, kamoli, da bi kdo šel na odstavnega.

Sicer je za nespoštovanje tega določila predvidena kazen 200 €. En sam policist bi danes na terenu izpolnil svojo kvoto v enem dnevu, ker bi lahko od vsakogar v kompletni koloni pobiral omenjene prispevke za državno malho.
olidata
# 13.11.2017 ob 09:58
DARS ima zelo velika pooblastila na avtocesti. Predvsem modre luči in zelooo veliko denarnico za pokasirat tiste, ki nimajo nalepke. Zakaj ne oglobijo kamionistov, ki ne upoštevajo izločanja in tiste, ki zaradi zdrsa zaprejo celo cesto?
Voly
# 13.11.2017 ob 09:53
Unssen
Tudi sam sem zjutraj, ko sem se zbudil glede tega snega v Ljubljani razmišljal povsem enako kot ti. Ko me je zvečer žena vprašala, če bo zjutraj, ko bo šla v službo sneg, sem ji odgovoril, da verjetno bo, najverjetneje pa v Ljubljani ne. No, pa se je zgodilo ravno obratno, v večini krajev v nižinah snega ni bilo, pri nas v Ljubljani pa bela zima. No, snega je trenutno premalo, da bi delal večje nevšečnosti, pa vendar, zima je tu, kot v hribih, tudi v nižjih predelih kar zgodna, v tem stoletju redko tako zgodaj pade sneg, pred leti pa to ni bilo nič takšnega.
Vedno sem užival, ko je snežilo, seveda sedaj še bolj, ko sem v penziji in mi ni treba ven, če tega nočem.
No, če bi padlo več snega, bi bil pa še vedno prvi, ki bi ga šel ven kidati!
mbvana
# 13.11.2017 ob 09:24
@Unssen; # 13.11.2017 ob 08:21:

Eh, vremenarji... za vas zanimivost, za šoferje samo sr@nje. ;)

+ za komentar. Tole danes je bilo res presenečenje v Ljubljani. Otroka sta hotela že s sankami v šolo.
kurt
# 13.11.2017 ob 09:09
Od 8:15h dalje se še centimeter nisem premaknu na avtocesti-Postojna-Razdrto :(
biba007
# 13.11.2017 ob 10:48
tak..par stvari
1. ze par dni, včeraj intezivno obveščanje, da bo ta del avtoceste težaven, pa evo.. ne moreč verjeti res..
2. poglejte gnečo pri avtoservisih oz. vulkanizerjih.. vsi čakajo na zadnjo sekundo menjave gum, stavim, da jih več kot pol nima niti ustreznih! in ti kr... niti ne razmišljajo, da s tem ogoržajo druge in sebe na cestah
Kot oblešeč sebe zimskim razmeram primerno, hudiča bi moral poskrbeti tudi za avto!tako pa folk varčuje na življensko pomembnih zadevah, kar gume so, ker ti v takčnih razmerah lahko reši življenje ali vsaj poškodbe avtomobila
3. vozim ogromno relacija Slo/ Aut do gor na S.. pa moram na prste ene roke prešteti, kdaj sem stal v koloni zaradi takšnih neumnosti
4. in tu se pojavi vprašanje ali si na avstrijskih in drugih AC ne upajo brez ustrezne opreme ali smo pri nas šalabajzerski s sankcijami za take neumnosti
5. jaz vedno, ko se odpravim na pot pregledam napoved za drugi dan in stanje cest kamor se odpravljam/ sploh v tujino...

6. večina ljudi ne ve , kaj pomeni voziti vremnskim razmeram primerno.. in potem imamo tole.. niso samo kamioni, so še mnogi drugi..samo spomnite se primerov na AC in drugje...

podpiram pa opcijo spremembe zakona za zimsko opremo/ 1.11. kot imajo tudi po večini drugih države, tudi sosednja Avstrija.. konec koncev pnevmatika služi že pri nišjih temperaturah, ne samo ko je sneg..
tuhtam
# 13.11.2017 ob 10:05
@mihajloo ne bo držalo, pred vrhniškim klancem je izvoz za Vrhniko, pred logom je izvoz za Logatec, prav tako pred Senožečami itd. Imajo kamere, če začne padati, se takoj lahko preusmeri kamione, tiste ki so že predklancem, in drugje po avtocesti izločati. Tu sploh ni vprašanje, kako rešiti, vprašanje je, da se ne naredi, kot je treba. Ni dovolj ljudi ob pravem času v službi, ne spremljajo. Ni polocije na cestah, ni jih dovolj na pravih mestih.

Iskati razloge zakaj ne, je zelo enostavno. Da bi kaj dobro naredili, pa se je treba potruditi. In da po toliko dneh napovedovanja snega, se to spet zgodi, je nič drugega kot šlamparija. In za to bi moral kdo odgovarjati, ne pa da gre lepo vse po starem naprej, drugo leto pa spet isto.
gozdar1
# 13.11.2017 ob 09:49
Fejk njuz je očitno spet napravil štalo, vulkanizerji bodo pa očitno kljub temu zaslužili.
yanker
# 13.11.2017 ob 10:15
zeh zeh.... sem ob novici da bo snežilo takoj napovedal jokcanje maminih sinčkov glede nespluženih cest.
royayers
# 13.11.2017 ob 14:22
Zakaj je avtocesta v Avstriji pravočasno splužena in posuta

Tam sploh ne pluzijo, ce je 10 centi...Imajo pa bolj odgovorne voznike, to pa :)
mihajloo
# 13.11.2017 ob 09:58
tuhta: "Prosim, naj mi kdo razloži, kako je mogoče, da vsako leto ob prvem snegu zaprejo primorsko avtocesto zaradi zdrsa tovornjakov. Zakaj Policija ne zapre avtoceste za tovornjake že nekaj ur pred tem? Zakaj se ne začne izločati tovornjakov pravočasno? KDO NI NAPRAVIL DOMAČE NALOGE?"

@tuhtam in tudi vsem ostalim...

Se spomnite lanskega oranžnega alarma glede snežnih padavin? Ali je bil morda celo rdeči?
No, naredili so ravno to kar predlagaš, 'tuhtam'. Tovorna vozila so izločili iz prometa.
Toda snega ni bilo! Se pač zgodi da so se pri napovedi ušteli. Kot pravi v komentarju 'unseen' z 37pluski "Ravno zaradi takšnih presenečenj je vreme zanimiv pojav za opazovanje"

Ker snežnih padavin ni bilo v tolikšnem obsegu kot so jih napovedovali, sej je vsul plaz besnenja, avtoprevozniki in ostali vezani na prometni posel so obtoževali in rohneli čez vremenske agencije. Obtožbe o izpadu profita so deževale.

Nisem prepričan, vendar po mojem mnenju obstaja dobra mera verjetnosti, da se tovornih vozil iz prometa preventivno ne odstrani ravno zaradi tega; zaradi previdnosti pred potencialno razjarjenimi avtoprevozniki in ostalimi.
arbiter
# 13.11.2017 ob 09:00
Vozila so ze dve uri ujeta med Senozecami in Razdrtim. V smeri proti Ljubljani sploh ne cistijo ceste.
Žeže
# 13.11.2017 ob 13:35
@megan

Zakaj pa imajo nekateri še letne gume gor, če je bilo že v četrtek jasno povedano, da je velika verjetnost snežnih padavin v ponedeljek? Če se pa to zgodi, da jih slučajno nisi menjal, pa seveda ne greš na cesto in si najdeš alternativno pot (z javnim prevozom, prijatelji, itd.) do obveznosti....za vsako ceno riniti z letnimi gumami v sneg je pa res pod vsako kritiko
megan
# 13.11.2017 ob 10:10
Nisem prepričan, vendar po mojem mnenju obstaja dobra mera verjetnosti, da se tovornih vozil iz prometa preventivno ne odstrani ravno zaradi tega; zaradi previdnosti pred potencialno razjarjenimi avtoprevozniki in ostalimi.

Ja, glavno, da avtoprevozniki niso razjarjeni, to je edino pomembno. Vsi ostali smo lahko in imamo lahko sitnosti. Nenazadnje pa danes, ko je cesta zaprta zaradi enega izmed prevoznikov, tudi ostali avtoprevozniki niso nič na boljšem, kot če bi jih snoči izločili iz prometa. V vsakem primeru so obtičali. Zraven pa (po nepotrebenm) še veliko ostalih.
Razumem, da imajo zaradi neugodnega vremena izpad dohodka, ampak kaj hočemo. Tako pač je. Grozit s tožbo nekomu, ki je napovedal, da bo neugodno je vreme je pa le nekoliko butasto ...
zigag
# 13.11.2017 ob 18:05
Noro kaj si nekateri tovornjakarji dovolijo.

Ne razumem njih, policije, ki jih ne kaznuje.

Reševalci imajo najtežje delo prebiti se skozi vse te zastoje. Odlicni so. Zasluzili bi si vec.
svyatoslav
# 13.11.2017 ob 18:01
Uro in pol zaprta cesta pred Godovičem.
- Nerodna baba s KP tablicami v srebrnem seniku je zdrsnila na nasprotni pas in trčila v nasproti vozeče vozilo. Razbiti odbijači in šokirani vozniki.
-gasilci, reševalci in seveda predatorske šlep službe v trenutnu na kraju dogodka
- tipičen primer nesposobnosti slovenske policije, ki je rabila 1,5 ure, da je sprostila promet. Lahko bi omogočili pretok po enem voznem pasu in do večera pisali zapisnike.

Že večkrat sem pisal, da ne more biti vsak pianist, kirurg, učitelj, ampak vozniško dobi vsak butec.
E24
# 13.11.2017 ob 16:18
@Unssen
Takole je bilo:
Darsova Škoda Octavia je šla skozi kolono in poskrbela, da so šli tovornjaki desno...vsi ostali pa levo. Nato je to špranjo začelo izkoriščati večje število vozil, ki nimajo nikakršne veze z "nujno vožnjo".... Jaz mislim, da jih je mimo mene šlo preko 50! (torej po sredini)
Joker
# 13.11.2017 ob 13:56
sonce12,

če bi tovornjake ustavili že pred klanci, ne bi tam nobeden obtičal. tovornjakov je na naših avtocestah absolutno preveč in za to ni nobenega izgovora.
Res pa bi v takih razmerah izločili tudi osebne avtomobile z neprimernimi gumami.
DAbears
# 13.11.2017 ob 13:03
Kok sem lubosumen tle pr men pa nic snegeca
aaa
# 13.11.2017 ob 12:13
Komentatorji spet sami popolni vozniki. Jaz očitno nisem. Že večkrat sem obtičal 50 metrov pred bajto, kjer je le rahel klanec in ni rabilo biti nevem koliko snega. Seveda sem imel zimsko opremo. Sedaj mi pa prosim dragi popolni komentatorji povejte kje se naj naučim vaših veščin, da bom brez problemov prevozil teh zadnjih 50 m.
knedlck
# 13.11.2017 ob 10:56
V takih primerih bi mogla policija lepo na cesto, pa preverjat vse ki imajo na avtu letne gume, pa lepo se da ena ogromna kazen, ker pac take traparije posredno delajo tud skodo gospodarstvu, pa se prevod nadaljevanja poti, ker pac avto ni ustrezen za to.

Je pa zanimivo da pr nas se en tedn naprej govori da bo sneg, pa so na konc vsi po vrst preseneceni. Predvsem pa vozniki na letnih gumah, ker pac se ni 15 november
Joker
# 13.11.2017 ob 16:19
sonce12,

Vedno je človek pred materialnimi dobrinami. Nihče ne bo ogrožen, če bo nekaj šleperjev prišlo malo pozneje na cilj. Ko pa vidiš tele zagamance, ki so še rešilca zablokirali, te pa res lahko mine vsako spoštovanje do kamionarjev.
Dumr
# 13.11.2017 ob 14:21
Zakaj je avtocesta v Avstriji pravočasno splužena in posuta, pr nas se čaka na 10-15cm debelo plundro? Zakaj pri nas policija ne usmerja prometa in zapre določenih odsekov v slabih vremenskih razmerah?

posluš ti mene zj model, pojdi enkrat do Linza, Salzburga v takem vremenu kot je danes. Me prav zanima če bo cesta še vedno pravočasno splužena in posuta. Prosim ne klobasaj nekaj na pamet če se še nisi vozil pozimi po Avstriji.
Joker
# 13.11.2017 ob 14:11
Vinjete bodo menda 2018 za 20€ cenejše - ni pa njuno da res.

Morala bi biti zastonj!
Na avtocesti osebnim vozilom, kadar ni čisto zaprta, ostaja večinoma le še en pas, ostalo so kamioni.
sportivko
# 13.11.2017 ob 14:06
Poslušal sem Val 202, klic na DARS, g.Andrej, vodja tehnične službe.

Problematika - zdrsi tovornih vozil na primorski avtocesti.
Po njegovih besedah se ne da kontrolirati zimske opreme na tovornih vozilih v času zimskih razmer, dokler promet teče normalno je to celo OK za avtocesto ker več snega pobere, prav tako sporoča voznikom, da naj se na to navadijo ker to se pač dogaja.

Model posluš zdej ti mal: Zakaj morajo ljudje na mejnem prehodu Ljubelj na Avstrijski strani obrnit vozilo če nimajo zimske opreme? Zakaj je avtocesta v Avstriji pravočasno splužena in posuta, pr nas se čaka na 10-15cm debelo plundro? Zakaj pri nas policija ne usmerja prometa in zapre določenih odsekov v slabih vremenskih razmerah?

Pa kaj mene briga kakšna je zakonska procedura, kdo mora koga obveščat o stanju na cesti, da lahko en tretji od teh ki skrbijo za cestne razmere, zapre cesto ali preverja zimsko opremo? Zaradi takšnih budalaščin folk sotij po 5 ur v koloni. Ampak ne, dejmo vrtet teorijo še naprej: morda bodo razmere takšne - ni pa nujno, morda bo od 100 tovrnjakov zgolj 1 obtičal na avtocesti zarad katerega bo avtocesta 5 ur zaprta - ni pa nujno ....

Skratka, ko zapade sneg ima DARS nerešljiv problem.

Vinjete bodo menda 2018 za 20€ cenejše - ni pa njuno da res.
Miki Mause
# 13.11.2017 ob 12:34
sonce12
# 13.11.2017 ob 12:19
Prijavi neprimerno vsebino
Ob 6.20h je prišlo do prvih zdrsov v smeri Kopra na klancu Razdrto s slovensko registrsko in z letnimi pnevmatikami. Za njimi so se ustavla tri tovorna vozila in potem obtičala. Brez tezav bi prisli oni do vrha ce ne bilo letnih pnevmatik na osebnih. In potem jasno domino efekt sledi v minuti


BRAVO, KONČNO je nekdo zapisal RESNICO zakaj šleparji potem v klancu obstanejo.....
Kazalo