Gasilci so imeli popoldne kar nekaj dela s črpanjem vode iz objektov. Foto: BoBo
Gasilci so imeli popoldne kar nekaj dela s črpanjem vode iz objektov. Foto: BoBo
Obilnejše padavine so zajele celotno državo. Foto: BoBo
V gorah je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1100 metrov trenutno večinoma druge stopnje, kar pomeni zmerno nevarnost. Foto: BoBo

Kot so napovedali vremenoslovci, je deževje znova zajelo Slovenijo in se od zahoda razširilo v večji del države. Ponoči bodo padavine od zahoda slabele in proti jutru v večjem delu Slovenije ponehale, v sredo zjutraj bo deževalo še ponekod na vzhodu.

Ponekod so se pojavljali tudi močnejši nalivi - na Podpeški cesti v Notranjih Goricah (občina Brezovica) so bili tako gasilci okoli pol pete ure popoldne obveščeni, da je v prostore športnega društva vdirala meteorna voda, zato so iz jaška izčrpali okoli tri kubične metre vode, ga očistili in znova vzpostavili pretok vode skozi jašek.

Podobno delo je čakalo tudi gasilce v Landolu (občina Postojna), kjer je voda začela poplavljati stanovanjsko hišo, zato so meteorno vodo zajezili in jo prečrpali. Ob 16.07 je v Divači meteorna voda zalila prostor papirnice, okoli pol sedme ure zvečer pa je meteorna voda ogrožala proizvodne prostore podjetja Tab v naselju Žerjav v bližini Črne na Koroškem, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Razlivajo se lahko vodotoki
Na Agenciji za okolje ob tem opozarjajo, da se lahko v torek ponoči ob strugah razlijejo predvsem manjši vodotoki v osrednji Sloveniji, v vzhodnih Karavankah in vodotoki s povirjem na Pohorju in Kozjaku. Zvečer in v sredo se bodo povečale kraške ojezeritve in pretoki kraških rek na Notranjskem in Dolenjskem. V sredo se bo Ljubljanica na Barju razlila na območju pogostih poplav, prav tako bo v sredo zjutraj povišano plimovanje morja.

V gorah je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1100 metrov trenutno večinoma druge stopnje, kar pomeni zmerno nevarnost. Kot so pojasnili na Arsu, so predvsem nevarna strma pobočja z napihanim snegom, kjer se lahko ob večji obremenitvi sproži plaz kložastega snega.
.

.
V gorah precej toplo
V preteklih dneh je bilo po navedbah Arsa v gorah precej toplo. Ledišče je bilo na nadmorski višini med 2000 in 2500 metri. Predvsem v Julijskih Alpah in predgorju je bilo več padavin, v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah pa le malo. Meja sneženja se je občasno dvignila tudi do nadmorske višine 2500 metrov. V Julijcih je v visokogorju zapadlo slabih deset centimetrov snega, drugje je bila količina neznatna. Nižje se je snežna odeja ojužila in v krajih z več padavinami razmočila. Sneg se je tudi v visokogorju precej sesedel, nižje pa kopnel. Snežna odeja je večinoma mokra in mehka, v morebitnih jasnih nočeh pa sneg lahko pomrzne in je zjutraj ter v visokogorju tudi trd.

Kot so še napovedali, v visokogorju padavin večinoma ne bo, razen morda občasno v Posočju, ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 metrov. Ponoči se bodo začele pojavljati padavine, meja sneženja bo v sredo večinoma med 1200 in 1600 metri, ledišče pa bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov.

Snežna odeja se hitro seseda in nižje tudi tali. V sredo se bo pod snežno mejo dodatno razmočila, zato se bodo lahko s strmih pobočij spontano prožili plazovi mokrega snega. Višje, kjer bo snežilo, lahko zapade tudi več kot pol metra snega. Ta bo v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 ali 2200 metrov padel na deloma trdo podlago in se bo zato lahko tudi plazil. Jugozahodni in južni veter bo delal zamete predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo prehodno povečala, so še napovedali.