Izvir reke Hubelj po obilnem, dalj časa trajajočem deževju. Foto: Uporabnik Jan Skočaj
Izvir reke Hubelj po obilnem, dalj časa trajajočem deževju. Foto: Uporabnik Jan Skočaj

Vendar v zgornjem toku pretok Vipave že upada, čeprav v njenem porečju še vedno zmerno naraščata pretoka Hublja in Vipave pri izviru.

Pretok Vipave v zgornjem toku že upada, v srednjem toku se je ustalil, v spodnjem pa še narašča in se bo v prihodnjih urah ustalil pri okoli 250 kubičnih metrih na sekundo, so sporočili iz Centra za obveščanje.

Če imate kakšne fotografije narasle Vipave in stanja v Vipavski dolini, nam jih lahko pošljete na mmc-notranja@rtvslo.si

Zaradi močnih padavin so meteorne vode ogrožale nekaj hiš v zgornji Vipavski dolini. Posredovati so morali tudi gasilci na Goriškem, ki so čistili odtoke ob borovem gozdičku v Novi Gorici in obvarovali hiše v naselju Bate na Banjški planoti.

Še največ težav so imeli vozniki na cestah, saj so bile te na določenih odsekih poplavljene ali pa je bilo na cestišču veliko vode. Zaradi deroče vode na cestišču je bil omejen tudi promet na hitri cesti med Ajdovščino in Selom.

Na območju vsakoletnih poplav se razlivata tudi reki Logaščica in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Naraščanje kraški izvirov Ljubljanice se bo prihodnjih urah ustalilo, pretok Logaščice pa že upada.

Ponoči je v 12 urah v zahodni in deloma osrednji Sloveniji padlo tudi okoli 70 litrov dežja na kvadratni meter, so sporočili na Agenciji za okolje RS (Arso).