Agencija za okolje svari pred mogočimi močnejšimi nevihtami z neurji in sunki vetra. Foto: BoBo
Agencija za okolje svari pred mogočimi močnejšimi nevihtami z neurji in sunki vetra. Foto: BoBo
Sonce
V prihodnjih dneh bo velika toplotna obremenitev, marsikje bo zelo toplo tudi ponoči. Foto: BoBo
Neurje že povzročalo nevšečnosti

Ob gramoznici v Radencih je drevo padlo na brunarico, v katero se je zatekel par, ki je bil na ribolovu. Poškodovano žensko so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, poroča Radio Slovenija.

V Veliki Polani je zaradi udara strele zagorela streha, v Turnišču pa njiva. V Ljutomeru je izbruhnil požar v tamkajšnjih industrijskih objektih. V Šentilju je veter razkril dve strehi. V Mozirju pa je padala toča.

Ponekod po državi je koncentracija ozona že presegla opozorilno vrednost. Na merilnih mestih v Trbovljah in Hrastniku je koncentracija ozona že ob 12. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Povprečna osemurna koncentracija ozona je bila ob tem času v Trbovljah 156,5 mikrograma na kubični meter, v Hrastniku pa 158,6 mikrograma na kubični meter, so sporočili z Arsa.

Ljudem z boleznimi dihal svetujejo previdnost
V popoldanskih urah pa so presežno vrednost ozona namerili tudi na koprskem merilnem mestu. Glede na vremenske razmere je preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona mogoče pričakovati tudi čez dan. V soboto je verjetnost za preseganje opozorilne vrednosti nekoliko manjša.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na agenciji priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Vroče in sončno vreme je mogoče pričakovati tudi v soboto, sredi dneva in popoldne pa bodo znova mogoče posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, v alpskih dolinah okoli 13, najvišje dnevne od 31 do 35 stopinj.

V nedeljo bo sprva še delno jasno, čez dan pa spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi padavinami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo precej jasno in večinoma suho.

Neurje že povzročalo nevšečnosti