Najbolj sta bila prizadeta osrednji in severni del države. Foto: Reuters
Najbolj sta bila prizadeta osrednji in severni del države. Foto: Reuters
Portugalska
Najhuje na Portugalskem je mimo, nevihta se pomika proti Španiji. Foto: Reuters

Leslie, ki s seboj prinaša močno deževje, se pomika proti Španiji. Najprej je bil orkan, a je oslabel v tropsko nevihto, še preden je dosegel Iberski polotok, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zaradi neurja je 324.000 ljudi ostalo brez elektrike, več kot 60 pa jih je po navedbah civilne zaščite moralo zapustiti domove. Najhuje so prizadeta območja okoli Lizbone ter kraja Lleria in Coimbra. Veter je tam ruval drevesa, neurje je poškodovalo hiše in avtomobile, nekatera območja so poplavljena.

Leslie se je nato pomaknil proti severu Portugalske, ki je bil poleg osrednjega dela države najbolj prizadet. O gmotni škodi so poročali iz Aveira, Viseuja in Porta.

V Mealhadi na območju Aveira je veter odnesel streho s pokritega športnega stadiona, kjer je potekal finale v ženskem hokeju na rolerjih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere se hitro umirjajo
Po navedbah vodje portugalske meteorološke agencije Jorgeja Mirande je najhuje sicer že mimo. "Še vedno dežuje, a razmere se hitro umirjajo," je dejal. Na prizadetih območjih v osrednjem in severnem delu države so tako zjutraj znova vzpostavili električno energijo.

Portugalske oblasti so v pričakovanju prvega hudega neurja po letu 1842 izdale rdeče opozorilo. Prebivalce, ki živijo ob obali, so pozvali, naj ostanejo doma, ribiče pa, naj ne hodijo na morje. Portugalska letalska družba TAP je odpovedala sedem poletov v Lizbono in iz nje.