Kako se pa vi hladite? Strokovnjaki priporočajo pitje večjih količin vode. Foto: BoBo
Kako se pa vi hladite? Strokovnjaki priporočajo pitje večjih količin vode. Foto: BoBo
Vročina polni zdravstvene čakalnice
Najtopleje bo na zahodu države

Na agenciji za okolje (Arso) so namreč potrdili včerajšnje prvotne meritve, da je Ljubljana podrla svoj sobotni temperaturni rekord z 38,4 stopinje Celzija. Rekord je podrla tudi Postojna s 36,8 stopinje Celzija. Danes podobno pričakujejo na Primorskem, točneje na Vipavskem in Goriškem, kjer se bodo temperature gibale med 38 in 39 stopinjami Celzija.

Vroče vreme se bo nadaljevalo še v torek in sredo, prve prave ohladitve z dežjem na Arsu pričakujejo v petek. Temperature naj bi takrat padle za pet stopinj Celzija.
Toplotna obremenitev bo tako še nekaj dni velika, prav tako bo velika nevarnost požarov v naravi, predvsem na Primorskem. Tam so imeli gasilci že pretekli konec tedna precej dela.

Vročina bolj prizadela Ljubljančane kot Mariborčane
Na ljubljanski urgenci pojasnjujejo, da kljub za zdravje obremenilnemu vremenu zadnjih dni niso pretirano obremenjeni. V nočnem času so pregledali 60 bolnikov in opravili okoli 15 intervencij na terenu. Danes dopoldne pa so pregledali okoli 40 bolnikov.

Visoke temperature sicer najbolj prizadenejo kronične srčne in pljučne bolnike ter starejše ljudi. Vročina očitno več težav povzroča tudi psihiatričnim bolnikom, več klicev pa so prejeli tudi za pretepe, še posebej v noči s sobote na nedeljo.

Povečan obisk pacientov na račun vročine pa sicer beležijo tudi na oddelku internistične prve pomoči izolske bolnišnice. Danes so sprejeli že prek 30 oseb, ocenjujejo pa, da bodo imeli skupno za okoli tretjino več bolnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v nasprotju z ljubljanskim kliničnim centrom in izolsko bolnišnico za zdaj ne beležijo povečanega števila ljudi, ki bi iskali zdravniško pomoč zaradi morebitnih zdravstvenih težav, povezanih s hudo vročino.

Vam je vroče? Vihtite fotoaparat? Fotografije, ki po vašem mnenju najbolje odražajo vročinsko stanje (ali izboljšanje stanja s hlajenjem), lahko delite z nami in z javnostjo na: mmc-notranja@rtvslo.si.
-
Opozorilo: daljša usmeritev fotografskega objektiva neposredno v sonce lahko poškoduje opremo.

"Statistično gledano imamo na urgenci celo za tretjino nižji obisk kot po navadi, tako da hujših primerov, ki bi jih neposredno povezali z visokimi temperaturami, za zdaj niso obravnavali," je pojasnil predstavnik mariborske bolnišnice Janez Lencl. Na urgenci Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici pa kljub gneči ne beležijo kakšnega bistvenega porasta števila sprejetih bolnikov.

Morje še ne dosega rekordnih temperatur
Slovensko morje se po podatkih agencije za okolje v popoldanskih urah ogreje do 28,5 stopinj, medtem ko se v jutranjih urah ohladi na okoli 27 stopinj.

Temperature rek v alpskem svetu se večinoma gibljejo pod 20 stopinj. Reke v svojem spodnjem toku pa na območjih umirjenega toka presegajo 25 stopinj in dosegajo do 28 stopinj, kar velja zlasti za Savo, Savinjo, Krko in Kolpo.

Dokaj topli sta tudi Blejsko jezero, ki se je segrelo na 26 stopinj ter Bohinjsko jezero, kjer Sava Bohinjka pri Svetem Janezu dosega 24,5 stopinje Celzija.

Morje in reke so še daleč od rekordnih vrednosti, saj so najvišjo temperaturo morja v Kopru, 31,1, stopinje izmerili julija 2010. Rekordna temperatura med rekami pa pripada Krki in Savi v spodnjem toku, ki sta se največ segreli na 29,1 stopinje.

Najbolj vroče leta 1950 v Črnomlju
Najvišjo temperaturo v državi so namerili 5. julija 1950 v Črnomlju, ko se je živo srebro povzpelo na 40,6 stopinje Celzija. Po besedah dežurnega prognostika na Arsu, Jureta Cedilnika, danes ni pričakovati, da bi bilo lahko tako vroče ali celo bolj. Bi pa lahko ta rekord padel proti koncu tedna, v četrtek ali petek, ko bo spet bolj vroče zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Vročina polni zdravstvene čakalnice
Najtopleje bo na zahodu države