Zaradi vročine so reke dobesedno presahnile. Foto: EPA
Zaradi vročine so reke dobesedno presahnile. Foto: EPA
Pogost pojav v teh dneh so tudi vročinska neurja. Foto: EPA

Praktično po celotni državi avgusta še nikoli ni bilo tako vroče kot danes. Celo na Dunaju so namerili 38,5 stopinje Celzija.

V Seibersdorfu v Spodnji Avstriji so namerili 39,7 stopinje Celzija, s čimer je bil izenačen dozdajšnji avstrijski vročinski rekord. Ta je bil dosežen leta 1983, ko so v že omenjenih Dolah namerili prav toliko. A v Dolah so kmalu dobili svoj rekord nazaj, saj so danes namerili 39,9 stopinje Celzija.

Vroče bo tudi v prihodnjih dneh, poleg tega pa lahko Avstrijcem življenje še dodatno otežijo vročinska neurja. Poleg tega je koncentracija ozona ponekod presegla opozorilno vrednost.

Kolone in vročina
Vroče je bilo tudi Nemcem, ki so jih - tako kot Avstrijce in Slovence - poleg tega pestile še kolone na cestah. Na zahodu države sicer temperature po zaslugi neurij malo padajo in nedelja bo znosna, na vzhodu in jugu Nemčije pa naj ne bi imeli te sreče. V prihodnjem tednu bo nato le še bolj vroče. Najtopleje je bilo v petek v kraju Schwäbisch Hall v zvezni deželi Baden-Württemberg, kjer so namerili 38,4 stopinje Celzija.

V kar sedmih nemških zveznih deželah - Berlinu, Brandenburgu, Hamburgu, Mecklenburg-Predpomorjanskem in Schleswig-Holsteinu ta konec tedna ter v Bremnu in v Spodnji Saški v sredo - se sicer končujejo poletne počitnice, kar pomeni veliko gnečo na cestah, ko vsi hitijo z morja. Na Bavarskem so se medtem v sredo počitnice šele začele, kar znova pomeni gnečo na cestah, le da v smeri proti morju. To so med drugim na svojih cestah dodobra občutili tudi Avstrijci, Slovenci in Hrvati.

Pasje vroče, čeprav še ne rekordno, je medtem še naprej tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori, od koder so danes poročali o nekje 37, 38 stopinjah Celzija. Tudi na Balkanu naj bi bilo v prihodnjih dneh le še bolj in bolj vroče.