Najhuje je bilo v Kostanjevici na Krki. Foto: Goran Rovan
Najhuje je bilo v Kostanjevici na Krki. Foto: Goran Rovan


Poveljnik Civilne zaščite Dolenjske in Bele krajine Klemen Gorše je povedal, da je v 15 občinah Dolenjske in Bele krajine, med katere je všteta tudi šentjernejska, izvzeta pa kostanjeviška, za predvidoma sedem milijonov škode. Danes naj bi se republiška uprava za zaščito in reševanje dogovorila za začetek natančnejšega ocenjevanja škode, ki naj bi trajalo približno dva meseca, je še povedal Gorše.

Kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek je danes povedal, da je po zadnjih ocenah škode v občini za približno 2,7 milijona evrov oz. nekaj več, kot je je bilo leta 2010, v sredo pa so končali akcijo čiščenja, pri kateri je sodelovala tudi vojska.

Za lastnike poplavljenih hiš so priskrbeli razvlaževalce prostorov, pred tem pa so stanovanja očistili in razkužili. Občino čaka še sanacija cest, druge infrastrukture in plazišč, je še povedal Pustoslemšek.

Sanacija bo draga tudi v Šentjerneju
Šentjernejski župan Franc Hudoklin je navedel, da po grobih ocenah vsa škoda v občini znaša približno 2,5 milijona evrov. Na tamkajšnjih poplavljenih območjih pri čiščenju in razkuževanju danes zadnjič pomagajo vojaki, v prihodnjih dneh pa občino čakajo še druge sanacije in prenove cest, je opozoril.

Za oceno stanja na plaziščih so na pomoč poklicali tudi geologe, ki jim bodo svetovali, kako jih najbolje sanirati. Ceste v občini so v glavnini prevozne, za promet pa bodo morali zapreti nekaj manjših poškodovanih mostov, je še povedal. V Posavju so po podatkih tamkajšnjih občin največ škode, za 1,4 milijona evrov, popisali v Krškem. V Brežicah jo je za približno milijon evrov, za približno 1,1 milijona evrov pa je škode na območju sevniške občine.

Vojska še pomaga
Vojska nadaljuje odpravljanje posledic poplav na območju občin Beltinci, Kungota, Podvelka, Šentjernej in Šentjur. Skoraj 70 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske (SV) pomaga pri čiščenju naplavin, utrjuje protipoplavne nasipe in nudi logistično podporo prebivalstvu. V Beltincih so postavili vojaške šotore s terenskimi posteljami in mobilno tuširnico.

Slovenska vojska je na terenu z 11 terenskimi in tovornimi vozili ter različnim priročnim orodjem. Vsa opravila pripadniki Slovenske vojske izvajajo po predhodnem dogovoru s Civilno zaščito, ki usklajuje delo na terenu, pojasnjujejo v Slovenski vojski.

Vojska je v sanacijo vključila več kot 600 pripadnikov in pripadnic, ki so vključno z današnjim dnem opravili okrog 6.000 delovnih ur, navajajo v izjavi za javnost. Poleg tega so na zahtevo Uprave za zaščito in reševanje opravili izvidnice poplavljenih območij s helikopterjem in opravili tri ure letenja. Na Brniku je v stalni pripravljenosti vojaški helikopter z opremo za medicinsko evakuacijo.

Sodelovalo več kot 9.000 gasilcev
Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je pri odstranjevanju posledic poplav in plazov zaradi močnega deževja med 12. in 18. septembrom na Dolenjskem, Posavju, Štajerskem Koroškem in Prekmurju posredovalo več kot 9.300 gasilcev, 601 pripadnik vojske, 180 pripadnikov Civilne zaščite in 158 pripadnikov drugih enot.

Prizadetim območjem so zagotovili 74.983 protipoplavnih vreč, 161 različnih črpalk, 18 agregatov in 90 parov ribiških škornjev. Poplavljen je bil 201 odsek cestišč, 1026 stanovanjskih hiš, 325 gospodarskih poslopij, šest večstanovanjskih objektov, šest vrtcev in 43 drugih objektov. Sprožilo se je 822 zemeljskih plazov, 33 oseb so evakuirali, dve pa sta izgubili življenje.