Julijska snežna odeja na Kredarici. Foto: Arso
Julijska snežna odeja na Kredarici. Foto: Arso

Čez dan je deževalo, temperatura pa ni presegla 17 stopinj, kar je za osem stopinj manj od običajnih julijskih temperatur. Agencija RS za okole (Arso) pravi, da je taka najvišja dnevna temperatura (16 oziroma 17 stopinj) popolnoma oktobrska.

Dežurni meteorolog pri Arsu Andrej Pečenko je pojasnil, da skoraj vsako leto pride do prodora hladnega zraka, ki je lahko bolj ali manj izrazit.

Spomnil je, da je bil eden bolj izrazitih prodorov hladnega zraka 24. julija 2011, ko je bila povprečna dnevna temperatura v Ljubljani okoli 12 stopinj Celzija. "Danes bo na vsak način višja, verjetno bo okoli 14 stopinj Celzija," je povedal in dodal, da je bilo takrat tudi več padavin, in sicer 60 in več litrov dežja na kvadratni meter, na Kredarici pa so namerili 20 centimetrov snega. Danes ga je tam zapadlo osem.

Ogrelo naj bi se spet konec tedna, a se temperatura še ne bo ustalila. Bolj poletno vroče bo tako od 15. julija, pravijo na Arsu.

Rekordno vroče poletje ostaja z 52 vročimi dnevi nad 30 stopinj Celzija poletje 2003. Lansko in predlansko poletje pa sta bili drugo in tretje najbolj vroče.