Lokalno je zapadlo tudi več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Foto: Goran Rovan
Lokalno je zapadlo tudi več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Foto: Goran Rovan
Zapora ceste
Zaradi poplavljenega cestišča so zapore na več cestah. Foto: BoBo
Poplave
Bregove lahko prestopijo predvsem reke na zahodu in jugu. Foto: BoBo
Narasle vode zalivale kleti in ceste

Kot je sporočila dopisnica TV Slovenija Duška Lah, je policija potrdila, da so v Srednjem Doliču v občini Mislinja našli truplo pogrešane 35-letne ženske. Po neuradnih informacijah naj bi jih spodrsnilo pri prečkanju potoka ob domači hiši, pri čemer so jo narasle vode odnesle v deročo Pako.

Zaradi obilnih padavin v Zasavskem hribovju in na širšem celjskem območju ter Velenjski kotlini lahko poplavijo manjše reke in hudourniki, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso).

Na Arsu ob tem opozarjajo, da so manjša razlivanja mogoča tudi v jugozahodni in južni Sloveniji ter na območju osrednje Slovenije. V noči na ponedeljek bo povišano tudi plimovanje morja, ki lahko poplavi nižje ležeče dele obale. Proti večeru pa se bo na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav začela razlivati še Ljubljanica.

Popolne zapore zaradi poplavljenih cestišč:
- glavna cesta Pivka-Ilirska Bistrica na več odsekih,
- glavna cesta Hrastnik-Zidani Most v Hrastniku pri prehodu pod železniško progo,
- glavna cesta Velenje-Arja vas pri kamnolomu Velika Pirešica,
- regionalna cesta Sodražica-Nova vas, obvoz je mogoč prek Loškega Potoka ali prek Velikih Lašč,
- lokalne ceste Grajska vas-Kaplja vas v Zamostecu pri gasilskem domu, Jama Pekel-Zalog pri Šempetru, Podlog v Savinjski dolini in Dolenja vas-Blate v Blatah.


Zaradi večje količine vode je promet oviran:

- na regionalni cesti Drtija-Izlake pri Spodnji Dobravi,
- na regionalni cesti Gorenje-Rečica-Letuš pri Paški vasi.

Na cesti Podgrad-Starod sta na cestišču približno dva centimetra sodre.

Do 13. ure je na Ilirsko-Bistriškem padlo okoli 50, v Zasavju 40, na Celjskem in Koroškem pa okoli 30 litrov dežja na kvadratni meter. Na območjih Snežnika, Bloške planote in Suhe krajine pa je bila količina padavin lokalno še mnogo večja. Ob nevihtah bodo nalivi.

Prav tako je bilo danes več udarov strele. Ta je podrla in razklala drog električne napeljave pri naselju Vrhnika pri Ložu. V Razborah pri Čatežu je udarila v gospodarski objekt in uničila električno napeljavo ter razkrila okoli 30 kvadratnih metrov strehe. V Loškem Potoku je zaradi udara strele brez elektrike ostalo okoli 100 gospodinjstev.

Konec tedna bo dež prehajal v sneg
Medtem ko bosta torek in sreda bolj ali manj oblačna - v torek lahko predvsem na vzhodu pade še kakšna kaplja -, pa se bodo v četrtek in petek, ko lahko spet pričakujemo padavine, zaradi hladne fronte, ki nad naše kraje prihaja z vzhoda Evrope, temperature hitro spuščale.

Narasle vode zalivale kleti in ceste