Od včeraj zvečer do 13. ure je največ snega padlo v severozahodni in osrednji Sloveniji - od 25 do 45 cm -  na vzhodu države pa le nekaj centimetrov. Foto: BoBo. Foto:
Od včeraj zvečer do 13. ure je največ snega padlo v severozahodni in osrednji Sloveniji - od 25 do 45 cm - na vzhodu države pa le nekaj centimetrov. Foto: BoBo. Foto:
Zdrsi tovornih vozil so težave povzročali vse dopoldne, na ljubljanski vzhodni obvoznici je tovornjak tudi zagorel. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Po večjem delu države že od jutra sneži. Foto: Arso

Z odredbo se na cestah v Republiki Sloveniji v določenem časovnem obdobju ali vremenskih razmerah omeji promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil. Na vseh cestah v Republiki Sloveniji, razen na avtocestah in hitrih cestah, je v zimskih razmerah prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za vozila za izredne prevoze. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Voznike tovornih vozil, predvsem s priklopniki, opozarjamo na upoštevanje tega določila in izločanje.

Policija
sneg, spolzka tla
Sneženje so pričakovali že v četrtek zvečer, zato so začeli preventivno posipati že v večernih urah, prvič pa so plužili malo po polnoči na Gorenjskem. Tam je padlo tudi največ snega, zdaj že skoraj 40 centimetrov, v Ljubljani pa je padlo od 15 do 20 centimetrov snega. Foto: BoBo

Zaradi težkega snega je prihajalo do okvar električnega omrežja in do pogostih prekinitev dobave električne energije.

Sneg je zlasti na Gorenjskem povzročil veliko težav v prometu. Foto: BoBo
Vožnjo prilagodite razmeram na cesti. Foto: BoBo
Narava jo je najhuje zagodla Notranjcem

Na Arsu opozarjajo, da bo v soboto jasno in da bo zmrzovalo, zato je mogoča poledica. Novo pošiljko snega pričakujejo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan, ko lahko zapade približno 10 centimetrov snega.

"Za vso Slovenijo velja, da bo v prihodnjem tednu vreme bolj zimsko, jutranje temperature bodo -5 stopinj Celzija, ob kakšni jasni noči tudi -10, dnevne temperature pa bodo le malo nad ničlo. Odjuge ne bo vsaj kakšen teden, če ne še več," napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič.

Prav te dni pa bo minilo leto dni, ko je ledeni objem najhuje prizadel prav Primorsko in Notranjsko. "Žleda letos ne bo, razmere so drugačne," zagotavlja.

Težave zaradi snežnih padavin
Zaradi zimskih razmer je bilo zaprtih več cest. Trenutno so neprevozne: Čepovan - Dolenja Trebuša ter Čepovan - Most na Soči; Staro selo - Breginj; Volče - Solarji - meja z Italijo ter prelaz Vršič.

Zaradi okvare tovornih vozil je promet oviran na pomurski avtocesti med razcepom Dragučova in Pernico proti Lendavi; na primorski avtocesti pa med priključkoma Kozina in Divača proti Ljubjani.

Zaradi zdrsov tovornih vozil so morali sicer danes zapreti že štajersko in primorsko avtocesto, vzhodno ljubljansko obvoznico ter cesto med Vrbo in Žirovnico, občasno zapirajo tudi cesto Maribor-Dravograd.

Tudi sicer prometno-informacijski center opozarja, da na Gorenjskem močno sneži in je na cestah večja količina snega, zato vozite previdno.

Dars zadovoljen sam s sabo
Razmere v prometu na avtocestah so kljub močnemu sneženju preteklih ur obvladljive, sicer zatrjuje vodja tehnične službe pri Družbi za avtoceste (Dars) Andrej Sever. Posipati so začeli že včeraj, do zdaj pa porabili že 1.000 ton soli. Po njegovi oceni so "dosti dobro opravili nalogo".

Na terenu je približno 175 tovornih vozil, plugov in posipalcev, dela pa okoli 300 ljudi. Od večera do 13. ure so na Darsu porabili od 800 do 1.000 ton soli, je povedal Sever in dodal, da bo najverjetneje snežilo še do 17. ure.

Tovorna vozila izločajo iz Italije v Slovenijo, po potrebi bodo za tovorna vozila zaprli tudi mejo z Madžarsko.

Vremenska napoved
.
Razmere na cestah
.
Sneg se oprijema cestišča, nastajajo zastoji in prometne nesreče. Vozniki, od doma se odpravite prej kot običajno in bodite strpni na poti do cilja.


Prometni klub Radia Slovenija



Čeprav čistijo, cesta spet takoj bela

Težave zaradi snega so predvsem na Gorenjskem.

Največ snega je zapadlo v Julijskih Alpah in na zahodnem delu Karavank - od 50 pa vse tja do 80 centimetrov, je za Radio Slovenija povedal dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh. Po nižinah pa okoli 20-30 cm, največ v Ratečah, je dodal.

Zimske službe so na delu. Vodja vzdrževanja cest pri Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik je zatrdil, da so na terenu vse njihove zmogljivosti, to je 55 tovornjakov in še več drugih vozil za pluženje in posipavanje. "Ves čas čistijo, a je intenziteta padavin taka, da je cesta spet takoj bela," je povedal. Dodal je, da pada južni sneg, ki je zelo neugoden za vožnjo, zato morajo biti vozniki posebej pozorni.

V Ljubljani aktiviranih 600 ljudi
V Ljubljani je zapadlo okoli 15-20 cm snega. Aktivirane so vse ekipe zimske službe, pluženje cest je v polnem teku, še posebej na linijah mestnega prometa, so povedali v zimski službi.

Na terenu je 600 ljudi ter 58 rotacijskih posipalcev, 38 vlečnih posipalcev, 108 čelnih plugov za ceste, 95 manjših strojev in približno 50 poltovornih vozil.

Po podatkih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) mestni avtobusi zamujajo do pol ure, vendar na vseh linijah obratujejo, razmere pa se počasi umirjajo. Zaradi snega je v Ljubljani tudi večje povpraševanje po prevozih s taksijem. Na taksije je treba čakati od 10 minut do pol ure dlje kot običajno, zaradi ponekod slabše očiščenih cest pa je tudi potovalni čas za toliko daljši.

Več poškodb glave in polni smetnjaki
Današnji sneg na ljubljansko urgenco sicer ni prinesel pretiranega dodatnega števila bolnikov. Med poškodovanimi, ki jih obravnavajo danes, prevladujejo poškodbe glave - obravnavali so že sedem takih primerov.

Delavci Snage pa zaradi obilnega sneženja, poledenelih in zasneženih cestišč ter zaparkiranih zbirnih mest danes niso mogli izprazniti vseh zabojnikov. Neizpraznjeni so ostali posamezni zabojniki na določenih lokacijah v občinah Dol pri Ljubljani, Medvode, Škofljica, Dobrova-Polhov Gradec, Brezovica, Ig in Ljubljana, so sporočili s Snage. Zabojnike bodo izpraznili takoj, ko bodo vremenske razmere in razmere na cestah to dopuščale.

S polno paro ekipe delajo tudi v Mariboru
Kot so napovedovali vremenoslovci, je tudi področje Maribora danes zjutraj zajelo napovedano sneženje.

Ponoči so začeli plužiti na Pohorju, kjer je zapadlo do 20 centimetrov novega snega. Pred poldnevom so se plugi odpravili na ceste tudi v ravninskih predelih. Tudi v samem Mariboru, kjer je zapadlo okoli pet centimetrov snega, so zimske službe na delu ter čistijo ceste in pločnike.

Na terenu je 46 ekip zimske službe, v Nigradu pa prebivalce prosijo, da vožnjo prilagodijo razmeram, saj bo današnje sneženje po napovedih trajalo še do večera, voznike pa, da vozila parkirajo le na eni strani ulice in s tem omogočijo prehod plugov ter odrivanje snega.

Na SZ države ni večjih težav
Na severnem Primorskem je zapadlo nekaj centimetrov snega in delavci Cestnega podjetja Gorica (CPG) so bili vso noč na terenu, preventivno pa so že včeraj posuli vse ceste, je povedal vodja vzdrževanja Vanči Premrl.

Po Premrlovih besedah so plužili predvsem ceste na območju Zgornjega Posočja, na Trnovski in Banjški planoti, Idrijskem in Cerkljanskem. Trenutno je na terenu še vedno 40 tovornih in 10 drugih vozil. "Vse ceste so prevozne, je pa na naštetih območjih potrebna zimska oprema," je povedal Premrl.

Na jugu Primorske le dež
Za posipanje cest so na Severnem Primorskem do zdaj porabili že 450 ton soli in 250 kubičnih metrov gramoza in drobljenca.
V Kopru težav ni, saj trenutno dežuje. Ceste so preventivno posuli že sinoči, vendar bodo morali to ob sneženju ponoviti, saj je dež spral posip. Na Postojnskem je po podatkih Arsa v zadnjih 24 urah zapadlo le dva centimetra snega.

Najbolj snežen dan letošnje zime
Po besedah Braneta Gregorčiča je bil dan najbolj snežen to zimo. V severnih delih Slovenije je zapadlo od 25 do okoli 40 cm snega, v gorah pa tudi okoli pol metra. Predvsem na Gorenjskem so popoldne zaradi okrepljenega severnega vetra bili tudi snežni zameti. Povečala se je nevarnost snežnih plazov.

Novo pošiljko snega pričakujejo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan, ko lahko zapade približno 10 centimetrov snega.

Z odredbo se na cestah v Republiki Sloveniji v določenem časovnem obdobju ali vremenskih razmerah omeji promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil. Na vseh cestah v Republiki Sloveniji, razen na avtocestah in hitrih cestah, je v zimskih razmerah prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za vozila za izredne prevoze. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Voznike tovornih vozil, predvsem s priklopniki, opozarjamo na upoštevanje tega določila in izločanje.

Policija

Zaradi težkega snega je prihajalo do okvar električnega omrežja in do pogostih prekinitev dobave električne energije.

Narava jo je najhuje zagodla Notranjcem