Pogost prizor v teh dneh marsikje po Evropi. Foto: EPA
Pogost prizor v teh dneh marsikje po Evropi. Foto: EPA
Vročinski val, vročina
Agencija RS za okolje (Arso) je za danes in sredo na jugozahodu države razglasila rdečo stopnjo ogroženosti zaradi toplotne obremenitve, drugje pa je oranžna stopnja ogroženosti. Foto: Arso
Vročina še ne popušča
Velika požarna ogroženost na Slovenskem Primorju

Najvišje dnevne temperature bodo presegale 35 stopinj Celzija. Predvsem na Primorskem bo zelo topla tudi noč, minimalne temperature tam marsikje ne bodo pod 25 stopinjami Celzija. V Dolenjah pri Ajdovščini se že preteklo noč ob šibki burji ni ohladilo pod 25,9 stopinje Celzija, kar je najvišja vrednost od začetka meritev leta 1993.

Še slabše pa so spali marsikje na Balkanu. V črnogorski prestolnici je bila pretekla noč celo najbolj vroča v zadnjih 66 letih, odkar obstajajo meritve. Temperatura v Podgorici se namreč vso noč ni spustila pod 30,8 stopinje Celzija, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Do zdaj je bil rekord 29,6 stopinje Celzija, izmerjen 3. julija 1950.


V čakanju na nedeljo ...

Na Arsu sicer napovedujejo, da bo pri nas zelo vroče vključno do četrtka, od petka naprej pa bo postopno manj vroče. Predvidoma bodo pogostejše nevihte, ki pa bodo prinesle le kratkotrajne krajevne osvežitve.

Ob koncu tedna se bo možnost krajevnih padavin še povečala, v nedeljo se bo precej zmanjšala tudi toplotna obremenitev.

Rekordni julij?
Letošnji julij bo, kot vse kaže, rekorden tako po številu vročih dni (dnevi, z najvišjo temperaturo nad 30 stopinj Celzija) kot po povprečni mesečni temperaturi zraka. Do zdaj smo imeli po Sloveniji večino tovrstnih rekordov julija leta 2006, ko se je npr. v Ljubljani živo srebro v 18 dneh dvignilo nad 30 stopinj Celzija, povprečna mesečna temperatura zraka pa je bila 23,6 stopinje Celzija. V prvih 20 dneh letošnjega julija pa smo v Ljubljani našteli že 17 vročih dni, predvidoma jih bo sledilo še najmanj pet.

Podobne so razmere tudi drugod po državi - rekordno število julijskih vročih dni bomo tako imeli v večjem delu države. Le za Primorsko, kjer so tovrstni rekordi že zdaj precej visoki (na letališču Portorož 27, v Biljah pri Novi Gorici pa 28 vročih dni), bomo morali za potrditev novega rekorda počakati do konca meseca, sporoča Arso.

Trenutni rekord: črnomeljskih 37,3 stopinje Celzija
Do zdaj je najdaljši in najbolj vroč vročinski val trajal od 26. julija do 9. avgusta 2013. Takrat se je v Ljubljani v obdobju dveh tednov temperatura 11-krat dvignila nad 35 stopinj Celzija, 8. avgusta 2013 pa so padli tudi številni absolutni temperaturni rekordi po Sloveniji.

V trenutnem vročinskem valu so absolutni temperaturni rekordi sicer malo verjetni, do zdaj je bilo najbolj vroče v Črnomlju, kjer so 19. julija izmerili 37,3 stopinje Celzija.

Vročina še ne popušča
Velika požarna ogroženost na Slovenskem Primorju