Harambe je bil v živalskem vrtu v Cinicinnatiju od leta 2014. Foto: Reuters
Harambe je bil v živalskem vrtu v Cinicinnatiju od leta 2014. Foto: Reuters

Iz živalskega vrta so sporočili, da so bili 180 kilogramov težkega Harambeja prisiljeni ubiti, saj je bil položaj izjemno kritičen, dečkovo življenje pa v nevarnosti. Gorila je fantka, ki se zdaj zdravi v bolnišnici, vlekla približno deset minut. Dve gorilji samici v ogradi se otroku nista približali.

"Odgovorni so sprejeli težko odločitev, a je bila pravilna, ker so s tem rešili malčkovo življenje. Lahko bi bilo zelo slabo," je dejal direktor živalskega vrta Thane Maynard. Po njegovih navedbah puščice z anestetikom ne bi učinkovale dovolj hitro. "Vsi smo pretreseni, da je morala biti zaradi tega tragičnega incidenta ubita ogrožena gorila. To je huda izguba za našo družino in celotno goriljo populacijo na svetu," je še dejal Maynard.

Harambe se je rodil v ujetništvu v Teksasu, v živalski vrt v Cinicinnatiju (Ohio) pa so ga preselili leta 2014, da bi postal del razplojevalnega programa. Živalski vrt v Cinicinnatiju se sicer ponaša z največ rojstvi nižinskih goril v ZDA. Nižinske gorile, ki živijo v deževnih pragozdovih zahodnega dela centralne Afrike, so najštevilčnejše, čeprav točna številka ni znana. Po živalskih vrtovih jih je okoli 500.

V Čilu ustrelili leva
Do novice prihaja teden dni zatem, ko so morali v živalskem vrtu v čilski prestolnici Santiago de Chile ustreliti dva leva, da bi tako rešili 20-letnega samomorilca, ki je splezal v njuno ogrado. Potezo so aktivisti za živalske pravice ostro kritizirali.
Že leta 1986 pa se je podoben incident kot v Ohiu zgodil na britanskem otoku Jersey, ko je petletni deček padel v goriljo ogrado. Fantek je omedlel, gorila po imenu Jambo pa je stala nad njim, ga varovala pred drugimi gorilami in ga božala po hrbtu. Ko se je deček zavedel, je začel jokati, gorile pa so se umaknile in omogočile paznikom, da fantka rešijo. Kip Jamba v naravni velikosti je na dražbi prinesel 18.000 funtov, gorila pa se je celo pojavila na znamkah Jerseyja.