RTV vsebine preko p2p: Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)


1. Splošne informacije
1.1. Kaj naj storim, če na moje vprašanje ni odgovora v oddelku »pogosta vprašanja« (in sem prebral celotne odgovore na vprašanja)?
1.2. Kako delujejo RTV-vsebine prek tehnologije p2p?
1.3. Kakšne so tehnične zahteve za zagon/ogled RTV vsebin prek tehnologije p2p?
1.4. Ali so RTV-vsebine prek tehnologije p2p dosegljive tudi v drugih operacijskih sistemih, in ne samo v Oknih?
1.5. Ali lahko več uporabnikov na istem računalniku gleda RTV-vsebine prek tehnologije p2p?
1.6. Kako deluje Octoshape?
1.7. Kaj je p2p?
1.8. Kaj naj naredim, če ne želim uporabljati Octoshape vtičnika oz. p2p tehnologije?

2. Namestitev in odstranitev
2.1. Zakaj me »požarni zid« sprašuje, ali želim dovoliti dostop do interneta Octoshape vtičniku?
2.2. Kako naj odstranim Octoshape vtičnik?

3. Zasebnost
3.1 Ali ostali uporabniki vidijo mojo IP-številko?
3.2. Ali Octoshape ApS vidi mojo IP-številko?


1 Splošne informacije

1.1 Kaj naj storim, če na moje vprašanje ni odgovora v oddelku »pogosta vprašanja« (in sem prebral celotne odgovore na vprašanja)?
Pošljite elektronsko pošto na mmc@rtvslo.si in poskusili vam bomo pomagati.

1.2 Kako delujejo RTV-vsebine prek tehnologije p2p?
Za delovanje RTV-vsebin prek tehnologije p2p je potreben Octoshape vtičnik, ki ga dobite, ko si prvič poskušate ogledati RTV-vsebino v živo prek Flash media v visoki kakovosti. Takrat je potrebno tudi strinjanje s pogoji uporabe za Octoshape vtičnik.

1.3 Kakšne so tehnične zahteve za zagon/ogled RTV-vsebin prek tehnologije p2p?
Za ogled RTV-vsebin prek tehnologije p2p potrebujete osebni računalnik, širokopasovni dostop do interneta, operacijski sistem Windows ali Mac OS X, internetni brskalnik, ki podpira Adobe Flash player 10 ali novejšega in Adobe Flash player 10 ali novejšega.

1.4 Ali so RTV-vsebine prek tehnologije p2p dosegljive tudi v drugih operacijskih sistemih in ne samo v Oknih?
V Multimedijskem centru RTV Slovenija se zavedamo, da je veliko uporabnikov drugih operacijskih sistemov, kot so Linux, Macintosh in drugi. Trenutno podpiramo operacijske sisteme Windows in Mac OS X. Linux uporabniki si lahko v nastavitvah MMC predvajalnika izberejo Real media, Windows media ali Flash media (v nizki kakovosti).

1.5 Ali lahko več uporabnikov na istem računalniku RTV-vsebine prek tehnologije p2p?
Da, vendar mora vsak od uporabnikov individualno namestiti program in se strinjati z licenčno pogodbo.

1.6 Kako deluje Octoshape?
Octoshape deluje na principu peer-to-peer (p2p) tehnologije, kar pomeni, da si uporabniki vsebine, v tem primeru "program v živo", izmenjujejo med seboj. To pomeni, da vsak uporabnik, ki sprejema signal, tudi deli ta signal naprej z drugimi uporabniki.

1.7 Kaj je p2p?
Peer-to-peer (ali krajše p2p) je vrsta računalniškega omrežja. V p2p omrežju se klienti (računalniki, uporabniki) povezujejo med seboj in izmenjujejo podatke (jih delijo) in s tem uporabljajo pasovno širino v obe smeri (proti uporabniku in od uporabnika).

1.8 Kaj naj naredim, če ne želim uporabljati Octoshape vtičnika oz. p2p tehnologije?
Uporabniki, ki ne želijo ali ne morejo (zaradi omejitev požarnega zidu, operacijskega sistema ...), lahko RTV-vsebine spremljajo tudi brez uporabe Octoshape vtičnika oz. p2p tehnologije, in sicer v formatih Real media, Windows media in Flash media (v nizki kakovosti).


2 Namestitev in odstranitev

2.1 Zakaj me »požarni zid« sprašuje, ali želim dovoliti dostop do interneta Octoshape vtičniku?
Za sprejem pretočne vsebine mora Octoshape vtičnik komunicirati z internetom, kar lahko sproži sporočilo požarnega zidu. Za normalen sprejem vsebine je pomembno, da vtičniku omogočite dostop.

2.2 Kako naj odstranim Octoshape vtičnik na operacijskem sistemu Windows?
Kliknite »Start« > »Nadzorna plošča« > »Dodaj / odstrani programe« in na seznamu poiščite in zaženite odstranitveni program »Octoshape add-in for Adobe Flash Player«.


3 Zasebnost

3.1 Ali ostali uporabniki vidijo mojo IP-številko?
Vaš računalnik komunicira z drugimi uporabniki Octoshape pretočnih storitev, ki lahko vidijo vašo IP-številko, prav tako pa tudi vi njihovo. To je na internetu povsem normalno. Tudi ko gledate normalne spletne strani, vedo strežniki, na katere se priklapljate, vašo IP-številko.
Poleg IP-številke se ne prenaša nobena druga informacija, ki bi souporabnikom lahko razkrila vaše osebne podatke, kot so ime, priimek, elektronska pošta, ki ste jih zaupali podjetju Octoshape ApS ob namestitvi programa.

3.2 Ali Octoshape ApS vidi mojo IP-številko?
Da, Octoshape ApS vidi vašo IP-številko in jo lahko doda imenu in elektronski pošti, ki ste jo posredovali ob namestitvi. Omenjene podatke obravnavamo kot »strogo zaupne informacije«, kar je opisano v oddelku »zasebnost«.Kazalo