Ellen DeGeneres "nasmeji vse, ne glede na politično pripadnost"

Drugo, 15. maj 2012 ob 20:10

Ameriška humoristka in igralka Ellen DeGeneres bo prejela 15. nagrado Marka Twaina, najvišje priznanje ameriškim humoristom in humoristkam.
Ellen DeGeneres je v izjavi za javnost šaljivo zapisala, da se je ob tej časti, ki je do zdaj doletela denimo tudi Billa Cosbyja, Tino Fey in Willa Ferrella, vprašala: "Zakaj je nisem dobila že prej?"
Odpoved serije je sprožila depresijo
Nagrado, ki jo podeljuje Kennedy Center for the Performing Arts, bo po poročanju AP-ja humoristka prejela 22. oktobra na prireditvi, na kateri bodo nastopili njeni kolegi iz zabavljaškega posla, celotno podelitev pa bodo tudi posneli za poznejše predvajanje.
DeGeneresova je znana tudi po tem, da je med četrto sezono svoje humoristične serije Ellen leta 1997 postala prva junakinja TV-serije, ki je javno razkrila svojo homoseksualnost. Na vrhuncu priljubljenosti si je serijo Ellen ogledalo rekordnih 46 milijonov gledalcev, potem pa je začela gledalce počasi izgubljati in je bila leta 1998 odpovedana. Ellen je takrat povedala, da se je televizijska mreža ABC ustrašila in jo postavila pred težko vprašanje, ali si je z "gejevsko agendo" spodkopala kariero. Odpoved serije je DeGeneresovo zelo prizadela in jo potisnila v globoko depresijo.
Zaradi nje je zaplesal še predsednik Obama
Serija Ellen pa je po poročanju tiskovne agencije AP uspela tlakovati pot drugim televizijskim nanizankam, v katerih nastopajo gejevski junaki, od Will in Grace do Glee. DeGeneresova si je od depresije opomogla in s filmskimi vlogami, knjigami in pogovorno oddajo uspešno nadaljevala kariero. "Ona ni samo humoristka. Ona dela čudeže. Predsednika je pripravila do plesa, prvo damo, da je javno delala sklece, in republikanca Toma Delaya do smeha," je povedal Cappy McGarr, producent podelitve nagrade Marka Twaina, in dodal, da Ellen nasmeji ljudi ne glede na njihovo politično pripadnost.
Štiriinpetdesetletnica je svojo kariero začela s stand-up nastopi v manjših klubih in kavarnah, leta 1982 pa je s posnetkom enega izmed nastopov zmagala na Showtimovem tekmovanju za najduhovitejšo osebo v ZDA. Kmalu je začela nastopati v priljubljenih TV-oddajah, kot je The Tonight Show, in potem dosegla svetovno slavo s svojo humoristično serijo Ellen, ki so jo začeli predvajati leta 1994.
Blaž Tišler