Marko Jezernik: Na potovanju s kinom pod zvezdami

Premalo glasov za prikaz ocene.
4. jul 20127 vnosov4 slike5876 ogledov
Moja ocena:

Vnos

 
 
 
 

Kratek opis

Tudi letos bodo poletno dogajanje v Piranu popestrili filmski večeri pod zvezdami. V Pastoralno kulturnem centru Georgios si bo vsako sredo zvečer v juliju in avgustu mogoče ogledati filme, ki vas bodo popeljali po domačih piranskih ulicah, preko evropskih mest, pa vse do Amerike in Kube. VSTOPNINE NI! Projekcije filmov organizira Društvo meščanov mesta Piran v sodelovanju z Župnijo Piran.
http://www.mescani-pirana.si/kino/
http://www.zupnija-piran.si/arhivi/986

 
Piran – Havana – London – Eigher – Pariz – Santiago de Chile – Sarajevo

Na potepu s Kinom pod zvezdami
http://www.mescani-pirana.si/kino/

Slovenija - Piran - ZRAKOPLOV - 4.7.2012

Potovanje se prične v Piranu, ki je za to priložnost otok. Otoški velmožje želijo z zastavljenim projektom priti v zgodovino letalstva. Otvoritev letnega Kina pod zvezdami prične s projekcijo slovenskega filma, ki je bil posnet pred dvajsetimi leti prav na vrtu PKC Georgios, kjer bo premierno predvajan na velikem platnu. Pred projekcijo bo potekal pogovor z režiserjem Juretom Pervanjo in Zorkom Bajcem.

Podpalmo.si: Po dvajsetih letih prvič na velikem platnu
http://podpalmo.si/index.php?page=news&item=20&id=151499

Kuba - Havana – HABANA BLUES / BLUES ZA HAVANO - 11.7.2012

Po komediji v Piranu smo se preselili na Kubo. Ruy in Tito, mlada kubanska glasbenika, imata enake sanje: postati slavna in zapustiti Havano. Med vajo za njun veliki koncert izvesta, da sta v Havani producenta Martha in Lorenzo, španska lovca na talente. Odločita se, da bosta storila vse, da bi pritegnila njuno pozornost.

Po izredno dobrem filmu z odlično glasbo, je k meni pristopil Igor Bizjan in me sprovociral, da sem sprejel stavo glede števila ogledov recenzije njegove knjige Brezčasje na mojem blogu. Sama stava je opisana na naslednji povezavi: http://www.rtvslo.si/slike/photo/207435

Brezčasje - Na kavču je Igor Bizjan! Part 1/3
http://www.rtvslo.si/blog/marko-jezernik/brezcasje-na-kavcu-je-igor-bizjan-part-1-3/73884

Velika Britanija - London – SHINE A LIGHT - 18.7.2012

Iz Havane se bomo podali na britanski otok in s pomočjo kamer režiserja Martina Scorseseja v glasbenem dokumentarcu spremljali skupino The Rolling Stones; Režiser Martin Scorsese je leta 2006 s kamerami spremljal koncertno turnejo legendarne skupine The Rolling Stones. V dokumentarcu je prikazana podoba glasbenikov, kakršne bržkone še nihče ni videl. Pred filmom pa bo na ogled video posnetek obiska muzeja Rolling Stones v Portorožu in razgovora z njegovim ustanoviteljem in lastnikom.

Brezčasje - Na kavču je Igor Bizjan! Part 3/3 – 22.7.2012 Rezultat stave bo objavljen tukaj:


Švica - Eigher - NORDWAND / SEVERNA STENA EIGHERJA - 25.7.2012

V največji poletni vročini se bomo nato hladili v Švici ob gledanju zgodovinske pustolovske drame Nordwand/Severna stena Eigherja; Tik pred olimpijskimi igrami želi Hitler videti nemške junake, ki bodo moč nove rase le podkrepili z uspehi in izrednimi dosežki. Zlata olimpijska medalja za tistega, ki prvi prepleza nevarno in nedosegljivo goro Eiger. Enako razmišljata tudi plezalca Toni Kurz in Andi Hinterstoisser, ki sta prepričana v svoj uspeh v Steni smrti.

Francija - Pariz – LA VIE EN ROSE / ŽIVLJENJE V ROŽNATEM - 1.8.2012

Biografska drama prikazuje življenje največje francoske šansonjerke Edith Piaf, prepleteno z neverjetnimi življenjskimi preizkušnjami, vzponi in padci. Potem, ko jo zapustijo starši, mlada Edith pristane v podeželskem bordelu, a zahvaljujoč svojemu glasu ji ni potrebno prodajati telesa. Odkrije jo premožni Louis in jo zaposli kot pevko, a njena kariera zares zacveti šele po njegovi smrti. V New Yorku lahko uživa kot prava diva in spozna pravo ljubezen, toda pod masko odločne pevke se skriva zlomljiva duša, ki hitro podleže skušnjavi mamil, življenjske sanje pa so vse bolj oddaljene.

Amerika – MOTORISTOV DNEVNIK / DIARIOS DE MOTOCICLETA - 8.8.2012

V začetku 50-ih se mladeniča Alberto Granado in Ernesto Guevara, študenta medicine, odločita, da bosta za hip prekinila študij in s starim motorjem spoznala svojo celino, Južno Ameriko. Med potjo pa socialne krivice in revščina malih ljudi prizadenejo predvsem Ernesta, ki se po obisku čilske bolnišnice, v kateri bolne in zdrave ločuje reka, odloči, da se bo odslej boril za pravice zapostavljenih. Film je nastal po popotniških zapiskih kubanskega revolucionarja Ernesta Che Guevare.

BiH - Sarajevo – NIKOGARŠNJA ZEMLJA / NIČIJA ZEMLJA – 22.8.2012

Zgodba govori o dveh vojakih, Bosancu Čiku in Srbu Ninu, ki leta 1993 med vojno v Bosni, obtičita na ozemlju med dvema sovražnima stranema, na nikogaršnji zemlji. Vojaka skušata na različne načine poiskati pot iz nenavadne zadrege. Pogumni narednik Združenih narodov jima pri tem kljub ukazu, naj ne posreduje, priskoči na pomoč. Nastala situacija ob prisotnosti novinarjev postane mednarodni incident.
Film je zgodba o preprostih ljudeh, porinjenih v vrtinec nacionalnih sovraštev in političnih iger. Je pripoved o človeku v nečloveških situacijah, v katere ga lahko pahne le človek. Ne ukvarja se s tem, kdo je vojno začel, temveč je pripoved o nesmiselnosti vojne, in predstavlja veliko metaforo Bosne in Hercegovine. Zgodba je prežeta z ironičnim in ciničnim humorjem, s simboliko pa kaže vse elemente, ki jih je vsebovala ta vojna: nesmiselno vojno, dvolično Evropo in svet, ki gledata le na svoje interese, ter dejstvo, da ni pomembna resnica, temveč le vroča zgodba za gledalce širnega sveta.

Tudi letos bodo poletno dogajanje v Piranu popestrili filmski večeri pod zvezdami. V Pastoralno kulturnem centru Georgios si bo vsako sredo zvečer v juliju in avgustu mogoče ogledati filme, ki vas bodo popeljali po domačih piranskih ulicah, preko evropskih mest, pa vse do Amerike in Kube. VSTOPNINE NI! Projekcije filmov organizira Društvo meščanov mesta Piran v sodelovanju z Župnijo Piran.


Organizatorja: Društvo meščanov mesta Piran in Župnija Piran
http://www.mescani-pirana.si/
http://www.zupnija-piran.si/arhivi/986

 
 

Vnosi (vseh 7)    Prikaži vse

4. jul 2012 02:38Občina Piran, Slovenija4 slike

 

11. jul 2012 03:03Havana, Kuba

 

18. jul 2012 02:39London, Velika Britanija


 

Komentarji

Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.


Št. registriranih uporabnikov: 197672
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875599
Blog avtorjev: 3586 // Blogov: 87030 // Komentarjev: 1244158
Avtorji fotografij: 26285 // Slik: 222888 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "