Marko Jezernik: Pojasni mi ljubezen na obisku v Piranu

Premalo glasov za prikaz ocene.
30. maj 20106 vnosov9 slik1576 ogledov
Moja ocena:

Vnos

 
 
 
 

Kratek opis

Na potovanju po predstavitvah v Sloveniji, se je avtorica romana Pojasni mi ljubezen, Andreja Jezernik ustavila tudi v Piranu. Piran je eno izmed prizorišč dogajanja v romanu, v katerem si skuša trojica akterjev odgovoriti na vprašanje iz naslova romana. V potopisu predstavljamo nekaj odlomkov iz dogajanja v Piranu. Predstavitev Andreje Perič Jezernik: http://jezikovnipregledi.blogspot.com/

 
Takole, pa smo jo dočakali! Knjigo namreč, roman o ljubezenskem trikotniku z naslovom "Pojasni mi ljubezen". Bil sem verjetno prvi proofreader verzije, ki je dočakala svojo uradno knjižno izdajo. Dogajanja v romanu nas popeljejo iz Celja v Ljubljano, Piran, Benetke in še kam. Vsebina pa je aktualna in nas postavlja v vlogo razsodnika, ki nikoli ne more dejansko in pravično razsoditi kaj je prav in kaj ni prav. Zgodba romana je del življenja in v njej je opisna zgodba treh oseb, ki iščejo svoje odgovore na vprašanje iz naslova romana.

http://www.rtvslo.si/blog/marko-jezernik/pojasni-mi-ljubezen-23-april-ob-18-30-v-mestni-knjiznici-piran-pirano/70954

Ljubezen je v zraku! Na policah knjigarn pa prvi roman Andreje Jezernik - Pojasni mi ljubezen -, ki te odnese naravnost v ljubezenski trikotnik...

COSMOPOLITAN / MAJ 2012 stran 132 — with Andreja Perić Jezernik.
Video intervju:Takole pa na Kozjanskem skrbijo za promocijo literatov...
http://youtu.be/LpMlmleTN94
Zvezde Celja - Julij 2012
http://pojasnimiljubezen.blogspot.com/2012/07/naslovnica-in-intervju-v-reviji-zvezde.html?spref=fb

V nekaj kratkih odlomkih, vam bomo z dovoljenjem avtorice, predstavili del vsebine o dogajanju v Piranu. Vsak od glavnih akterjev Piran namreč doživlja po svoje.

Prvi odlomek iz romana

/…/
Blodila sem po uličicah. Zdele so se drugačne kot poleti – fasade hiš so imele drugačne odtenke, tlakovci po tleh drugačno strukturo –, kakor da naval turistov v sezoni ne bi spremenil samo števila prebivalcev tega malega obmorskega kraja, pač pa tudi njegovo telo, s tem pa neizbežno tudi mestece samo. Poleti si nikoli nisem vzela časa za opazovanje pročelij stavb, ki so si stale tako zelo blizu in se strnjene v vrstah s svojimi obličji opazovale z drugimi, ki so se prav tako tesno dotikale z boki. Utrip je bil povsem drugačen, kakor da bi mesto čez zimo končno zadihalo s polnimi pljuči, poleti pa zadrževalo dih, da se ne bi okužilo z zrakom, ki so ga izdihovali prišleki. Tartinijev trg se je belkasto bleščal v jutranji svetlobi, Tartini pa je deloval, kot da bo vsak čas sestopil s svojega podstavka in se odpravil na kavo v bližnjo kavarnico – brez bojazni, da bi mu kdo zameril, da je za nekaj časa zapustil svoje mesto.
/…/

Drugi odlomek iz romana

/…/
Še vedno fascinirana nad tem, kako tiho in nenaseljeno je mesto, sem se po sestanku odpravila na samoten sprehod ob obali. Navadno sem k očetu prišla poleti, ko se je tu trlo turistov, in zdaj, v mrzlem in strahovito vetrovnem januarskem dopoldnevu, je plaža delovala kot prostrana njiva, pripravljena na prezimljanje, skorajda neprepoznavna v svoji praznoti. Na betonskih površinah, ki so v toplih mesecih leta brstele od teles na živopisanih brisačah in blazinah vseh sort, ni bilo žive duše. Nihče se ni boril za svoj košček, kamor bi razgrnil svoje plažne potrebščine, nihče ni brbljal, opozarjal otrok, naj se previdno igrajo, naj ne plavajo predaleč, naj se pridejo namazat s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, nihče se ni prepiral, nihče preoblačil kopalk, nihče razkazoval takšnih ali drugačnih dojk ali živordečo zapečenih ram in trebuhov, nihče ni plaval v morju, ki je bilo v januarju povsem drugačno kot v juliju. Bolj temno, preteče, še posebej v vetru, ki je izdatno kodralo njegovo površino, da se je penila, udarjala ob obalo in se razlivala po območju, ki je že od nekdaj pripadalo morju, čeprav si turisti tega niso dali dopovedati.
Na koncu umetno izpopolnjenega dela obale, kjer se je začenjala divja plaža, sem iz torbice izkopala telefon, ga vklopila in našla njegovo sporočilo. V želodcu me je stisnilo. /…/

Tretji odlomek iz romana

/…/
Burja je neusmiljeno brila in se na vsak način hotela prikopati do mojih kosti. Drgetanje telesa mi je sporočalo, da se bom kmalu morala umakniti nekam na toplo. Poklicala sem očeta. Ravno je kuhal kavo in prosila sem ga, naj jo skuha še zame.
Telefon sem še vedno držala v odrevenelih prstih in se vso pot do galerije ubadala z vprašanjem, ali naj ga pokličem oziroma mu vsaj odpišem, ter hkrati besno preklinjala samo sebe, da nisem takoj, ko sem se usedla na vlak, izklopila telefona. Prihranila bi si neodgovorjeni klic in sporočilo, ki sta me zdaj ščipala po vesti. Na sredi Tartinijevega trga sem se odločila, da zaenkrat ne bom naredila ničesar. Pospravila sem telefon nazaj v torbico in vtaknila pomrznjeno roko v žep.
Oče je ravno končeval akvarel. Znani portoroški hotel, izdatno obsijan z vijolično svetlobo. Čeprav je bil mojster tehnike, je podoba dajala vtis kičaste razglednice.
Kaj je pa tole? mi je šlo na smeh.
Slikanje po naročilu, je skomignil z rameni in se nakremžil.
/…/

Četrti odlomek iz romana

/…/
Po zajtrku sva se celo dopoldne ležerno sprehajala po praznih plažah. Bil je sončen, a izredno hladen dan brez vetra, kar je bila prava redkost. Večino časa sva molčala. Ura piranskega zvonika je ravnokar odbila poldne, ko je rekel, da se bo odpravil. Nisem mu nasprotovala – s tem bi negirala svojo potrebo po premisleku, na katero sem se tako odločno sklicevala v poslanem sporočilu. Pospremila sem ga do njegovega avta in mu pritisnila poljub na usta. Objel me je in me močno stisnil k sebi, nato pa brez besed sedel v avto in se odpeljal.
Na poti s Fornač do garsonjere sem na telefonu odkrila njegovo sporočilo.
/…/

Peti odlomek iz romana

/…/
V Piran sem se pripeljal že po trdi temi. Parkiral sem na velikem parkirišču pred vhodom v mesto in z lahkoto našel prazen prostor. Zdaj, ko ni bilo skoraj nobenih turistov, sem lahko celo izbiral, kje ga bom pustil. Počasi sem se sprehodil do Tartinijevega trga, ki je bil sicer izdatno osvetljen, a je nedvomno kazal vse simptome kuge obmorskih mest – zimske izpraznjenosti. Na sredi vsega tistega belega marmorja, s katerim je bil tlakovan, ki se ga poleti zaradi vsega vrveža včasih ni niti videlo, je ves osamljen stal veliki virtuoz z lokom v desni roki in violino za hrbtom, bogato oblečen z zelenim volkom. Da ni nikjer žive duše, me ni motilo, imel sem občutek, da je mesto samo moje, kmalu pa bo samo najino.
Pred hišo, v kateri sem imel pred kratkim posebno čast prespati v garsonjeri njenega očeta, sem obstal, globoko vdihaval hladen morski zrak, bogat z jodom, in se poskušal umiriti. Potrkati sem moral povsem miren. Odsunil sem težka vhodna vrata in se po lesenih stopnicah počasi povzpel v prvo nadstropje. Precej tiho je bilo, smrdelo je po vlagi, ki je zadnjič ušla mojemu nosu, in stare stopnice so vsake toliko škripnile, ko sem stopil na nepravo mesto. Pred vrati garsonjere sem zopet postal, nato pa pogumno potrkal. Čez nekaj trenutkov so se vrata odprla in zagledal sem pojavo – skuštrano in v pižami.
Oprostite, sem zajecljal.
Koga pa iščete?
Njo, mislim, vašo hčerko.
/…/

Predstavitev romana "Pojasni mi ljubezen" in razgovor z avtorico Andrejo Jezernik, bo 23.aprila v Mestni knjižnici Piran vodila Vlasta Cah Žerovnik. Vse spremljajoče dogajanje pa naj zaenkrat ostane skrivnost.

Napovednik: http://www.napovednik.com/dogodek204575_pojasni_mi_ljubezen_predstavitev_romana_avtorice

Mestna Knjižnica Piran: http://www.pir.sik.si/

 
 

Vnosi (vseh 6)    Prikaži vse

30. maj 2010 15:03Ljubljana, Slovenija2 sliki

Ljubljana: Tiskovna konferenca v Trubarjevi hiši literature pod streho

Pri Kud Lema knjižne novosti tudi na temo ljubezni in erotike
Ljubljana, 21. februarja (STA) - Pri založbi KUD Lema so predstavili štiri knjižne novosti, katerih rdeča nit sta ljubezen in...

 

28. jun 2010 11:27Občina Piran, Slovenija3 slike

Piran: Mestna knjižnica, Piran /23.04.2012/

Kaj: Predstavitev romana Pojasni mi ljubezen - razgovor z avtorico romana bo vodila Vlasta Cah Žerovnik

Kdaj: pon. 23.4.2012 ob 18.00

Kje: Mestna Knjižnica Piran

Prireditelj: Mestna...

 

8. feb 2012 11:26Maribor, Slovenija1 slika

Tudi štajerska prestolnica, sicer rojstni kraj avtorice romana, ima svoje mesto med lokacijami na katerih se znajdejo akterji romana.


 

Komentarji

Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.


Št. registriranih uporabnikov: 197920
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875647
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 87045 // Komentarjev: 1244309
Avtorji fotografij: 26287 // Slik: 222925 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "