Foto:
Foto:

Zeleni teden bodo slovesno odprli že v četrtek pozno popoldne. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bo na razstavnem prostoru velikosti 100 kvadratnih metrov predstavilo skupaj z živilsko predelovalnimi podjetji. Svoje proizvode bodo predstavili Dveri Pax, Droga Kolinska, Panvita, Berryshka, Kodila in čebelarstvo Šauperl. Na sejmu bodo prodajali svoje izdelke in s širokim asortimanom proizvodov testirali okuse nemškega potrošnika, so na ministrstvu pojasnili za STA. Obiskovalci sejma bodo imeli tako kot vsako leto priložnost spoznati tipično slovensko hrano, piva in vina, seznanili pa se bodo lahko tudi s pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. Pri predstavljanju turističnih destinacij v Sloveniji bo sodeloval predstavnik Slovenske turistične organizacije, ki bo obiskovalce informiral o turizmu na podeželju in drugih aktivnostih, ki jih turisti lahko uživajo v Sloveniji.

Židan na berlinskem vrhu kmetijskih ministrov

Minister Židan se bo v Berlinu mudil med četrtkom in nedeljo. Petek bo namenjen njegovim dvostranskim srečanjem z ministri za kmetijstvo nemške zvezne dežele Bavarska, Kitajske, Rusije in držav Zahodnega Balkana. S črnogorskim kolegom Petrom Ivanovićem bo v petek podpisal memorandum o sodelovanju, ki spodbuja sodelovanje med državama na področju kmetijstva, živilsko predelovalne industrije, trženja kmetijskih proizvodov in izdelkov gozdno lesne verige ter skupnega nastopanja na tretjih trgih. V soboto bo potekal globalni forum za prehrano in kmetijstvo, zaključni dogodek pa bo osmi berlinski vrh kmetijskih ministrov. V razpravi se bodo osredotočili na vprašanje, kako v dobi urbanizacije zagotoviti dovolj hrane in učinkovite prehranske sisteme za naraščajoča mesta. V mestih po vsem svetu danes živi okoli 3,5 milijarde prebivalcev, do leta 2050 pa naj bi ta številka narasla na šest milijard, kar bi predstavljalo več kot 70 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Vsako leto sejem obišče več kot 400.000 obiskovalcev

Zeleni teden velja za enega največjih mednarodnih sejmov za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo na svetu. Ob robu sejma potekajo številni spremljajoči dogodki, predstavlja pa tudi forum za srečanje največjih odločevalcev o prihodnji kmetijski politiki ne le v Evropi, ampak tudi v svetu. Vsako leto ga obišče več kot 400.000 obiskovalcev, na njem pa se predstavlja več kot 1600 razstavljavcev iz približno 70 držav, so navedli na ministrstvu. Ker je udeležba na sejmu velika, tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menijo, da je to za podjetja, ki širijo prodajo na nemški trg, dober prodajni kanal, predvsem z vidika testiranja proizvodov pri nemških potrošnikih, so povedali za STA.

Foto: Reuters