Foto:
Foto:

Kako kot prehranski varuh komentirate medeno afero?

Pri zgodbi o medu bi morali umiriti konje in se posvetiti predvsem kakovosti oziroma varnosti medu. Sam ocenjujem, da je med varen. Tudi nobena analiza Uprave za varno hrano ni pokazala preseženih koncentracij katerih koli ostankov v njem. Pa naj gre za med čebel, pri katerih so varojo zdravili z legalnimi sredstvi, ali med tistih čebelarjev, ki so uporabljali nezakonite pripravke. Kar pomeni, da med je varno živilo. Sicer pa menim, da takšne afere potrjujejo ustreznost ravnanja naših nadzornih služb.

Čebelarji niso tako zadovoljni z njihovim delom. Zahtevajo odstop glavne inšpektorice Andreje Bizjak.

Odstopi ne bi rešili nič. Razloge za trenutno situacijo je treba iskati nekje drugje, ne na inšpekcijski službi.

Inšpekcija za varno hrano je vendarle potrebovala več let, da je prisluhnila opozorilom čebelarjev in goljufu stopila na prste.

Prepričan sem, da bi, v kolikor bi bila ogrožena varnost potrošnikov, Uprava reagirala in tudi našla lumpe, ki prodajajo med s preseženimi koncentracijami nekih ostankov. Čebelarji so verjetno res opozarjali na nepravilnosti, ampak vseeno moram malce braniti Upravo za varno hrano. Inšpektorjev in denarja nima neomejeno, na njenih plečih pa je celotna prehrana. Zato večino časa in energije posveča zagotavljanju varne hrane. Seveda so na Upravi vedeli, da se dogaja nekaj na terenu, a glede na to, da je bil med varen, so verjetno ocenili, da to ni njihova prva prioriteta. Zdaj, ko so uspešno stopili na prste lumpu, naj bi pa Bizjakova odstopila. Vesel sem, da smo odkrili tistega, ki je prodajal nezakonita sredstva, tako bomo lahko omejili uporabo le-teh.

Vrhniški pripravki niso edini, nezakonita sredstva je mogoče dobiti tudi drugje. Na primer v tujini.

Razumeti moramo, da so bili čebelarji na nek način pahnjeni v uporabo teh nedovoljenih sredstev. Prvič, ker uradno predpisana zdravila niso bila vedno najbolj učinkovita. In drugič, problematična je cena teh uradnih zdravil. Čebelarji so se tako verjetno morali znajti po svoje. Zdaj bi morali poiskati nek skupen kompromis, sredstva, ki so dovoljena v Evropski uniji registrirati tudi v Sloveniji in po približno enaki ceni, kot v Uniji, tudi prodajati.

Nekateri čebelarji že zdaj varojo zdravijo naravno.

Tudi sam se nagibam k temu, da kemija v čebelji panj res ne sodi. Čebele so le zaščitnik narave. Zato je morda čas, da se začne bolezni čebel zdraviti z naravnimi sredstvi. Morda bo pa tudi ta afera koga spodbudila, da se čebelarjenja loti z drugačnim pristopom.

Kaj pa naj storijo potrošniki, ki imajo doma med, za katerega ne vedo ali je neoporečen ali ne?

Osebno verjamem, da je največje zagotovilo, da jemo zdravo in varno hrano to, da si pridelovalec in kupec pogledata iz oči v oči. Tudi sam kot kmet skušam dati kupcu, ki pride k meni po zelenjavo, enako kvaliteten proizvod, kot bi ga uporabljal sam. Zato svetujem vsem, ki kupujejo med, naj gredo do čebelarja, se z njim pogovorijo in na osnovi tega ustvarijo zaupanje. Prisegam na kratke tržne poti, ker sem prepričan, da zagotavljajo največjo varnost. Pa ne zato, ker bi vmes stale inšpekcije, ampak zato, ker si pridelovalec in potrošnik gledata iz oči v oči. In težko je nekomu, ki mu gledaš v oči lagati. Laže je to početi preko papirjev, kjer nimaš stika s končnim uporabnikom.

Vi še vedno kupujete slovenski med?

S tem nimam težav. Od kogarkoli. Saj vse analize dokazujejo, da je varen.

Analiz je bilo opravljeno zelo malo…

Se strinjam, analiz je bilo zagotovo narejenih premalo. Prepričan sem, da jih bo Uprava za varno hrano naredila še več. A vseeno, pri teh, ki so bile opravljene, ni bilo odkrito nič posebnega. Prepričan sem, da bodo rezultati podobni tudi pri ostalih čebelarjih. Ker konec koncev nesreči Vrhničan ni edini problem. Čebelarji hodijo iskat zdravila tudi drugam. V Srbijo, Bosno in Hercegovino, na Češko. In če je češki med neoporečen, zakaj slovenski ne bi bil. V končni fazi tudi sami čebelarji in njihove družine jedo ta med. Prepričan sem, da ne bi dajali v med nič takega, česar na to ne bi želeli ali upali pojesti.

Foto: Reuters