Foto:
Foto:

Decembra se prek priponk v elektronski pošti že nekaj let širijo virusi. En sam klik vam tako lahko povzroči veliko škode. Na slovenskem centru za obravnavo spletnih incidentov SI Cert opozarjajo na poplavo virusov, ki prestrezajo naša gesla, pa na bančne trojance in izsiljevalske viruse. Sploh slednji so v teh dneh na pravem osvajalskem pohodu. Med njimi je tudi najnovejša različica izsiljevalskega virusa Cryptowall 3.0.

Izsiljevalski virus TeslaCrypt deluje tako, da vam zašifrira datoteke na vašem disku in od vas zahteva plačilo odkupnine v višini 500 ameriških dolarjev. "Sporočilo prepoznate po tem, da ima za zadevo datum in čas, zapisana v ameriški obliki, recimo: "11/24/2015 9:20:27 AM", vsebina je prazna, v prilogi pa najdete ZIP datoteko, imenuje se recimo love.zip ali img.zip," pojasnjuje Marta Štefanič iz SI Certa. Ko takšno datoteko odpremo in kliknemo na njeno vsebino, pa si naložimo virus. "Virus vam zašifrira dokumente, slike in druge datoteke, ter odloži po datotečnih mapah navodilo, kako plačate odkupnino," pravi Štefaničeva. Za plačilo odkupnine imate na voljo 160 ur, nato pa jo izsiljevalci praviloma zvišajo.

Na žalost vam, če ste si naložili izsiljevalski virus, pogosto ne preostane drugega, kot da odkupnino plačate. Razen, če imate vse svoje datoteke shranjene na varnostni kopiji. A takšne kopije si, resnici na ljubo, redno ustvarjajo le redki.

Previdnost pri odpiranju datotek s sumljivimi imeni je torej še kako na mestu. Če se vam zdi pošta, ki ste jo prejeli sumljiva, se lahko posvetujete tudi s strokovnjaki s SI Certa. Pišete jim lahko na naslova: cert@cert.si in info@varninainternetu.si.

Prevara namesto nagradne vinjete

Vozniki bodo morali kmalu kupiti novo vinjeto, kar niti ni majhen strošek. Kdo je ne bi želel dobiti zastonj s sodelovanjem v nagradni igri ali všečkanjem strani na Facebooku? Žal pa bodo tisti, ki bodo sodelovali najverjetneje razočarani. Facebook strani, ki podarjajo Božične vinjete in podobno so večinoma lažne. Na koncu res objavijo srečnega nagrajenca, a gre za osebo z lažnim profilom, ki so jo ustvarili prav avtorji prevarantske strani. Včasih goljufi dejansko izberejo tudi osebe, ki obstajajo. "Takšnim pošljejo navodilo, da morajo, če želijo nagrado, na določeno številko poslati SMS z vsebino PSC kupim 50, a namesto, da bi prejeli nagrado ljudje pravzaprav kupijo predplačniško kartico PaySafeCard v vrednosti 50 evrov," svari Štefaničeva. Strošek za željeno vinjeto pa tako naraste še za nekaj deset evrov.

Foto: Reuters