Foto:
Foto:

Čeprav Ljubljančanka ni shranila računa, so ji v Mömaxu v znak dobre volje ponudili popust v vrednosti nakupa. "To je bila tudi prva pritožba na set posode Susi," nam je povedala vodja marketinga v Mömaxu Sanja Likar in zagotovila, da so tudi sami preverili ustreznost posode: "Set loncev Susi smo testirali na treh različnih indukcijskih kuhalnih ploščah in ugotovili, da so z indukcijsko kuhalno ploščo kompatibilni." Ker V Mömaxu sporne posode niso odstranili s trgovskih polic, se je Jerneja obrnila tudi na Tržni inšpektorat: "Saj se mi zdi nedopustno, da trgovci prodajajo posodo, ki naj bi bila primerna za indukcijo, pa to ni," je pojasnila.

Tržna inšpektorica nepravilnosti ni ugotovila

"Tržni inšpektorat je poleg obstoječih dokumentov o ustreznosti posode pridobil dodatna pojasnila proizvajalca, ki so potrdila, da je posoda primerna za indukcijo," nam je pojasnila tržna inšpektorica Mirana Omerzu. "Večino izdelkov za prodajo v Evropski uniji izdelujejo v skladu z ustreznimi direktivami, ki jih podpirajo mednarodni standardi, vendar pa je indukcija še relativno nova tehnologija, zato so še vedno potrebne določene rešitve na sistemski ravni," pa opozarja vodja kakovosti v Laboratoriju za metrologijo in kakovost Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani Igor Pušnik in dodaja, da gre v primeru posode Susi najverjetneje za ponesrečeno kombinacijo posode in indukcijske plošče, ki sicer obe ustrezata predpisanim standardom.

"Da se magnet prime na dno posode, še ne pove veliko"

V Mömaxu so nam zagotovili, da so po pritožbi potrošnice tudi sami opravili test z magnetom in ugotovili, da ta z dnom posode ustrezno reagira. Preizkus z magnetom smo opravili tudi mi in, podobno kot razočarana potrošnica, ugotovili, da sredina dna posode z magnetom ne reagira. Na Fakulteti za elektrotehniko pojasnjujejo, da je vzrokov za nedelovanje indukcijskih kuhalnih plošč lahko več. "V elektrotehniškem smislu pa je vzrokov za nedelovanje kuhalnih plošč lahko več. Dejstvo je, da se posoda in posledično vsebina posode segrevata zaradi vrtinčnih tokov, ki so posledica indukcije v materialu posode. V osnovi pa je vzrok povezan z materialom posode. Učinkovitost in delovanje indukcijske plošče sta odvisni od kakovosti posode. To, da se magnet prime na dno posode, še ne pove veliko. Sama indukcija je poleg materiala odvisna tudi od dimenzijskih vrednosti posode in navitja, ki zagotavljajo možnost indukcije," pravi Pušnik.

Tehnologija, ki je še ni povsem raziskana

Pušnik pojasnjuje, da se v mednarodnih standardih uporablja merilo za primerno dno posode, v katerem je navedena oznaka jekla (npr. 1.4016 ali C45) oziroma konkreten delež ogljika, silicija, mangana, žvepla, niklja, kroma, molibdena in podobno. Z razdaljo med tuljavo in dnom posode se spreminja možnost delovanje učinkovite indukcije. "Obstajata vsaj dva patenta za senzor, ki zaznava prisotnost posode na indukcijski kuhalni plošči (št. patenta: US2012/0305546 A1 in US8,492,684 B2), kar nakazuje na poskuse reševanja problematike na tem področju oziroma reševanje zanesljivejšega delovanja indukcijskih kuhalnih plošč," je še povedal vodja kakovosti v Laboratoriju za metrologijo in kakovost.

Navodila za uporabo so pomanjkljiva

Dr. Anton R. Sinigoj iz Laboratorija za osnove elektrotehnike in elektromagnetiko sklepa, da se v primeru posode SUSI "senzor v kuhalni plošči in feromagnetni predel posode ravno zgrešita oziroma nista kompatibilna", zato meni, da bi to moralo pisati v navodilih za uporabo. Po našem posredovanju so na Tržnem inšpektoratu primer posode SUSI začeli znova preiskovati, saj menijo, da gre za vprašanje nepoštene poslovne prakse, torej zavajanja potrošnikov.
Ana Vojnović Zorman