Foto:
Foto:

Več let zavarovanja ni potreboval, lani ko je bil sicer že upokojen, pa je želel uveljavljati dnevno odškodnino. A je kmalu ugotovil, da do nje ni upravičen, ker je upokojenec.

Zakon na strani zavarovalnice

"V skladu s splošnimi pogoji nezgodnega zavarovanja, ki jih je zavarovanec prejel ob polici, je za izplačilo nadomestila za odsotnost z dela zaradi posledic nezgode potreben predpogoj, da zavarovanec predloži potrdilo o odsotnosti z dela," so pojasnili na Vzajemni. Če bi bil torej Kontrec še zaposlen, bi bil upravičen do nadomestila. Tudi če bi še hodil v šolo, bi odškodnino dobil. Tako pa je ostal praznih rok. To pa še ni vse. Zavarovanja tudi ni mogel takoj prekiniti, čeprav mu ne omogoča več vseh ugodnosti, ki mu jih je ob sklenitvi.

Enaka premija - manj ugodnosti

Tudi tukaj je zakon na strani zavarovalnice – odpovedni rok za odstop od zavarovalne police je namreč šest mesecev. "Verjamem, da ima zavarovalnica zakonsko podlago za svoje sklepe, a se mi vseeno ne zdi prav, da moram še pol leta plačevati enako premijo, čeprav imam manj ugodnosti," še pravi naš sogovornik. Nad uveljavljanjem dnevnega nadomestila je že dvignil roke, tudi s tem, da bo lahko šele konec leta zares prekinil zavarovanje, se je sprijaznil. Želel pa bi opozoriti ljudi, naj bodo pri sklepanju zavarovanj pozorni, da se ne bodo – tako kot on – opekli.

Ines Kočar