Foto:
Foto:

Seznam naj bi bil po poročanju spletnega portala Euractiv pripravljen v nekaj mesecih. Podjetje je obljubilo tudi, da bo dopolnilo vsebine na embalaži izdelkov, tako da bo že na njej mogoče videti, v kolikšni meri jih je priporočeno uživati. Številni Marsovi proizvodi so narejeni po starih recepturah, ki niso v skladu s sodobnimi prehranskimi smernicami. Raje, kot da bi nezdrave sestavine, kot so sladkor, sol in maščoba, zamenjali z bolj zdravimi, bodo svetovali zmernejše uživanje svojih izdelkov.

Samo enkrat na teden

Mars Foods bo izdelke, ki vsebujejo preveč zdravstveno problematičnih snovi, začel označevati z opozorilom, da so neprimerne za uživanje več kot en dan v tednu. Pri najbolj nezdravih pa bodo vseeno tudi popustili in spremenili recepturo. Podjetje se je zavezalo, da bo v naslednjih petih letih vsebnost soli v proizvodih zmanjšalo za petino. Do leta 2018 naj bi tudi zmanjšali količino dodanega sladkorja v omakah in prigrizkih.

Na zmernost opozarjajo tudi proizvajalci pijač

Ne samo prehrambena podjetja, tudi evropski pivovarji in proizvajalci žganih pijač opozarjajo, da
je treba alkoholne pijače uživati v zmernih količinah, prav tako pa dodajajo priporočilo, da tovrstne izdelke uživajo le zdravi odrasli ljudje. Če bodo potrošniki upoštevali opozorila, bo to voda na mlin Evropski komisiji, ki si je za cilj zastavila, da do leta 2020 po različnih kategorijah hrane zmanjša vsebnost dodanih sladkorjev za deset odstotkov.