Med odpoklicanimi živili so tudi Pečjakove zmrznjene polpete brokoli cvetača Foto: MMC RTV SLO/Pekarna Pečjak
Med odpoklicanimi živili so tudi Pečjakove zmrznjene polpete brokoli cvetača Foto: MMC RTV SLO/Pekarna Pečjak

Silvester Pečjak, direktor pekarne Pečjak je medije obvestil, da po ustaljenih protokolih izvajajo odpoklic s trga za zelenjavne polpete in polpete brokoli-cvetača za katere je zelenjavo dobavilo madžarsko podjetje Greenyard Frozen Hungary. Številke šarže zelenjavnih polpetov (800 g), ki so jih odpoklicali, so 1301581,1303656,193558, 194693, 196773, 2300603 in 295919, številke šarže polpetov brokoli-cvetača (800 g) pa so 1303195, 193063, 196776 in 2300610. Gre za živila, ki jih je treba pred zaužitjem termično obdelati, kar bi uničilo tudi bakterije listerija, toda ne glede na to bomo živila odpoklicali s trga. Vse velike kupce smo o možnosti okužbe z listerijo že obvestili, tako da so ti živila že umaknili. Kupce prosijo, naj preverijo številko šarže in obvestijo Pekarno Pečjak o zalogi spornega izdelka (po telefonu 030/624-828). V Pekarni Pečjak bodo zalogo prevzeli pri kupcih ter izdelek zamenjali za novega ali izdali dobropis.

Odpoklic zmrznjenega graha v podjetju Eta Kamnik

Podjetje Eta Kamnik je iz prodaje odpoklicalo zmrznjen grah madžarskega porekla, saj ne morejo izključiti možnosti kontaminacije izdelka z bakterijo listerio monocytogenes. Iz podjetja Eta Kamnik sporočajo, da so sporne lot oznake pakiranega zamrznjenega graha (450 g) 09617 in 08917 ter večjega pakiranja zmrznjenega graha (2500 g) 07917, rok uporabe pa 14. marec 2019. Podjetje Eta Kamnik kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, v nasprotnem primeru pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz podjetja Eta Kamnik.

Bakterija predstavlja tveganje za ranljive skupine ljudi

Bakterija listerija (Listeria monocytogenes) je zelo razširjena v naravnem okolju. Povzroči lahko bolezen listeriozo, za katero se ljudje najpogosteje okužijo preko živil, recimo preko neoprane surove zelenjave. Bolezen se značilno ne pojavlja v epidemijah, ampak posamično, s kliničnimi znaki pa zbolijo le redki. Tisti, ki zbolijo, večinoma bolezen prebolijo v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje. Pri ranljivih skupinah ljudi - to so nosečnice in novorojenčki, starostniki, kronični bolniki in imunsko oslabljene osebe - pa je okužba lahko dolgotrajna, huda in lahko ogroža življenje. Zato velja listerioza za nevarnejšo kot nekatere druge zoonoze. V Evropi od začetka tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb. V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze, umrlo je 18 obolelih. Bakterija je odpornejša kot nekatere druge, uničita pa jo kuhanje in pasterizacija. Največje tveganje predstavlja surova zelenjava, tudi če je bila zamrznjena. Kuhanje, pečenje ali cvrtje živil pa listerijo uniči.