Foto:
Foto:

V združenju so se na finančnega ministra Dušana Mramorja z odprtim pismom obrnili potem ko so, kot so zapisali, v preteklih mesecih zaman nagovarjali parlamentarne odbore, ministra za pravosodje, Banko Slovenije in koalicijske stranke. Poleg poštenega odplačila posojil, kot so jih najeli, v Združenju Frank od ministra Mramorja pričakujejo tudi, da vzpostavi učinkovit nadzor nad bančnim sistemom v državi in doseže, da bodo banke odgovarjale za kršenje zakonodaje. Združenje je v pismu finančnemu ministru spomnilo, da je v Sloveniji po podatkih centralne banke 15.000 posojilojemalcev v švicarskih frankih, ki posojila po sprostitvi tečaja franka vse težje odplačujejo. "Zavedeni kreditojemalci žanjemo za zdaj le ravnodušnost in privoščljivost naših politikov, kljub dokazom, da imajo tudi številni slovenski politiki najete kredite, vezane na švicarski frank," so navedli. Ob tem dodajajo, da so medtem državljani in vlade sosednjih držav že stopili na prste pohlepnim bankam z individualnimi tožbami oz. sprejetjem zakonov, ki ščitijo zavedene potrošnike. Na tisoče vloženih tožb proti bankam je že prisililo nekatere med njimi, da vračajo preplačane kredite, ki so jim prinesli neupravičeni dobiček, poudarjajo.

Madžarska in hrvaška vlada sprejeli ukrepe

Madžarska in hrvaška vlada sta sprejeli zaščitna zakona, ki bankam v odnosu do slabo informiranega posameznika odvzemata vsemogočni položaj in jih silita v popravo krivic in zakonito ravnanje. Nedavno se je v prid kreditojemalcem izrecno in javno opredelila tudi Evropska komisija, ki ugotavlja, da so banke pri trženju kreditov v tuji valuti kršile evropske direktive o zaščiti in informiranju potrošnikov, opominjajo v združenju. "Spoštovani minister, še veste svoj dolg? Državljanom namreč, ki so izvolili vladajoče stranke, in ne kapitalu! Kaj ste naredili za več deset tisoč Slovencev, ki so najeli stanovanjski kredit na prigovarjanje bančnikov, da bo tečaj švicarskega franka nihal le za odstotek ali dva, zdaj pa se šibijo pod težo kreditnega bremena in jim grozi izguba strehe nad glavo? Ali bo res potrebna izguba človeških življenj iz stiske in obupa, da se boste zganili?" ministra sprašujejo v združenju.

Do težav s krediti v švicarskih frankih je prišlo potem, ko je švicarska centralna banka sredi januarja odpravila omejitev tečajne vrednosti švicarskega franka, ki je bila v veljavi od leta 2011. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s tem pa so se drastično dvignili tudi mesečni obroki odplačevanja kreditov.

O težavah posojilojemalcev v švicarskih frankih bomo govorili v oddaji Posebna ponudba v soboto, 28.novembra ob 17.20 na TVS 1. Svoja vprašanja ali mnenje nam lahko sporočite na e-naslov: posebna.ponudba@rtvslo.si.