Foto:
Foto:

Lani so se uveljavila določila evropske zakonodaje o označevanju alergenov na vseh živilih, predpakiranih in nepredpakiranih, pa tudi v gostinskih obratih in v spletni prodaji. Nekatera podjetja so živila začela dodatno označevati s posebnimi simboli, o katerih pa ni bilo enotnega dogovora. Kot so sporočili z Inštituta za nutricionistiko, so se za enotne oznake odločili, ker potrošniki z alergijami ali preobčutljivostmi na določene snovi potrebujejo točne in natančne informacije o prisotnosti takšnih snovi v živilih. "Naloga vseh členov v živilski verigi je, da potrošnikom omogočijo enostaven dostop do tistih živil, ki ne predstavljajo tveganja za njihovo zdravje," je poudarila Anita Kušar z inštituta. Simboli so vključeni v smernice za označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih in so prosto dostopni na spletni strani inštituta.

Navesti je treba konkreten orešek

"Upamo, da bodo nosilci živilske dejavnosti svoje simbole postopoma nadomestili z enotnimi. Možnosti takšnega prostovoljnega dodatnega označevanja živil so zelo široke, od jedilnih listov v restavracijah pa do spletnih trgovin, v katerih se tržijo živila," je povedal Igor Pravst z inštituta in dodal, da je pri označevanju alergenov treba ustrezno navesti oreške in žita, ki vsebujejo gluten. To pomeni, da je nujna navedba konkretnega oreška, in ne le, da živilo 'vsebuje oreške'. Nosilci živilske dejavnosti pa morajo glede glutena tudi na nepredpakiranih živilih označiti vrsto vsebovanega žita, in ne le informacije, da je živilo sestavljeno iz 'žit, ki vsebujejo gluten', so opozorili na inštitutu. "Skladno z zakonodajo so kot snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, ločeno navedeni arašidi in proizvodi iz njih, denimo arašidovo olje, arašidovo maslo, čokolada, flipsi, omake, peciva, torte ter oreški, denimo mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilskih oreščki, pistacija in makadamija."

Pomembno je tudi označevanje žit, ki vsebujejo gluten

Dodajmo, da je pozornost potrebna tudi na področju označevanja žit, ki vsebujejo gluten. Ta se nahaja v različnih žitih, zlasti pšenici, tudi piri, rži, ječmenu, ovsu ali njihovih križanih vrstah ter proizvodih iz njih, npr. kruhu, testeninah, drobtinah, tortah, piškotih, mesnih izdelkih, omakah, juhah in jušnih koncentratih, in hrani, posipani z moko. Skladno z zakonodajo morajo nosilci živilske dejavnosti tudi na nepredpakiranih živilih označiti vrsto vsebovanega žita in ne le informacijo, da je živilo sestavljeno iz žit, ki vsebujejo gluten. "Poleg vzpostavitve simbolov alergenov za trgovce pomembno novost predstavlja tudi možnost prostovoljnega navajanja alergenov z enotnimi identifikacijskimi kodami, kadar navajanje alergenov neposredno ob živilu oziroma ob njegovi predstavitvi potrošniku ni mogoče," je pojasnila Mija Lapornik iz Trgovinska zbornica Slovenije.