Foto:
Foto:

Veljavni zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč sega v leto 1984, torej še v prejšnjo družbeno ureditev, zato nekatere rešitve ne ustrezajo več današnjemu okolju, zaradi pomanjkljive in ponekod zastarele zakonodaje pa se je razlagal različno, kar je vodilo v različne ureditve pokopališke in pogrebne dejavnosti po lokalnih skupnostih. Občinski odloki, s katerimi se določajo načini in pogoji za opravljanje pokopaliških storitev, dodeljevanje koncesij in izvajanje del na pokopališčih z javnimi delavci, zato pogosto niso v skladu z zakonodajo, na kar je že leta 2014 opozorilo tudi računsko sodišče.

Novi zakon bo odpravil zastarelo zakonodajo in težave v praksi

Novi zakon bo poskušal upoštevati evropske smernice, je gospodarsko ministrstvo zapisalo v osnutku zakona, ki je objavljen na spletnih straneh vlade. Določa enotne pogoje za izvajanje pogrebne dejavnosti in usmerja k poenotenemu urejanju pokopališke dejavnosti na lokalni ravni. Pri njegovi pripravi je bilo izhodišče, da bo pokopališka dejavnost tudi v prihodnje ostala občinska javna služba, pogrebna dejavnost pa se bo izvajala na trgu, izjema je le zagotavljanja 24-urne dežurne službe za prevzem in prevoz pokojnika. Novost je ureditev pokopa ali upepelitve mrtvega ploda. Občine bodo tako imele pod svojim okriljem upravljanje ter urejanje pokopališč, izvajale pa bodo tudi nadzor nad izvajanjem pogrebne in pokopališke dejavnosti na svojem območju. Tržni inšpektorat bo pristojen za nadzor nad izpolnjevanjem pogojev za opravljanje pogrebne dejavnosti, zdravstveni inšpektorat pa za nadzor nad prevozom pokojnika čez mejo.

Po novem bomo sami izbrali izvajalca pogrebnih storitev

Državljani so doslej s pokopališčem pogosto izbrali tudi pogrebca, po novem pa bodo lahko sami izbrali izvajalca pogrebnih storitev. Pogrebna dejavnost obsega pripravo in upepelitev pokojnika ter pripravo in izvedbo pogreba, kamor je vključen tudi prevoz pokojnika ali njegovih posmrtnih ostankov, razen če ne gre za prevoze v okviru zagotavljanja 24-urne dežurne službe. Zakon razlikuje štiri načine pokopa: klasični pokop s krsto, pokop z žaro, raztros pepela ter pokop v skladu s predpisi, ki urejajo vojna grobišča.

Foto: BoBo