Foto:
Foto:

Cilj novele je preprečevati kajenje med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbujati opuščanje kajenja, zmanjševati izpostavljenost tobačnemu dimu med mladoletnimi ter posledično zmanjšati obolevnost in prezgodnjo umrljivost ter stroške zaradi rabe tobaka. Vlada je za to, da bi sledila tem ciljem, sprejela sklep, s katerim je ministrstvu za zdravje namenila dodatna proračunska sredstva v višini najmanj štiri milijone evrov na leto. Ministrstvo za zdravje je zadolžila, da skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije do konca leta oblikuje nabor ukrepov in načrt njihove izvedbe za povečanje učinkovitosti porabe sredstev zdravstvene blagajne, predvsem na področju izdatkov za zdravila ter sistemske ureditve boleznin, vključno z okrepljenim nadzorom. Ministrstvu za finance pa je vlada naložila, da najkasneje do konca januarja pripravi spremembo uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine na cigarete na način, da se poviša trošarina na cigarete za pet evrov na 1000 kosov.

Arom in določenih dodatkov v tobačnih izdelkih ne bo več

Predlog novele v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive in med drugim določa najvišje vrednosti emisij ter poročanja o sestavinah in emisijah tobačnih izdelkov, prepoveduje arom in določene dodatke v tobačnih izdelkih. Določa tudi označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili in uvedbo enotne embalaže, zagotavlja sledljivost in varnostne elemente, ki se uporabljajo za tobačne izdelke. Prav tako predlog novele regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovega dajanja na trg. Opredeljuje tudi oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Licence le enkrat na pet let

Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc bodo morali tisti, ki bodo prodajali tobak oz. tobačne izdelke, dobiti licenco, a le enkrat na pet let, plačati pa bodo morali le upravno takso, ki sedaj znaša 23 evrov. To bodo lahko opravili v obliki enega obrazca po elektronski obliki, je pojasnila na novinarski konferenci po seji vlade. Poleg tega pa prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. V SD so bili vzdržani zaradi opozorila, da določbe o enotni embalaži omogočajo tožbe. Tako so se po besedah prvaka SD in kmetijskega ministra Dejana Židana dogovorili, da v parlamentarnem postopku to še enkrat preverijo. Sicer pa tudi v SD zakon vsebinsko podpirajo, je povedal Židan.

Odprto pismo Miru Cerarju

Pred dnevi je več slovenskih in tujih nevladnih organizacij na predsednika vlade Mira Cerarja naslovilo odprto pismo, v katerem so izrazile podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in uvedbi enotne embalaže tobačnih izdelkov v Sloveniji. Z uvedbo enotne embalaže in ukrepi tobačne kontrole v novem zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov bo Slovenija do leta 2050 postala družba brez tobaka, trdijo predstavniki nevladnih organizacij Brez izgovora Slovenija, Preventivna platforma, Mreža 25x25, Slovenska zveza za tobačno kontrolo in več tujih organizacij. S tem bi bistveno prispevali h gospodarskemu razvoju in blagostanju prebivalstva v naši državi, so poudarili. Kot so zapisali, tobačna industrija s pomočjo vseh dostopnih sredstev aktivno deluje v smeri sistematičnega zmanjševanja učinkovitih ukrepov celostne tobačne politike, ki dokazano zmanjšujejo breme bolezni in smrti zaradi te najbolj smrtonosne droge v zgodovini človeštva.

Napad na uvedbo enotne embalaže

Predstavniki tobačne industrije so po njihovih navedbah s pomočjo povezanih skupin in posameznikov v zadnjih tednih in mesecih prodrli do številnih javnih uslužbencev in politikov in jih s pomočjo lobiranja prepričali v nesmiselnost nekaterih učinkovitih ukrepov tobačne politike. Zadnja taka aktivnost je napad na uvedbo enotne embalaže, so ocenili v organizacijah. Zgolj tehtni argumenti in pravočasno razkrivanje umazanih zakulisnih iger lahko premaga neetične in nemoralne predstavnike tobačnih podjetij in njihovih povezanih skupin, katerih edina skrb je brezsramno bogatenje na račun bede, bolezni in prezgodnjih smrti drugih, so poudarili. Kot so navedli, tobak po nekaterih podatkih ubije že dva od treh uporabnikov, kar pomeni, da bomo zgolj v tem stoletju zaradi tobaka izgubili vsaj milijardo svetovnega prebivalstva. Poleg tega bo zgolj Slovenija za stroške, povezane s tobakom, namenila trikrat več od davčnih prihodkov od njegove prodaje, so še izpostavili.

Foto: EPA