Foto:
Foto:

Raziskavo oz. anketo, ki jo je Natalija Zupan iz družbe EOS KSI predstavila v okviru prvega dne Davčno finančne konference, ki jo so danes odprli v Portorožu, so v sodelovanju z Ninamedio opravili junija letos na vzorcu 200 podjetij. Pri tem so kot spodnjo mejo za obravnavo upoštevali družbe z najmanj štirimi milijoni evrov letnih prihodkov in najmanj 20 zaposlenimi, med bankami pa so upoštevali kriterij vsaj stotih milijonov evrov bilančne vsote. Raziskavo so sicer opravili v še 14 evropskih državah. V Sloveniji povprečni rok plačila znaša 35 dni, kar nas uvršča nekje na sredo med zahodno in vzhodno Evropo. Pravne osebe imajo v povprečju 46 dni pogodbenega plačilnega roka, fizične pa nasprotno zelo kratkega, 16-dnevnega, je povzela direktorica EOS KSI.

Slovenija je rekorder pri zamudah

Med podatki raziskave bode v oči, da je vsak četrti račun pri nas plačan z zamudo. V primerjavi z lani smo sicer odstotek pravočasno plačanih računov dvignili iz 72 na 74 odstotkov. Kar nas "rešuje", so fizične osebe, ki so pravočasno plačale 82 odstotkov računov. "Pri pravnih osebah je pa situacija takšna, kot v nobeni drugi državi," saj pravne osebe pravočasno poravnajo le 68,7 odstotka računov, je opozorila. Za primerjavo: vzhodnoevropske države dosegajo povprečno 74 odstotkov, Rusija 73, najslabši izmed ostalih so Bolgari s 70 odstotki. Nemške pravne osebe pa denimo pravočasno plačajo 82 odstotkov računov. Slovenija je poleg tega rekorder pri zamudah, saj se račun v povprečju poravna 37 dni po zapadlosti, medtem ko ta zamuda drugod znaša okoli tri tedne. Po drugi strani pa imata le dva odstotka vprašanih občutek, da je njihovo podjetje zaradi neplačil ogroženo.

Slovenski med najbolj potrpežljivimi poslovneži v Evropi

Kot je Zupanova ob robu konference ocenila, je prav zelo majhna percepcija ogroženosti glede na ugotovljeno stanje najbolj presenetljiva. Očitno, pravi, "smo se navadili, da nam kupci zamujajo. Mi smo eni izmed najbolj potrpežljivih poslovnežev v Evropi". Podjetnikom bi zato svetovala, "da preprosto ne čakajo predolgo na svoj denar, ker dalj časa kot čakajo, večja je verjetnost, da ga ne bodo dočakali".

Foto: Reuters