Foto:
Foto:

Upravni odbor ZZZS bo predlog obravnaval na seji v četrtek. V Društvu Ženski lobi Slovenije pa so se, kot so sporočili, tudi zaradi velikega zanimanja javnosti na njihov poziv odločili za posebno peticijo Recimo NE plačljivi kontracepciji, pod katero podpise zbirajo do četrtkove seje upravnega odbora zavoda. Kot opozarjajo v Ženskem lobiju Slovenije, tak sklep pomeni kršenje ustavne svoboščine o svobodnem odločanju o rojstvu otrok in zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu, saj ustava in zakon jamčita univerzalno dostopnost in brezplačnost kontracepcije vsem ženskam v Sloveniji. Po njihovih navedbah odločitev nima strokovne podlage in bo škodila javnemu zdravju v Sloveniji, saj bo otežila dostop do najprimernejše kontracepcije najbolj ranljivim skupinam žensk, mladostnicam, mladim ženskam in ženskam v težavnih ekonomskih razmerah. Ob tem ugotavljajo, da je prihranek, ki ga na zavodu navajajo kot edini motiv za ta sklep, smešno majhen. Strošek za kontraceptive bi se s sedanjih 1,9 odstotka vseh javnih stroškov za zdravila, plačana iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, znižal na 1,2 odstotka. Po oceni zavoda pa bi se prihranilo 1,9 milijona evrov.

ZZZS: razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi ekonomsko neupravičene

Na ZZZS so v odzivu zagotovili, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila. Predlog, ki je bil usklajen z ginekološko stroko, pa zagotavlja, da se bodo zaradi večje konkurence znižale cene kontraceptivov. Po oceni zavoda obstajajo ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi, vsi izdatki za ta zdravila pa so za 37,5 odstotka previsoki. Stroški za zdravila s hormonskimi kontraceptivi so v zadnjem letu (od julija 2015 do junija 2016) znašali 5.238.289 evrov. Na ZZZS ob tem navajajo, da so v Sloveniji dostopna vsa sodobna zdravila s hormonskimi kontraceptivi. V terapevtsko skupino zdravil bodo uvrščena vsa zdravila s hormonskimi kontraceptivi, ki jih ženske lahko uporabljajo same in imajo enako terapevtsko indikacijo kontracepcijo. Ne bodo pa uvrščeni maternični vložki, ki jih lahko vstavijo le zdravniki.

Proti doplačilu tudi Zbornica zdravstvene in babiške nege

Krčenje temeljnih pravic žensk pri svobodnem odločanju o rojstvu otrok in načrtovanja družine je po mnenju zbornice nedopustno, zato temu odločno nasprotujejo. "Zaskrbljeni smo nad postopki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in predlogu sklepa o določitvi terapevtskih skupin zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ga bo 15. septembra obravnaval upravni odbor ZZZS zaradi prihranka v višini 1,96 milijona evrov. ZZZS ne more in ne sme varčevati na pravicah žensk in zato izrekamo odločen ne predlogu," so v sporočilu za javnost zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Kot so poudarili, slovenska zakonodaja ustrezno ureja pravice žensk v reproduktivnem obdobju. V zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja je bila z ustavo ženskam omogočena pravica do svobodnega odločanja o rojstvih otrok. Vsaka ženska, starejša od 15 let, ima pravico do splava pred 12. tednom nosečnosti.

Sedanji sistem dostopnosti dober in učinkovit

Po statističnih podatkih slovenske ženske uporabljajo prav vse oblike kontracepcije, kar po njihovem mnenju kaže na to, da je sedanji sistem dostopnosti dober in učinkovit. Na to opozarjajo tudi nacionalne raziskave. Raziskava med srednješolci leta 2004 je pokazala, da je 23 odstotkov dijakov prvih letnikov in 53 odstotkov tretjih letnikov že imelo spolne odnose. Skoraj enak delež spolno aktivnih v starosti 15 let je pokazala tudi raziskava Spolno vedenje slovenskih srednješolcev v letu 2004, so navedli v Zbornici - Zvezi. Povečana uporaba kontracepcije se odraža v padcu najstniških nosečnosti v Sloveniji, ki tako beleži enega izmed najnižjih deležev teh nosečnosti v evropskem prostoru. Tudi pri zniževanju splavnosti smo med najuspešnejšimi v Evropi. V zadnjih 20 letih se je uporaba hormonske kontracepcije v Sloveniji občutno povečala, in je tako postala najbolj pogosto uporabljena metoda. Večina uporabnic je stara od 20. do 24. leta (33 odstotkov), skoraj 20 odstotkov pa starih od 25 do 39 let, so navedli v izjavi za javnost.

Foto: BoBo