Foto:
Foto:

Drugi največji francoski proizvajalec avtomobilov, v katerem ima država skoraj 20-odstotni lastniški delež, je deležen pozornosti javnosti, odkar se je izvedelo o preiskavah zaradi domnevnih goljufij z emisijami pri dizelskih motorjih. Dokazov o goljufanju niso odkrili, je pa v četrtek posebna francoska komisija, ki jo je po izbruhu škandala pri Volkswagnu ustanovila francoska vlada, sporočila, da so pri nekaterih renaultih z dizelskimi motorji ugotovili previsoke izpuste ogljikovega in dušikovega dioksida. Preiskovalci so zato opravili hišne preiskave, v katerih so iskali dokaze o morebitnem goljufanju, a jih niso našli.

"Renault ni goljufal!"

Renault je napovedal, da bo znižal škodljive izpuste. "Pripravljamo tehnični načrt," je povedal vodja prodaje v koncernu Thiewwy Koskas. "Renault ni goljufal. V testnih pogojih izpolnjujemo norme glede izpustov," je zagotovil. Koncern je obenem razkril, da je lani po vsem svetu prodal 2,8 milijona vozil, kar glede na leto 2014 pomeni 3,3-odstotno rast.

Preverili bodo 15 tisoč avtomobilov

"Nova vozila morajo ustrezati normativom," je ministrica za okolje Segolene Royal dejala za radio RTL. Zato bo Renault preveril 15.000 avtomobilov, da bi se prepričal, da filtrirni sistemi pravilno delujejo pri vseh temperaturah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi bojazni vlagateljev, da bi se škandal zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov razširil od Volkswagna po celotni avtomobilski panogi, so se delnice Renaulta in ostalih proizvajalcev prejšnji teden močno pocenile. V četrtek so izgubile več kot 20 odstotkov, v petek pa še 3,4 odstotka.

Foto: Reuters