Foto:
Foto:

V osnovi koncept deluje tako, da bodo presežke hrane za trgovino bodisi kupili bodisi jim bodo podarjeni, te pa bodo nato ponudili po ceni, ki bo od 50 do 80 odstotkov nižja kot v običajni trgovini, odvisno od tega, kako blizu izteka roka uporabe bo izdelek. Prvo tovrstno trgovino načrtujejo v letu 2017, stala pa bo v Mariboru. "Sama trgovina bo izdelana iz recikliranih, skorajda odpadnih materialov. Palete bodo police, prek Smetkota bomo dobili staro blago, ki bodo predelane v vrečke za ponovno uporabo … Skratka, vse, kar si bomo zamislili, bomo dobili od institucij, s katerimi bomo sodelovali in znova uporabili. Poleg trgovine pa bo restavracija, kjer bomo uporabljali tudi te presežke. Recimo, če bodo kmetu na njivi ostale buče, in da jih ne vrže stran, bomo te pridelke pobrali in iz njih naredili obroke. Ključno je to, da bomo imeli procese zelo optimizirane. Jedi bodo statične, vendar hitro pripravljive in zdrave. Načrtujemo tudi "drive-in" in dostavo na dom z električnimi avtomobili. Poleg tega nameravamo ljudi tudi ozaveščati in izobraževati, npr., kako porabiti vso zelenjavo, da se ne meče stran …" je nanizal načrte.

Poligon za krožno gospodarstvo

Ker bo njihova dobičkovna marža pri hrani dokaj majhna, nameravajo denar služiti, poleg restavracije, še z organizacijo dogodkov. Trgovino so namreč zasnovali tako, da bo prodajni prostor premičen in bo lahko gostila posamezne dogodke. A njihovi načrti se ne bodo ustavili tukaj. Imajo že pripravljen projekt, da bi v sklopu trgovine in restavracije na kmetijski površini postavili tudi rastlinjake in vrtove, kjer bi sadili začimbe in zelenjavo. Tam bi nato študentje lahko imeli prakso, ljudje bi lahko izvajali karierno rehabilitacijo, našteje. Matijević koncept Robin Food tako vidi kot "največji poligon v EU-ju na področju krožnega gospodarstva".

Povezovanje s partnerji ključnega pomena

Odločilno vlogo bodo pri vsem tem imeli partnerji, ki so že tako ali drugače vpeti v takšen način delovanja. Ena večjih težav, ki jih je pri tem treba razrešiti, je logistika. Zato se opirajo na partnerje, ki te zmožnosti že imajo (sodelujejo z BTC-jevim logističnim centrom, povezujejo pa se tudi s TimoComom, spletno platformo, ki povezuje tovor in prevoznike). Na mednarodni ravni se tako vključujejo v verige, ki presežke prodajajo in lahko spotoma brez dodatnih stroškov poberejo še njihov tovor. Na lokalni ravni pa računajo predvsem na prostovoljce, ki lahko pomagajo pri prevozu, pomagajo v skladišču, trgovini ali pri pobiranju presežkov na kmetijskih površinah, in tudi donatorje.

Denar iz zasebnih žepov

Denar za projekt bo prišel izključno iz zasebnih žepov, saj ne želijo vpletanja politike in lobijev, je Matijević odgovoril na vprašanje, kdo bo ta projekt financiral. Imen podjetij, s katerimi se pogovarjajo, znova ni želel navajati. Dodal je, da jih bodo razkrili v drugi polovici januarja, ko bodo dogovori sklenjeni. "Gre za podjetja, ki vidijo in prepoznajo vrednost tega koncepta," je pojasnil. Tudi grobo finančno konstrukcijo imajo narejeno, celotna zadeva pa je ocenjena na med 500.000 in 750.000 evri. Računajo, da bodo lahko kandidirali tudi za evropski denar, stavbo za trgovino, veliko 5.000 kvadratnih metrov z okoli 3.000 kvadratnih metrov parkirišč že imajo v lasti, pa bodo v kratkem začeli prenavljati.

Foto: Posnetek spletne strani robinfood.si