Foto:
Foto:

Sanjski dom povprečnega Evropejca ima pet sob, v katero ni všteta dnevna soba, meri pa dobrih 130 kvadratnih metrov. Kar mu v očeh povprečnega evropskega potrošnika še dviga vrednost je soba, kjer imajo svoj mir, skoraj 60 odstotkov vprašanih želi imeti v bližini tudi parkirišče, pomembni so še bližina zelenih površin, balkon ali terasa, ter bližina javnega prevoza. Raziskava je pokazala tudi, da so ženske zahtevnejše od moških. Njihov seznam želja je daljši od moškega, saj mora biti v bližini idealnega doma tudi šola, nakupovalni center, visoko cenijo tudi možnost lastnega vrta. Ne ženske, ne moški pa niso navdušeni nad sostanovalci. Le 12 odstotkov sodelujočih v raziskavi si sploh predstavlja življenje s sostanovalci. To je celo najmanj zaželena značilnost nepremičnine.

Zelo različni stroški bivanja

Evropejci v povprečju za stroške bivanja porabijo okoli 40 odstotkov svojih prihodkov. A povprečje ne pove kaj dosti. Na eni strani namreč vsak peti Evropejec v ta namen porabi petino svojih prihodkov, 9 odstotkov vprašanih pa ocenjuje, da ti stroški znašajo kar med 70 on 90 odstotkov prihodkov. Vsi pa opažajo, da se stroški bivanja višajo. Ne samo v Sloveniji, tudi drugod po državi je delež lastniških stanovanj visok. Kar 61 odstotkov Evropejcev živi v lastni nepremičnini. Vprašani tudi ugotavljajo, imajo najemniki višje stroške, kot lastniki stanovanj.

Hotel mama bolj priljubljen v vzhodni Evropi

Le 15 odstotkov Evropejcev živi samih. Ostali bivajo s partnerji, otroki ali starši. Slednje ni značilno le za Slovenijo. Kar šest od desetih anketiranih Evropejcev živi s svojimi starši. Prej se od njih odselijo v zahodnoevropskih državah; ob začetku študija ali ob prvi službi. V Vzhodni Evropi pa mladi doma ostanejo dalj časa. V Sloveniji je sicer po podatkih Eurostata leta 2009 pri starših živela dobra polovica mladih med 25. in 34. letom starosti, danes je ta delež nižji, okoli 43 odstotkov. Še težje kot v Sloveniji gnezdo zapustijo mladi Hrvati, Slovaki, Grki, Bolgari, Italijani, Madžari, Romuni, Portugalci, Maltežani in Poljaki.

Vsak šesti ima vikend

Evropejci se v povprečju selijo le 4-krat v svojem življenju. Večkrat se selijo najemniki, kot lastniki stanovanj. 15 odstotkov vprašanih se je selilo le enkrat, ko so zapustili hišo svojih staršev in se odselili na svoje. Bolj kot trajna selitev, pa je priljubljena počitniška. Vsak šesti Evropejec si privošči kar svoj lasten vikend, običajno v svoji državi. Dobrih 33 odstotkov ga sicer uporablja zgolj med počitnicami, slaba petina pa kar med vikendi.