Foto:
Foto:

Na mesečni ravni se je v evrskem območju za 0,6 odstotka zmanjšala prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov, medtem ko je prodaja goriv ostala nespremenjena, prodaja neživilskih proizvodov pa se je povečala za 0,1 odstotka. V EU-ju se je medtem za 0,4 odstotka povečala tako prodaja goriv kot neživilskih proizvodov, prodajalci pa so ugotovili nespremenjen obseg nakupljenih hrane, pijače in tobačnih izdelkov.

Obseg trgovine na drobno se je najbolj povečal v Veliki Britaniji

Med državami, za katere imajo evropski statistiki podatke, se je obseg trgovine na drobno na mesečni ravni najbolj povečal v Veliki Britaniji (dva odstotka), Romuniji (1,7 odstotka) ter na Malti (1,1 odstotka) in Irskem (0,9 odstotka). V Sloveniji je bil dvig 0,2-odstoten. Na drugi strani so največji padec trgovine na drobno ugotovili na Portugalskem (2,2 odstotka) ter v Belgiji, v Latviji, na Danskem in na Poljskem (v vseh za 0,7 odstotka).

Prodaja goriv večja za 5,3 odstotka

Na letni ravni se je v devetnajsterici z evrom in v celotnem EU-ju prodaja goriv povečala za 5,3 odstotka. Prodaja neživilskih proizvodov se je v evrskem območju povečala za štiri odstotke, v EU-ju pa za 4,9 odstotka. Prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov se je povečala za 1,6 oziroma 2,3 odstotka. Največji dvig prodaje na drobno so v Eurostatu ugotovili v Romuniji (12 odstotkov), na Irskem (osem odstotkov) ter na Poljskem in v Veliki Britaniji (v obeh za 6,3 odstotka). Trgovina na drobno je upadla v treh članicah - v Luksemburgu za 11,8 odstotka, v Bolgariji za 2,5 odstotka in v Sloveniji za 0,4 odstotka.