Foto:
Foto:

Slovensko geslo letošnjega svetovnega dneva Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj nakazuje, da mora biti v preprečevanje, zgodnje odkrivanje in obvladovanje bolezni vpletenih veliko celovitih sistemskih rešitev, različnih sektorjev, različnih virov zdravstvene pomoči, nevladnih organizacij in posameznikov, so izpostavili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v zvezi s tem v svoji poslanici izpostavila prav medresorsko naravnanost nacionalnega programa za prehrano in gibanje 2015-2025. Spomnila je tudi na nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020, katerega osnovno vodilo je prav tako sodelovanje v obvladovanju sladkorne bolezni.

Bolnik potrebuje ustrezno informacijo

Zgodnje prepoznavanje bolezni in takojšnje zdravljenje je izjemnega pomena. Da lahko bolnik dobro in samostojno obvlada svojo bolezen, pa potrebuje ustrezne informacije, na podlagi katerih se lahko odloča o lastnem zdravju, življenjskem slogu in se aktivno vključuje v proces zdravljenja. Pri tem pomembno vlogo igrajo referenčne ambulante in možnost udeležbe v zdravstveno-vzgojnih delavnicah, je na NIJZ ocenila Jana Govc Eržen.

Izziv za celotno družbo

Sladkorna bolezen je skupina različnih bolezni, ki jim je skupen previsok krvni sladkor. Preprečevanje sladkorne bolezni, oskrba bolnikov in spremljanje bolezni je izziv za celotno družbo, so pred današnjim svetovnim dnevom poudarili tako na NIJZ kot tudi ministrica. Za boljši nadzor nad krvnim sladkorjem in sladkorno boleznijo pri vsakem posamezniku pa je ključnega pomena zdrav način življenja. Prav zaradi nezdravega načina življenja, pomanjkanjem gibanja in povečane telesne teže se namreč sladkorna bolezen tipa dva pojavlja pri čedalje mlajših, celo že pri otrocih, opominjajo na NIJZ. Sladkorna bolezen se vse pogosteje pojavlja tudi v Sloveniji. Od leta 2010 do 2014 se je število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje povečalo za 12,5 odstotka, tako da je leta 2014 zdravila za zniževanje krvnega sladkorja v Sloveniji prejemalo že 104.550 bolnikov.

WHO: Število odraslih s sladkorno boleznijo štirikrat večje kot leta 1980

Število odraslih, ki trpijo za sladkorno boleznijo, se je po ocenah do leta 2014 zvišalo na 422 milijonov, kar je skoraj štirikrat več kot leta 1980, je v svojem prvem globalnem poročilu o sladkorni bolezni danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po ocenah je po svetu leta 2014 s sladkorno boleznijo živelo 422 milijonov odraslih, medtem ko je to število še leta 1980 znašalo 108 milijonov, je v poročilu zapisal WHO in opozoril, da bi se bolezen lahko še drastično razširila zaradi globalnih sprememb pri prehranjevanju, gibanju in življenju ljudi. Sladkorna bolezen je leta 2012 neposredno zahtevala okoli 1,5 milijona življenj. A zvišana raven glukoze v krvi, ki je povezana s sladkorno boleznijo, je bila istega leta odgovorna še za 2,2 milijona dodatnih smrtnih primerov.

Obstajata dva tipa sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa ena je avtoimuna bolezen in je posledica nezmožnosti trebušne slinavke, da bi ustvarjala dovolj inzulina. Natančni vzroki za nastanek tega tipa še niso znani, zdravniki domnevajo, da gre v večini primerov za preplet različnih dejavnikov. Dejavniki tveganja sladkorna bolezen tipa dva pa so nezdrav življenjski slog s premalo gibanja, debelost s prevelikim trebušnim obsegom, prediabetes z mejno povišanimi vrednostmi glukoze in starost nad 35 let. V razvitem svetu sladkorna bolezen ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja.

Foto: Reuters