Foto:
Foto:

Po besedah urednika Avtokampi.si Klemena Hrena je bila letošnja sezona v kampih spet rekordna, kljub neobetavnemu začetku zaradi slabega vremena v juniju, kateremu pa sta vendarle sledila lepo poletje in jesen. Slovenski kampi beležijo 3,7 odstotka več gostov, na Hrvaškem pa dva odstotka oz. 17,5 milijona nočitev. V kategoriji večjih slovenskih kampov je glavno nagrado osvojil kamp Terme Čatež, z možnostjo kopanja v zunanji in notranji termalni rivieri ter animacijo. Na drugo mesto se je uvrstil lanski zmagovalec kamp Adria iz Ankarana in na tretje kamp Šobec iz Lesc. Med manjšimi kampi so največje število glasov prejeli kampi ob rekah. Prvo mesto je osvojil družinam prijazen kamp Nadiža iz Podbele pri Kobaridu, Kamp Kolpa iz Vinice je med manjšimi slovenskimi kampi osvojil drugo mesto, kamp Koren iz Kobarida pa tretje mesto.

Glamping vse bolj popularen

V zadnjih letih se je razmahnilo glamurozno kampiranje iz. glamping, ki zagotavlja udobno nastanitev v okviru naravnega okolja. Največ glasov so prejele lesene hišice v kampu Bled, s tematsko ponudbo za različne skupine gostov. Tudi druga nagrada je šla na Bled, prejel jo je Garden Village, ki ima poleg luksuznih šotorov tudi hišice na drevesih. Kamp Terme Čatež s ponudbo plavajočih hišic, indijanskih šotorov in kavbojskega voza pa je osvojil tretje mesto. Na Hrvaškem deluje več kot 500 kampov, zato so bili kampi glede na velikost razdeljeni v tri regije. Med večjimi kampi v Istri je največ glasov slovenskih kampistov zbral kamp Valkanela iz Vrsarja, ki je letos obogatil svojo ponudbo. Na drugem mestu je poreški kamp Lanterna, na tretjem pa je kamp Zelena Laguna iz Poreča. Med manjšimi kampi v Istri je slavil kamp Ulika iz Rovinja, ki se uvršča tudi med gurmanske kampe. Drugo mesto je osvojil Kranjski kamp iz Premanture in tretje kamp Puntica iz Funtane, ki je letos doživel delno prenovo.

Med Slovenci zelo priljubljeni tudi kampi na Kvarnerju

Med večjimi kampi na Kvarnerju je nagrado že šesto leto zapored osvojil kamp Čikat iz Malega Lošinja, zaradi urejenosti, lege in novosti. Drugo mesto je pripadlo kampu Njivice, tretje pa kampu Krk, ki se po letošnji prenovi lahko pohvali kot prvi hrvaški kamp s petimi zvezdicami. Med manjšimi kvarnerskimi kampi so kampisti na prvo mesto postavili kamp Lopari iz Nerezin na Lošinju, na drugega kamp Bor iz Krka, na tretjem mestu je kamp Mali iz Baške. Bistvenih sprememb tudi ni v kategoriji večjih kampov v Dalmaciji. Tudi letos je prvo mesto osvojil kamp Straško iz Novalje na Pag, navduševal je z urejenostjo, obilico zelenja in odlično animacijo. Tudi drugo mesto je ostalo na Pagu, in sicer v kampu Šimuni, tretje pa je odšlo v kamp Park Soline v Biogradu. Med več kot 120 majhnimi kampi so obiskovalci največ glasov namenili kampu Slanica z otoka Murter, druga nagrada je odšla v kamp Biograd in tretje v kamp Lupis iz Lovišta na Pelješcu. Med nudističnimi kampi je tudi letos najbolj navdušil kamp Koversada iz Vrsarja, ki deluje že vse od leta 1961 in sodi med prve FKK kampe v Evropi. Drugo mesto je pripadlo kampu Valalta iz Rovinja, tretje pa kampu Solaris iz Poreča.

Foto: BoBo (fotografija je simbolična)