Foto:
Foto:

Poglejmo konkreten primer. Stanovalci odpovejo pogodbo svojemu upravniku, ta pa bodisi noče prenesti poslov ali pa zadržuje denar iz rezervnega sklada. Primer konča na sodišču, stari upravnik je kaznovan in mora plačati več tisoč evrov škode, kljub temu pa ne spusti iz rok denarja iz rezervnega sklada. ''Ko smo za nasvet prosili inšpektorja, je rekel oprostite, nimam orožja, da bi upravnika prisilil, da bi ta denar nakazal,'' enega od številnih primerov, s katerimi se ukvarja, opisuje svetovalec etažnim lastnikom Bojan Bučinel. Takšnih primerov je še veliko: od sumljivo visokih stroškov upravljanja, nepreglednega najema izvajalcev del, neodzivnosti upravnika. ''Od lastnikov pogosto slišimo, da je izvajalec predrag, prepričani so, da je upravnik prejel neko provizijo od opravljenega dela,'' težave lastnikov opisuje Jasmina Bevc iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Vojna s stanovalci

»Upravniki mislijo, da so oni glavni, so pa čisto navadni izvajalci, lastniki pa naročniki,« je oster Bojan Bučinel. Da bi se morali zavedati, kdo pije in kdo plača, opozarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. Ob tem pa k večji aktivnosti pozivajo tudi etažne lastnike: ''Oni so tisti, ki nalagajo delo upravniku in ne obratno, zato je potreben tudi njihov angažma. Dogovoriti se morajo, kaj se bo v njihovem objektu dejansko izvajalo.'' Odločitev o tem, komu in na kakšen način bodo zaupali upravljanje svoje stavbe, je torej v rokah lastnikov. Res pa je, da je pogosto iskanje soglasja med lastniki samimi še bolj jalovo početje, kot boj z upravniki stavb.

Preohlapna pravila

Tudi, če se stanovalci organizirajo, pogosto naletijo na visok upravniški zid. Kdo je kriv, da lahko upravniki počnejo, kar hočejo? Na eni strani so to inšpekcijske službe, ki pa so kadrovsko podhranjene in pri svojem delu omejene. ''Pogrešamo večjo pristojnost inšpekcijskih služb, predvsem stanovanjske in energetske,'' pravijo na ZPS-ju. V poplavi upravnikov, v Sloveniji jih deluje več sto, je nadzor še toliko bolj težaven. Bojan Bučinel je prepričan, da je kriva tudi preohlapna zakonodaja: ''Ko bodo prvega direktorja neke upravljavske hiše zaprli in po televiziji pokazali, da so ga, ker je poneveril ali ukradel denar etažnih lastnikov, takrat se bo pa to nehalo!''

Razloga za pretiran optimizem ni

Najkasneje konec prihodnjega leta naj bi le dočakali nov stanovanjski zakon, ki bo posegel tudi na področje stanovanjskega upravljanja. ''Zakon seveda ne bo rešil težav, je le osnova, ki ureja ta osnovna razmerja med upravniki in lastniki,'' pravi Barbara Radovan z Ministrstva za okolje in prostor. Vseeno naj bi nova pravila omogočila lažjo zamenjavo upravnika in nekoliko boljši nadzor. ''Zavedati pa se je treba, da inšpekcija ni tista, ki posega v medsebojna razmerja upravnikov in lastnikov,'' še dodaja Radovanova. Ob takšnih napovedih je težko verjeti, da bo spremenjeni zakon, ko bo končno le ugledal luč sveta, prinesel red na področje stanovanjskega upravljanja.

Foto: Reuters

Upravniki z rezervnimi skladi kar po domače

15-letni spor med upravnikom in lastnikom
Bo nov stanovanjski zakon uredil razmerja med upravniki in lastniki?