Protestniki so na ulicah zažgali več gum in zastavo kantona Tuzla. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Protestniki so na ulicah zažgali več gum in zastavo kantona Tuzla. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Protesti so v Tuzli izbruhnili zaradi množičnega odpuščanja delavcev, ki je posledica stečaja več podjetij. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Foto: MMC RTV SLO/EPA

Policija v Tuzli je s solzivcem razgnala več tisoč protestnikov, ki so že drugi dan izražali nezadovoljstvo nad socialnim stanjem v družbi. Neka skupina huliganov je celo plenila po trgovinah.

Miroljubni protesti v Tuzli so se sprevrgli v spopade s policisti, ko so začeli protestniki v vladno stavbo kantona Tuzla metati kamenje in jajca.

Po pisanju spletne strani klix.ba so uničili prvo nadstropje vlade. V zgradbo so metali tudi petarde in druge pirotehnične izdelke. Na ulicah so zažgali več gum in zastavo kantona Tuzla.

Policija se je na ravnanje protestnikov odzvala s solzivcem, množico pa je poskusila razkropiti v manjše skupine. Med drugim so okoli vlade oblikovali štiri koridorje in protestnikom tako preprečili vhod v zgradbo. Pri tem so jim pomagale tudi enote iz drugih krajev države.

Kot je poročal časnik Dnevni Avaz, so predsednik kantonske vlade, ministri in vsi vladni uslužbenci stavbo zapustili v spremstvu policije skozi stranski vhod.

Več deset ranjenih
Po poročanju spletne strani klix.ba je bilo v spopadih lažje poškodovanih 28 protestnikov in 102 policista, med katerimi so nekateri dobili hujše poškodbe.

Policija je solzivec metala tudi pred rudarsko fakulteto v Tuzli, zaradi česar več študentov ni moglo zapustiti stavbe, še poroča omenjena spletna stran.

Protesti tudi v Sarajevu
Drugega dne protestov v Tuzli se je udeležilo 6.000 ljudi, ki opozarjajo na nevzdržne razmere prebivalcev. Številni so ostali brez dela, kar je posledica stečaja več podjetij. Poleg zahteve po izboljšanju socialnega položaja so zahtevali tudi odstop kantonske vlade. Povod za proteste je bilo množično odpuščanje delavcev, kar je posledica stečaja več podjetij.

Kot znak podpore dogodkom v Tuzli so protestirali tudi v drugih mestih v Bosni in Hercegovini, več sto ljudi se je zbralo v Sarajevu, Bihaću in Zenici.

Spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili že v sredo, pri tem pa je bilo poškodovanih najmanj 20 ljudi. Aretirali so 27 ljudi.