Za predsednika lahko kandidirajo le državljani Republike Slovenije. Foto: BoBo
Za predsednika lahko kandidirajo le državljani Republike Slovenije. Foto: BoBo
Volitve
Volitve na posameznih voliščih vodijo volilne komisije. Foto: BoBo

Predsedniški kandidat je izvoljen, če prejme večino veljavnih glasov. Če v prvem krogu večine glasov ne prejme noben kandidat, se izvede drugi krog volitev. Ko se na volišča odpravimo drugič, izbiramo med dvema kandidatoma, ki sta zbrala največje število veljavnih glasovnic v prvem krogu. Izvoljen je tisti, ki dobi večino glasov.

Glasovnica za volitve predsednika republike vsebuje imena in priimke kandidatov po vrstnem redu na seznamu kandidatur in navodilo o načinu glasovanja. Volivec lahko glasuje samo za enega kandidata, in sicer tako, da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata, za katerega glasuje.

Mandat traja pet let
Predsedniški mandat traja pet let, predsednik pa je lahko na svoj položaj izvoljen največ dvakrat zapored. Če se njegov mandat izteče med vojno ali izrednim stanjem, mora svoje mesto zapustiti šest mesecev po prenehanju vojnega ali izrednega stanja.

Kdaj se razpišejo volitve?
Razpis volitev je sicer mogoč najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oziroma podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Če predsedniku preneha mandat pred iztekom mandatne dobe, morajo biti volitve razpisane najpozneje 15 dni po prenehanju mandata prejšnjega predsednika republike. Volitve predsednika republike vodijo in izvajajo volilni organi, imenovani po zakonu o volitvah v državni zbor.

Ker se volitve predsednika RS ne razlikujejo toliko od volitev v državni zbor, razen nekaterih posebnosti, sta organizacija in tehnika volitev urejeni z zakonom o volitvah v državni zbor, ki se tudi sicer uporablja subsidiarno, tj. smiselna uporaba zakona o volitvah v državni zbor, v zadevah, ko matični zakon posameznega vprašanja ne ureja. V nasprotju z državnozborskimi volitvami je v tem primeru celotna država organizirana kot ena sama volilna enota. Glede glasovanja veljajo enake zakonske določbe kot pri volitvah v državni zbor, vendar s to razliko, da volivec lahko glasuje zgolj za enega kandidata.

Podpora volivcev, poslancev ali stranke
Za predsednika države lahko kandidira vsak polnoletni državljan Republike Slovenije, ki mu ni odvzeta poslovna sposobnost in ki zbere podporo kandidaturi, kot jo določa zakon. Podporo lahko pridobi pri poslancih državnega zbora, politični stranki ali pa kandidira s podporo volivcev. Vsaka stranka, poslanec ali volivec lahko podpre le enega kandidata.

Kandidat, ki želi kandidirati s podporo poslancev, mora zbrati najmanj deset podpisov podpore poslancev državnega zbora. Če kandidira s podporo stranke, se morajo pod njegovo kandidaturo podpisati najmanj trije poslanci ali 3.000 volivcev. Ko pa se kandidat odloči, da bo kandidiral le s podporo volivcev, mora zbrati najmanj 5.000 podpisov.