Zmago Jelinčič je strasten zbiralec, med drugim ima veliko zbirko liturgičnih knjig. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič je strasten zbiralec, med drugim ima veliko zbirko liturgičnih knjig. Foto: RTV SLO
Pogovor z Zmagom Jelinčičem
Miša Glažar iz Jelinčičevega volilnega štaba

Štab in sedež stranke SNS sta kar v Jelinčičevi hiši, v kateri živi z družino. Predsedniški kandidat je v prostem času predvsem oče in mož, če le more, pa se posveča tudi svojim zbirkam, saj je strasten zbiralec vsega, kar je kakor koli povezano z zgodovino Slovenije. Pokazal nam je del svoje obsežne zbirke znamk in kolekov, poleg tega pa zbira tudi orožje, zemljevide, knjige in kovance. Povedal je, da bodo zbirke nekoč svoje mesto našle v muzeju, saj so pomemben del slovenske zgodovine.

Jelinčičeva pisarna je v prvem nadstropju njegove hiše, a nam je ni pokazal, ker je bila po njegovih besedah preveč razmetana. Povedal je, da se je obdal s predmeti, ki so mu ljubi, prednost delovnega mesta na domu pa je tudi v tem, da lahko greš v službo v copatah.

Domačih živali nima, saj zanje ob delu in dveh majhnih hčerkah nima časa, v njegovem otroštvu pa so pri hiši vedno imeli psa. Tudi ukvarjanje s športom je trenutno omejeno na sprehode s hčerami, kar pa je po njegovih besedah tudi fizično zahtevno, saj jih je treba imeti vsak trenutek na očeh. Rad kuha, je ljubitelj dobre hrane in pijače, najljubše pa ne bi mogel izbrati, saj pravi, da je to odvisno od razpoloženja.

Ljubljansko opero so "sesuli"
Kot dolgoletni baletni plesalec je Jelinčič ljubitelj odrske umetnosti, vendar pa v predstavah raje uživa v mariborskem gledališču, saj meni, da bi bilo treba ljubljansko operno in gledališko sceno dodobra prevetriti, ker so jo po njegovih besedah »sesuli«.

Najljubšo knjigo imajo tisti, ki malo berejo
Na vprašanje o najljubši knjigi je dejal, da jo lahko imajo le tisti, ki zelo malo berejo, med pisci leposlovja, ki jih ceni, pa je med drugim omenil Dostojevskega. Sicer bere veliko starih knjig, ki so del njegove obsežne zbirke liturgičnih knjig.

Člani stranke občasno sestankujejo tudi na terasi, zato »nimamo težav s protikadilskim zakonom«, ki je po njegovem mnenju nepotreben, zato mu napoveduje propad.

Na vrtu stoji Tito
Obisk smo končali z ogledom vrta, kjer stoji znani Titov kip. Jelinčič ga je dal postaviti, ker Tita ceni, saj mu je uspelo z združitvijo narodov prinesti mir, ki je po njegovi smrti vodil v propad države. Jelinčič je skeptičen tudi do prihodnosti Evropske unije, ki ji napoveduje razpad do leta 2025.

A. K. K. /M. N.

Pogovor z Zmagom Jelinčičem
Miša Glažar iz Jelinčičevega volilnega štaba