Gerhard Schröder in Borut Pahor sta se družila z otroki. Foto: BoBo
Gerhard Schröder in Borut Pahor sta se družila z otroki. Foto: BoBo

Nekdanji nemški socialdemokratski kancler je prišel na obisk v Slovenijo na povabilo Boruta Pahorja. V nagovoru je gospodarstvenikom in diplomatskim predstavnikom EU-ja v Ljubljani na začetku dejal, da je prišel na obisk zaradi povezanosti med državama, mestoma in s slovenskimi socialdemokrati.

"Nemčija je pomembna partnerica Slovenije in to velja tudi obratno," je povedal Schröder in med drugim podprl tudi Pahorjevo kandidaturo.

Predsedniške volitve na družbenih omrežjih:

MMC-Slovenija na Facebooku
in
#rtvolitve2012


Zavzemanje za reforme kot vzrok za poraz na volitvah
Predsedniški kandidat Pahor je ob tem povedal, da ju s Schröderjem povezuje več stvari, od odločenosti za reforme do predanosti evropski ideji, druži pa ju tudi dejstvo, da je njiju zavzemanje za reforme stalo priljubljenosti in izgube tako premierskega mandata kot naslednjih volitev.

Ni druge alternative kot EU
Nekdanji nemški kancler je spregovoril tudi o nujnosti reform v EU-ju in njenih članicah in poudaril, da Evropa nima druge razumne alternative, kot je EU. "Evropa je več kot samo združba zaradi koristi, je več kot samo skupna valuta," je povedal Schröder.

Kriza v območju evra po Schröderjevih besedah ni kriza valute, pač pa gre za težke politično razmere, ki jih bo treba premagati.

Če se bo Evropa odpovedala skupni valuti, bo to več kot samo izguba valute, nastale bodo še druge težave, ki ne bodo samo gospodarske, je še opozoril Schröder in izrazil prepričanje, da bo Evropa, če ji bo uspelo premagati to krizo, lahko v svetu odigrala pomembno vlogo.