Martini Valenčič ni pomagal niti
Martini Valenčič ni pomagal niti "kraljevi" podpis Borisa Valenčiča. Foto: www.find.si

Vrhovno sodišče je pritožbo para v sporu zaradi varstva volilne pravice zavrnilo kot neutemeljeno in sporočilo, da je komisija pravilno uporabila zakonske določbe. Vrhovno sodišče je sporočilo, da je bil predlog kandidature pomanjkljiv, saj Valenčičeva ni priložila potrebnih 5.000 podpisanih obrazcev podpore.

Valenčičeva je sicer vložila le 10 overjenih podpisov, zato je DVK zahteval, da vloži še preostale podpise, vendar tega ni storila. Sodišče je ugotovilo, da je DVK ravnal pravilno in zakonito, ko je kandidaturo, za katero je ugotovil, da ni sestavljena skladno z zakonom, zavrnil.

V pritožbi na četrtkovo odločbo DVK-ja sta Martina in Boris Valenčič zapisala, da je glede na veljavno zakonodajo "v situaciji današnjih dni" nemogoče zbrati 5.000 podpisov volivcev, ki bi se sploh hoteli identificirati, "da podpirajo druge kandidate". A vrhovno sodišče je presodilo, da se pritožbeni ugovori, ki izražajo subjektivni pogled tožnikov na veljavno zakonodajo, ne morejo upoštevati in na odločitev tudi ne morejo vplivati.

"Kraljev" podpis ni dovolj
Boris Valenčič se je na seji DVK-ja sicer predstavil kot "prvi slovenski kralj" in dejal, da zato njegova podpora Valenčičevi zadostuje za kandidaturo, a se DVK z obrazložitvijo ni strinjal.