Vodje evropskih institucij so se v javni razpravi strinjali, da so bil glavni mejniki Unije v zadnjem letu dogovor o Lizbonski pogodbi, medkulturni dialog in podnebne spremembe. Foto: MMC RTV SLO / B. K.
Vodje evropskih institucij so se v javni razpravi strinjali, da so bil glavni mejniki Unije v zadnjem letu dogovor o Lizbonski pogodbi, medkulturni dialog in podnebne spremembe. Foto: MMC RTV SLO / B. K.
V Sloveniji predsednik Evropske komisije

Slovenski premier je na Evropa forumu poudaril, da je EU okrepil vodilno vlogo v boju proti revščini, podnebnim spremembam in ohranjanju svetovnega miru.

11. Evropa forum, srečanje predstavnikov evropske politike, znanosti in medijev, ki ga vsako leto organizira nemška televizija WDR, letos izjemoma poteka na Ljubljanskem gradu. Predsednik države je v uvodnem nagovoru poudaril, da gre za novi začetek Evrope in izrazil upanje, da bosta od letos naprej Ljubljana in Slovenija v zavesti ljudi povezovali z vizijo prihodnosti Evrope in njene vloge v svetu.

O prihodnosti EU-ja pa so v javni razpravi sodelovali predsednik EU parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik komisije Jose Manuel Barroso in premier Janez Janša. Med drugim so tako spregovorili tudi možnosti evropske perspektive Srbije, dotaknili so se tudi Turčije ter partnerstva z Rusijo, izrazili pa so upanje, da bo Irska na referendumu potrdila Lizbonsko pogodbo, saj je sama imela veliko od EU-ja.

Barroso je tudi povedal, da v nasprotnem primeru nimajo alternativnega scenarija, tako da bodo izgubljali napore za administrativne zadeve, namesto da bi izboljševali stanje državljanov Unije. Tokratni Barrosov obisk je prvi, odkar Slovenija predseduje EU-ju, saj je januarja moral prihod zaradi bolezni odpovedati.

Barroso in Janša na Strmolu na štiri oči
Predsednik Evropske komisije je s slovenskim premierjem obiskal tudi Tehnološki park Ljubljana, pred tem pa sta se srečala na gradu Strmol, kjer sta govorila o energetiki, podnebnih spremembah, evropski perspektivi držav zahodnega Balkana ter glavnih temah za junijski Evropski svet.

Forum se nadaljuje tudi v petek
Popoldne sta na forumu, ki se nadaljuje tudi v petek, pod skupnim naslovom "Evropa - želja in realnost" potekali dve omiziji, Evropa - skupnost vrednot. Nas lahko vrednote obvarujejo pred terorizmom in vojnami? in Varnostna arhitektura JV Evrope: stabilnost in sosedstvo. Med omizjema je predaval turški zunanji minister Ali Babacan, njegovo predavanje pa nosi naslov Evropska zavezništva: Strategija v težkih časih.

B. K.

V Sloveniji predsednik Evropske komisije
Dvorišče Ljubljanskega gradu je letošnje prizorišče 11. Europa foruma Foto: MMC RTV SLO
Notranjost šotora je prizorišče spremenila v televizijski studio. Foto: MMC RTV SLO / B. K:
Predsednik Evropske komisije se je v javni razpravi dotaknil tudi primera Litve in poudaril, da če bodo nekatere članice blokirale skupne odločitve, potem ostale članice ne bodo razumele zakaj želijo to narediti. Barroso tudi meni, da ni nič narobe s patriotizmom, vendar mora v Uniji obstajati duh sodelovanja, tako da je kdaj treba tudi popustiti za skupni cilj. Foto: MMC RTV SLO / B. K.
Slovenski premier pa je na vprašanje kaj se lahko Evropa nauči od nogometa dejal, da predvsem timskega dela, saj v ekipi ni pomembno le kdo daje gole, temveč uigranost vseh igralcev, pri čemer naj bi zdaj EU bila ekipa s 27 igralci. Foto: MMC RTV SLO / B. K.
Razpravi je sledil sprehod po ulicah stare Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO / B. K.
Janša in Barroso sta si na poti privoščila tudi kratek odmor ... Foto: MMC RTV SLO / B. K.
... kjer sta popila tudi kavico. Foto: Reuters
Na Šuštarskem mostu sta se poslovila od prisotnih ... Foto: MMC RTV SLO / B. K.
... ter se po krajšem sprehodu ... Foto: Reuters
... in zadnjem pomenku ... Foto: MMC RTV SLO / B. K.
... odpeljala s prizorišča. Foto: MMC RTV SLO