Predaja je potekala na Trgu Evrope v Novi Gorici. Foto: Reuters
Predaja je potekala na Trgu Evrope v Novi Gorici. Foto: Reuters
Predaja predsedovanja v Novi Gorici

"Danes Slovenci Francozom predajamo v roke Evropsko unijo. Moram reči, da je Evropska unija v trenutku, ko jo predajam v tvoje roke, v dobrem stanju," je povedal Rupel ob predaji štafete Bernardu Kouchnerju.

Francoski zunanji minister pa ga je dopolnil: "V srednje dobrem, povprečnem stanju," in hkrati ocenil, da je Slovenija opravila veliko delo. "Res je, da Slovenija ni velika država z veliko prebivalci, a je z zunanjim ministrom in njegovimi ekipami opravila veliko delo," je poudaril Kouchner.

Rupel je dejal, da je bilo predsedovanje od daleč morda videti kot vrsta majhnih korakov, a od daleč bo viden napredek, je dodal. Kouchnerju se je zahvalil za diplomatsko pomoč pri predsedovanju, brez katere Slovenija naloge ne bi opravila tako uspešno.

Vodja francoske diplomacije je prav tako izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem z Ruplom in prepričanje, da bo tako tudi v prihodnje. "Zame so pomembne vse evropske države, ki so se združile, torej vseh 27 držav. Hvala, Dimitrij, hvala, Slovenija. Živela Slovenija, živela Francija, živela Evropa," je še vzkliknil francoski zunanji minister.

Na slovesnosti, ki je potekala na Trgu Evrope v Novi Gorici sta bila prisotna tudi župana Nove Gorice Mirko Brulc in italijanske Gorice Ettore Romoli. "Tu so padli zidovi že pred vstopom Slovenije v EU," je o prizorišču današnje slovesnosti dejal novogoriški župan.

M. R.

Predaja predsedovanja v Novi Gorici