Najrazličnejše spominke iz prve svetovne vojne zakonca zbirat več kot 20 let. Foto: Reuters
Najrazličnejše spominke iz prve svetovne vojne zakonca zbirat več kot 20 let. Foto: Reuters
Zbirka Chantal in Serge Giudice obsega približno 3.000 predmetov. Foto: Reuters

V obsežni zbirki je najti marsikaj - vaze in druge artefakte, ki so jih vojaki ustvarjali iz granat, pa vojaške uniforme, figurice, izdelane iz ostankov Zeppelina, pa vse vrste drugačnih predmetov, ki so ostali za uničujočim štiriletnim spopadom, s katerim je 19. brutalno vstopilo v 20. stoletje.

Zakonca Giudice živita v Balmi, mestu, ki leži nedaleč stran od Toulousa. Svoj dom sta s takšnimi spominki polnila več kot 20 let. 56-letna Chantal Giudice je to zbirateljsko strast ohranila od otroških let. "Namesto da bi se igrala s punčkami, sem bila vselej obdana z uniformami in vojaško opremo. Ta strast me je prevzela in me nikoli več ni zapustila," je povedala za Reuters.

Pri skrbi za zbirko sta zakonca izredno pedantna. Zbrani predmeti niso neurejeno nametani po domu, ampak skrbita za njihovo stanje in lično ter reprezentativno postavitev. Dobro ohranjene uniforme so razstavljene na izložbenih lutkah, na stenah so plakati, s katerimi je država moške pozivala, da se pridružijo vojski, po omarah pa razporejeni številni kipci, ki so jih vojaki v jarkih izdelovali iz nabojev in granat. Chantal Giudice jih opisuje kot prave umetnine, ki jih je vojakom uspelo ustvariti iz vojnih predmetov.

V večen opomin
Kot razloži 66-letni Serge Giudice, je zbirka namenjena opominjanju na nasilje stoletje oddaljenega obdobja.