Prva svetovna vojna
"Prizadevanje za trajen mir je najplemenitejše stremljenje sodobnega človeštva", je v nagovoru dejal predsednik republike Borut Pahor. Foto: Twitter Boruta Pahorja
       Tu začutimo povezavo med stoletji in generacijami, ki nas združuje tako s predniki kot zanamci. Simbolično je, da je kapelica preživela vse te zgodovinske kataklizme, ki jih je Evropa doživljala v zadnjem stoletju – ko so nastajale in se rušile države ter spreminjale meje.       
 Ruski minister za komunikacije Konstantin Noskov o povezavi med stoletji
Venec pod spominskim obeležjem "Sinovom Rusije". Foto: Twitter Boruta Pahorja
       In ker je prva pripeljala svet do druge svetovne vojne, bi se dalo izogniti tudi njej. Predstavljajte si, kako drugačen bi bil svet, če ne bi bilo teh vojn.       
 Članica društva Slovenija Rusija Tatjana Komarova o drugačnem svetu
Rokovanje z ruskim ministrom za komunikacije Konstantinom Noskovom. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Slovesnosti sta se med drugim udeležili tudi uradni delegaciji Ruske pravoslavne cerkve in mesta Sankt Peterburg. Letošnja slovesnost sovpada z dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Ruske vojne ujetnike je plaz zasul med gradnjo ceste čez Vršič. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
       Vojne grozote niso pozabljene, a nas zdaj naprej žene odgovornost za mirno in varno prihodnost naših otrok. Sami ne moremo zagotoviti miru, skupaj pa ga lahko. V času vojne vsak dan sanjamo o miru. Ko je čas miru, pozabimo sploh razmišljati o njem.       
 Borut Pahor o vojni in miru
Rusko veleposlaništvo na Poljskem
Blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo se je lani povečala za 15 odstotkov. Foto: Reuters

Pahor ob Ruski kapelici: Ali smo se iz tragedije 1. in 2. sv. vojne naučili dovolj, da ne bo tretje?

Spominska slovesnost ob 102. obletnici Ruske kapelice
28. julij 2018 ob 08:07,
zadnji poseg: 28. julij 2018 ob 16:33
Kranjska Gora - MMC RTV SLO, STA

Pri Ruski kapelici pod Vršičem na tradicionalni spominski slovesnosti ob 102. obletnici postavitve je častni pokrovitelj predsednik Borut Pahor poudaril, da je prizadevanje za mir najplemenitejše stremljenje človeštva.

V nagovoru je predsednik Borut Pahor dejal, da lahko žalno slovesnost v spomin na v snežnem plazu umrle ruske vojne ujetnike štejemo za začetek svetovnega zaznamovanja konca prve svetovne vojne, ki se bo novembra sklenilo v Parizu. "Letos se spominjamo konca tega tragičnega zloma človečnosti. Spominjamo se neskončne sreče in velikanskega upanja, ki sta končno po štirih letih navdušeno odmevala namesto topovskih granat," je dejal.

Toda tudi to obletnico, obletnico konca vojne, po Pahorjevih besedah spremljajo na neki način mešani občutki. Človeštvo se namreč iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo. "To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj preprosto vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje," je poudaril Pahor.

Upanje za trajni mir po njegovem mnenju obstaja. "Mir je najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Prizadevanje za trajen mir je najplemenitejše stremljenje sodobnega človeštva," je poudaril predsednik in pozval k preprečevanju sleherne nestrpnosti in nasilja.

"Na nestrpnost in nasilje se ne smemo navaditi"
Ob tem se je dotaknil nedavnega napada na novinarja in snemalca Planet TV-ja, ki ga je označil za "v stvarnem in simbolnem smislu grob poseg v svobodo vseh nas". "Skrbi me, da se počasi navajamo na te nevarnosti za sožitje. Na nestrpnost in na nasilje se nikakor ne smemo navaditi," je opozoril.

Obdobje miru je po Pahorjevem mnenju čas, ki ga moramo izkoristiti za neomajno vero vanj: "S svojimi ravnanji in odločitvami moramo dokazati, da prav nobeno od vprašanj, ki nam jih zastavlja naš razvoj, ne postavlja pod vprašaj miru samega. To je dolg, ki ga vračamo žrtvam vseh vojn, in to je odgovornost, ki jo imamo do njihovega spomina in do prihodnosti novih rodov."

Spomenik padlim Slovencem v Rusiji?
Pahor je še dejal, da z ruskimi oblastmi potekajo pogovori o postavitvi spomenika Slovencem, padlim v prvi svetovni vojni na ozemlju Rusije. "Vojne grozote niso pozabljene, a nas zdaj naprej žene odgovornost za mirno in varno prihodnost naših otrok. Sami ne moremo zagotoviti miru, skupaj pa ga lahko. V času vojne vsak dan sanjamo o miru. Ko je čas miru, pozabimo sploh razmišljati o njem," je še poudaril predsednik.

"Kapelica je kraj, ki gane vsakega Rusa"
Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov. Ruska kapelica je po njegovih besedah edinstven kraj, ki globoko gane vsakega Rusa. "Tu začutimo povezavo med stoletji in generacijami, ki nas združuje tako s predniki kot zanamci. Simbolično je, da je kapelica preživela vse te zgodovinske kataklizme, ki jih je Evropa doživljala v zadnjem stoletju – ko so nastajale in se rušile države ter spreminjale meje," je dejal.

Kapelica po njegovih besedah poziva k ohranjanju zgodovinskega spomina in medsebojnih vezi. Opominja nas, da ne smemo ignorirati naukov zgodovine. Pozdravil je tudi to, da je v zadnjih letih postala kraj zelo produktivnih rednih formalnih in neformalnih srečanj na vseh ravneh: "Širimo stike na vseh področjih, tudi poslovnih. Poglablja se zaupanje med državama in narodoma."

Zahvala Kranjski Gori in Sloveniji
Noskov se je ob tem zahvalil prebivalcem Kranjske Gore in celotne Slovenije, ki že toliko let "ohranjajo spomin na ta zgodovinski dogodek". Pri tem ne gre le za to kapelico, temveč vse simbole na ozemlju Slovenije, je še poudaril.

Članica Društva Slovenija Rusija Tatjana Komarova pa je izpostavila mnenje sodobnih zgodovinarjev, da bi se nasprotja in nesoglasja med državami, ki so privedla do prve svetovne vojne, dalo rešiti na miren način. "In ker je prva pripeljala svet do druge svetovne vojne, bi se dalo izogniti tudi njej. Predstavljajte si, kako drugačen bi bil svet, če ne bi bilo teh vojn," je dejala.

Rast blagovne menjave med Slovenijo in Rusijo
Zunanji minister Karl Erjavec se je ob robu slovesnosti sešel z vodjo ruske delegacije, ministrom za komunikacije Konstantinom Noskovom, in z njim spregovoril o gospodarskem sodelovanju med državama.

Za Slovenijo in Rusijo je pomembno, da se je obseg blagovne menjave med državama lani povečal za 15 odstotkov. Optimizem vlivajo tudi letošnji podatki o blagovni menjavi, o rastočem številu turističnih prenočitev ter o rastočem obsegu investicij. Pozitivne trende gospodarskega sodelovanja velja nadaljevati in krepiti, k temu pa lahko pomembno prispeva medvladna komisija za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje med Slovenijo in Rusijo.

Ministra sta se strinjala, da realizacija projektov poteka skladno z načrti, obenem pa velja seznam skupnih projektov dopolnjevati ter usmerjati tudi na področja skupnih vlaganj in prenosa znanja. Naslednje, 15. zasedanje Medvladne komisije bo potekalo v Sloveniji jeseni letos.

Ministra sta ob tem pozdravila krepitev sodelovanja tudi na vrsti drugih področij, kot sta izobraževanje in digitalizacija družbe, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).


Kapelica kot opomin
Zbrane je nagovoril tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat, ki je spomnil, da so domačini med prvo svetovno vojno na tem območju nastanjenim tujim vojakom nudili materialno in moralno podporo, po koncu vojne pa skrbeli za Rusko kapelico in jo vzdrževali. Sčasoma je po njegovih besedah postala stičišče opominov na nesmiselno trpljenje. "Naj bo kapelica opomin, kako pomembna je strpnost med ljudmi," je poudaril.

Slovesnosti sta se med drugim udeležili tudi uradni delegaciji Ruske pravoslavne cerkve in mesta Sankt Peterburg. Letošnja slovesnost sovpada z dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji.

V spomin na umrle tovariše
Rusko kapelico pod Vršičem so pred 102 letoma, leta 1916, zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V gozdu pod Vršičem je tako zrasla lesena kapelica v pravoslavnem slogu.

Lesena kapelica je z leti strohnela, zato so jo leta 1991 konzervirali in obnovili dotrajane dele, obnovili pa so tudi grobove ruskih ujetnikov pri Erjavčevi koči ter očistili in obnovili grob neznanega vojaka ob kapelici. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena.

VIDEO
Slovesnost pri Ruski kapelici kot simbolni opomin
G. V., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
luna med oblaki
# 28.07.2018 ob 08:38
To je zelo lepa navada in upam, da se bo ohranila tudi v naprej.
Ta slovesnost me vedno znova spominja na zgodbo o prijateljstvu, o spominih, o tem, da se tudi pokojnih ne sme pozabiti.
vranek
# 28.07.2018 ob 09:53
Trapola, spominjaj se jih. Kapelico so postaviki ruski vojaki svojim mrtvim soborcem. Vsem drugim cesa podobnega nihce ni branil. Ce ze komentiras se seznani z golimi dejstvi .neznanje ni nobeno opravicilo za tvojo nesramnost!
RUBEŽ
# 28.07.2018 ob 08:53
A bo Ivan Janez Janša tudi tam?
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 09:43
Rusi so nas pomagali osvobodit. Nemci pa so nas vedno le okupirali.... in RKC je njihov večni podrepnik
rudes
# 28.07.2018 ob 10:11
Funai@, nikar se preveč ne razburjat no. Meni je bilo lani (ali predlani) ful sladko, ko so hrvateki noreli in p..dli, češ, da je Putin namerno prišel, samo da njim kvari turistično sezono :-).

Sicer pa, dogodek vreden spoštovanja in spomina. Pa če koga moti, ker so glih Rusi, ne verjamem, da so tisti pomrli in preživeli vojaki kaj prida vedeli o komunizmu. Zato, gre predvsem za obujanje spomina, na uboge ljudi, poslane na drug konec Evrope, da umirajo za stvari, ki se jih sploh niso tikale. Zato, Slava jim.
apollo11
# 28.07.2018 ob 09:21
Živela Rusija! Živel tovariš Putin!

Daj se že zbudi in prenehaj s temi praznimi parolami....Putin ni noben tovariš, on je politik, ki zavrača komunistično zgodovino še bolj ostro pa zavrača zablode in nostalgijo po socializmu, ki je sicer tako priljubljena med našimi levičarji.

Naši levičarji imajo čisto napačne predstave o Rusiji, jih pa eni strani razumem, ker na to gledajo ideološko, ne pa skozi dejstva. Dejstvo pa je, da se je Rusija sama odpovedala socializmu, ki jih je pahnil v strahovito bedo, odločili so se za ultra kapitalizem, dejansko oni pretiravajo. Putin ni nobene tovariš in levičar, ampak avtokrat, po prepričanju konzervativec, Putin je politično gledano desna sredina. Da ne govorim o Putinovem odnosu do vere in pravoslavja, Putin smatra rusko pravoslavje za steber ruskega naroda. Putin hodi na božične maše in se daje vsako leto krstiti s potom v vodo.....
bori
# 28.07.2018 ob 13:17
Častni pokrovitelj slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne in govornik na slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor, ki bo h grobnici pri Ruski kapelici tudi položil venec.

Say sorry raje za navijanje za izgon Ruskih diplomatov ob tisti novičok zahodni sceni. In ne toliko o varnosti in podobnih astrotemah predavati Rusom, nam in večini sveta.
Hrbtenica iz plastelina press.
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 10:17
seveda se strinjam z gojenjem dobrih odnosov z Rusijo...ampak prav nič več,kot z ostalimi s katerimi imamo 'tako ali drugače' dobre odnose...
res je tudi,da nam Rusi niso nikoli škodili in nam tudi ne bodo...

ampak,dajmo si biti na jasnem...
kot prvo,Putin ni 'tovariš' in Rusi niso takega 'svetonazorstva',kot Slovenci...
kot drugo,Rusi nas niso 'osvobodili' od Nemcev...Rusi,kot sestavni del(nacionalni) Sovjetske,torej Rdeče Armade je 'samo' POMAGAL slovenskim(jugoslovanskim) partizanskim enotam...
kot tretje,ta spominska slovesnost nima NOBENE veze s komunizmom,socializmom,partizanstvom...s
kratka z vsem,kar se je dogajalo od 1941 dalje 'pri nas', še več, ta spominska slovesnost nima veze niti s Sovjetsko Zvezo,ki je nastala po 1WW...
kot četrto,to je PREDVSEM verska slovesnost...in to pravoslavna...
kot peto,to je spomin na tragičen dogodek v 1WW,kjer smo Slovenci bili na nasprotni strani in,čeravno smo bili 'notranji sovražnik' (evidenten in samoizpričujoč) AvstroOgrske,še ne pomeni,da smo zaradi tega takrat bili 'prijatelji' z ruskimi ujetniki...
kot šesto,tega dogodka v kraljevini Jugoslaviji niso obeleževali,v SFRJ pa še 'vedeli' nismo zanj...
kot sedmo,to je slovesnost s katero se pietetno spominjamo žrtev in vez za prijateljstvo med ruskim in slovenskim narodom...

klanjali se pa ne bomo nobenemu...
Anar Hija
# 28.07.2018 ob 08:34
Živela Rusija! Živel tovariš Putin!
jCoob
# 28.07.2018 ob 15:00
Haso # 28.07.2018 ob 13:51
Veliko hujši od napada žavbija je nizkoten napad Turnška na Možino in Dežmana. In njegovo zanikanje povojnoh umorov.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
najhujše je tako al tako poskus potvarjanja zgodovine...
sicer pa povojni umori niso umori, temveč poboji.. po vsaki vojni so zmagovalci vzeli "pravico" v svoje roke.. če si tako vnet pri teh stvareh.. si kdaj tako obtoževal američane (nad indijanci, vietnamci, iračani, sirci, afganistanci itd itd?) špance (nad ljudstvi južne amerike)? avstralce (nad aborigini)? japonce, francoze, belgijce.............. in ne nazadnje nad nemce, italijane in madžare... sprijazni se z dejstvi da se ve kdo je bil agresor in kdo je z njimi sodeloval...
sirius
# 28.07.2018 ob 11:13
@symreb
Krimsky ima popolnoma prav. Ne razumem zakaj je dobil toliko minusev. Očitno večina komentatorjev vključno s tabo ne razume osnovnega sporočila. Treba je vključiti malo več inteligence in poiskati začetek zgodbe. Če nemški vojak ne bi zapustil svoje države, ne bi bilo treba ameriškim vojakom reševati Evrope pred nacizmom. Ko prvi vojak zapusti domovino, ko poči prva puška in pade prva žrtev ter mine nekaj destletij, večina pozabi kaj se je v resnici zgodilo. Zgodovino je treba brati, ne kot pravljico o Janku in Metki, pač pa kot učno snov, ki nas bi morala vedno znova spominjati na to, da napak ne ponavljamo. Vendar se večina iz zgodovine ne nauči nič.
rudes
# 28.07.2018 ob 09:47
A letos se pa ni dalo Putina povabit? Al pa vsaj Medvedeva?
esspero
# 28.07.2018 ob 10:37
Leta 1990 sem bil na prvi slovesnosti ob kapelici pod Vršičem. Bilo nas je morda kakih 40. Nobene komercialne navlake tako kot danes ,bila je le mirna pravoslavna maša ,pa kruh in sol.Bilo je lepo ,čutila se je tista pozitvna energija. Danes me tja ne vleče ,sem že omenil zakaj.
Krimsky
# 28.07.2018 ob 08:37
Da noben vojak ne sme nikoli zapustiti svoje domovine ...
~
... ker s tem postane agresor ... je preprosta logična ugovitev, jasna kot beli dan.

Čeprav sem to napisal že stokrat ... trkam v armirano železje ... kajti gospostva imajo rada svoje vojake na tujem ... ker bojda izpričujejo veličino taistega gospostva.

Vojaki pa kar vzamejo mušketo ... in gredo ... na soško fronto, v Galicijo, v Afganistan, Vietnam, Irak ... povzročajo gorje tamkajšnjim domorodcem, in ob tem godrnjajo čez vojno.

"Kdo pa je vojna?" bi jih bilo treba vprašati vsak dan posebej. Vi sami ste akterji in nosilci vojne, vi sami ste vojna ... kaj se sedaj pritožujete čez samega sebe ...
ti-ne
# 28.07.2018 ob 14:12
Pahor ob Ruski kapelici: Ali smo se iz tragedije 1. in 2. sv. vojne naučili dovolj, da ne bo tretje?

####
Bolj malo, drugače ne bi imeli take politike.
Krimsky
# 28.07.2018 ob 10:54
@ symreb

Glavni udarec Tretjemu rajhu … so zadali Rusi (takrat še Sovjeti) na svojem ozemlju (npr. pri Stalingradu), ko so branili svojo očetnjavo.
ZDA so se WW2 vključile, kot vedno in vselej, zaradi biznisa. Res so skrajšali vojno, … ki pa je bila že itak končana …
~
Vprašanje – ali smemo naše vojake poslati na tuje – je temeljno civilizacijsko vprašanje, če ne tega stoletja, pa vsaj bodočih. Videli smo namreč že preveč posredovanj na osnovi hudo dvomljivih ali insceniranih argumentov ('obramba Vietnama pred komunisti, obramba Iraka pred tremi epruvetkami bojnih strupov' ) …

Če bo nekoč (čez tisoč let) zmagal razum, … potem naših vojakov ne bomo več pošiljali v vlogo agresorja (ne glede na priročne argumente/izgovore) … a do takrat je še tisoč let …
Horst
# 28.07.2018 ob 11:31
Leta nazaj ni bilo okrog te kapelice nobenih cirkusov. Za vzdrževanje so skrbeli prostovoljci in ob obletnicah organizirali primerno slovesnost spominu.
S prihodom slovenske hinavske politike so nekateri našli šanso v prilizovanju Rusiji,vabljenju visokih političnih funkcionarjev,vse za lastno promocijo in izražanje pomembnosti,
RJSlo
# 28.07.2018 ob 11:14
P. S. Je pa to slovesnost za mrtve Ruse. Takrat še ni bilo Sovjetov. Carska Rusija pa to.
NoFuture
# 28.07.2018 ob 11:10
To je ena izmen lepih navad, ki smo lahko ponosni.
7tom11ja
# 28.07.2018 ob 10:14
hej kekec, kako je bilo pa pred Putinom ?
HOR
# 28.07.2018 ob 14:20
Ta se razen manekenstva tudi v politiki ni naučil kaj dosti...
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 12:07
krivci za prvo svetovno vojno so bili velikosrbski nacionalisti...
---------------------
a to si prečital v kakšnem zabavniku?

a ti veš kakšna je bila politično-gospodarska situacija v Evropi(posledično v Aziji in Afriki) v letih
1870-1914?
in seveda na južnem Balkanu v letih 1910-1913?
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 11:12
Sedaj pa se naši levičarji odločite, ali Putin ali multikulturnost.
------------------
drži...
se pravi morajo tudi desničarji sprejeti načelnost in podpirati Putina...

he,he..interesantna stvar...
zapravico
# 28.07.2018 ob 10:23
Živela svoboda govora
rampage
# 28.07.2018 ob 13:02
Tisti, ki tako hvalite Putina, spoznajte kaksnega Rusa, saj jih je cedalje vec pri nas. Boste slisali, kaj si oni mislijo o Putinu in vam povedali kaj vec. Moskva pa St. Peterburg nekako gre, ostalo je taka revscina, ki si je se zamisljate ne. Hkrati je pa nek odstotek neskoncno bogatih in nedotakljivih. To je Putin, kekci.

Pameten za dva, ce nekdo zivi na tujem, se pravi ne v Rusiji mu življenje v Rusiji ocitno ni vsec, zato od takega cloveka ni za pricakovati da bo hvalil svojo domovino.

Kar se pa tice revscine, a ni v Sloveniji isto, v večjih mestih je denar, v manjših pač ne. Ne moreš primerjati Trbovlje z Ljubljano, tako je povsod po svetu.
mirror
# 28.07.2018 ob 10:51
Res je. Živel Putin. Vendar Putin ne podpira multikulturnosti. V Rusiji ni manjšin, so samo Rusi. Vsak ki pride v Rusijo, se mora naučiti ruski jezik in sprejeti ruske običaje. Ta Putinova navodila pa so popolnoma v nasprotju z multikulturnimi navodili naše klečeplazne vlade. Sedaj pa se naši levičarji odločite, ali Putin ali multikulturnost. Putin ima vsaj jajca, kar naši levi politiki nimajo.
generacija56
# 28.07.2018 ob 10:30
Za tiste, ki še znajo kak jezik, razen domačega, je prav danes dober članek:

https://www.logicno.com/vijesti/malo-poznate-cinjenice-o-vladimiru-putinu.html

Sicer pa, Putin je pokazal svojo veličino, ko je prišel ob polni obletnici.
Da bi pa hodil gledat Pahorja vsako leto....
Tega še jaz ne morem, pa živim tukaj...
GORA2
# 28.07.2018 ob 21:20
@ troll prepričan sem ,da boš kot faliran študend zgodovine podal cel kup podatkov,ki bojo potrdili tvojo verzijo zgodovine.
ti-ne
# 28.07.2018 ob 14:14
Anar Hija

# 28.07.2018 ob 08:34
Živela Rusija! Živel tovariš Putin!
#####
Po čem je Putin tovariš?
Hvala za odgovor
sLoVaN
# 28.07.2018 ob 11:09
. Moskva pa St. Peterburg nekako gre, ostalo je taka revscina, ki si je se zamisljate ne. Hkrati je pa nek odstotek neskoncno bogatih in nedotakljivih. To je Putin, kekci

Spet eden, ki dlje ko do Krka ne upa...
mulcon
# 28.07.2018 ob 21:21
prizemljen

A, ti si pa to zgodovino verjetno študiral pri Dežmanu?
GORA2
# 28.07.2018 ob 20:44
prizemljen
28.07.2018 ob 18:15
Mimogrede. večina vršiških "ruskih" žrtev so bili v bistvu Ukrajinci.

@ troll prizemljen bi spet rad potvarjal zgodovino.

Dela so se začela leta 1915, takoj ko je sneg skopnel. Cesto so gradili izključno ruski ujetniki, ki so bili razdeljeni na posamezne oddelke. Vsak oddelek je imel 25 mož, stražil jih je avstrijski vojak, dodeljen pa mu je bil še tolmač, ki je bil pogosto Jud. Stražarji so praviloma z ujetniki ravnali grobo, vsak najmanjši prekršek je bil strogo kaznovan. Poleg tega so bile delavne razmere na gradbišču neznosne. Ujetniki so bili slabo oblečeni in hranjeni, zato so začele razsajati različne bolezni (kolera, tifus, črne koze in različne mrzlice), okužbe so se po navadi slabo končale, zato je bila smrtnost med ujetniki izredno visoka. Smrtni davek so terjale še pogoste delovne nesreče. Umrle ruske vojake so pokopavali na kranjskogorskem ali trentarskem pokopališču, v bližini koč in kjerkoli ob cesti.
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 16:10
pozabil za na osnovne dokazeo partizanskih enotah v Sloveniji , torej tusi jugosslovanske , ki jih je nič koliko in jih je brez veze naštevati . Samo na kratko . Mogoče si že slišal za 14. divizijo , roško ofenzivo , številne bataljone in brigade , uničenje pohorskega bataljona npr. , Staneta Žagarja , bolnice Franjo .. seveda se mi zdi da je to nekako v neskladju z domobranističnim apologizmom in umivanjem svojih rok po pilatovsko seveda ....
-----------------------
to so vse bile SLOVENSKE partizanske enote...
slovenske partizanske enote so bile 'vključene' v 3. in 4. Jugoslovansko armado MAJA 1945...
Mikita
# 28.07.2018 ob 15:16
On naj najprej vpraša to sebe.
gesan
# 28.07.2018 ob 14:50
Pahor ob Ruski kapelici: Ali smo se iz tragedije 1. in 2. sv. vojne naučili dovolj, da ne bo tretje?
-----------------------
Kaj bi se on naj naučil od takrat?
On ni sposoben niti tega, da bi dojel težo svoje odgovornosti za izginjanje milijard!

In zdaj spet pametuje svojo pamet.
Res ne vem, ali je bolj neumen, ali bolj lep?!
ti-ne
# 28.07.2018 ob 14:17
generacija56

# 28.07.2018 ob 10:18
Prijavi neprimerno vsebino Funai

Tistih 8000 Slovencev, ki odide iz domovine, pa je odšlo iz čistega domoljubja...
Pahorja imajo tudi v tujini na zidu, a ne?
Pa onih 35.000 Hrvatov....
Hahahaha...

#####
To ni nič v primerjavi z Rusijo.
Vsak tretji mladi Rus želi emigrirati na Zahod.
woodoo
# 28.07.2018 ob 11:15
mirror
hehe, levaki gor ali dol, jajca vn ali noter,...
Zakaj nimajo potem desničarji jajc in častijo Putina? Multikultura, pa to. Zakaj Trumpa, ki je oženil priseljenko. Multikulti tudi pri njej ni prav dobro deloval. Mogoče zaradi laži?
Da pluvajo vsakodnevno po Merklovi istočasno pa z njo v isti poslanski grupi v EU oblikujejo evropsko politiko, katero sami najbolj prezirajo. A tukaj ti vidiš jajca?
Eno je govorit, drugo delat. Čez zgodovino je vidno da obojega istočasno niste sposobni :))

Funai
"...Hkrati je pa nek odstotek neskoncno bogatih in nedotakljivih. To je Putin, kekci."

Dobro jutro! Povej mi eno državo kjer ne velja Putinizem? :)))
pejtevennazrak
# 28.07.2018 ob 23:29
@prizemljen

Moja poanta je (kot očitno sam dobro veš), da je vse pomešano med sabo - mi pa sicer ni znano, koliko vojakov katerega naroda je bilo na Vršiču. In če se Ukrajincem ne da ubadat z rusko kapelico, naj zanjo poskrbijo vsaj Rusi (ki je neke vrste "matična" država). Se pa strinjam, da bi tudi ostali narodi lahko bili zraven, če so imeli kaj pri tem, kot bi se tudi spodobilo, da bi se Slovenija bolj pobrigala za svoje grobove.
Churchill W.
# 28.07.2018 ob 20:26
Preberem komentarje in ugotovim, da je nekatere pošteno zdelala vročina in imajo blodnje.
vest
# 28.07.2018 ob 19:01
Ukrajinci so tako kot Hrvati , niso narod....

No evo še en genij.
Butale4ever
bori
# 28.07.2018 ob 17:24
Še dobro, da so ti vojaki zgradili to in še katero drugo cesto, Soško železnico ... milijondvestotisoč ljudi je padlo takrat ... ker v modernem času bi bili danes, po 100 letih, v fazi javnega razpisa zbiranja ponudb poštenja z našimi političnimi strokovnjaki, izvedli bi sto referendumov, menjali trideset vlad ... sam da ne bi bil kdo oškodovan ...
zeus-zengg
# 28.07.2018 ob 15:55
mare...k
do POMLADI 1945 ni bilo na Slovenskem NITI ENE vojaške enote zavezniških sil...
niti yugoslovanskih partizanskih ne...
----------------
pozabil za na osnovne dokazeo partizanskih enotah v Sloveniji , torej tusi jugosslovanske , ki jih je nič koliko in jih je brez veze naštevati . Samo na kratko . Mogoče si že slišal za 14. divizijo , roško ofenzivo , številne bataljone in brigade , uničenje pohorskega bataljona npr. , Staneta Žagarja , bolnice Franjo .. seveda se mi zdi da je to nekako v neskladju z domobranističnim apologizmom in umivanjem svojih rok po pilatovsko seveda ....
P1X3L
# 28.07.2018 ob 15:50
Pahor ponavlja vsakoletni govor haha
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 15:44
ne vem zakaj kar tako ,,iz rokava ,, ustvarjaš zgodovino . Rusija ob začetku ,,barbarose ,, niti slučajno ni bila pripravljena na vojno z Nemčijno posebej ker je imela ogromne vojaške kapacitet vezane na vzhodu .
--------------------------------------
in kaj sem jaz napisal?

tole-

samo treba je vedet,da je SZ grozila vojna z Japonsko in,ko je ta nevarnost bila 'ugotovljena',kot neutemeljena,se je začel premik vojaške tehnike na zahod SZ-ja...in so
tako tudi ustavili Nemce pred Moskvo..
.

in jaz nič ne 'ustvarjam' zgodovine...naštevam samo dejstva o katerih sem seznanjen...
eno izmed teh je ta-
na zahodne meje SZ je bilo od februarja do junija 1941 prepeljano veliko število
vojakov in vojaške tehnike...
cilj-napad na Tretji Rajh...
Bivši uporabnik
# 28.07.2018 ob 15:35
človek ne se smešit in poskusi iz nekih psevdo katoliških osveščevalnih katekizmov že končno presedlat na pravo zgodovino . Ve se točno kako je sovjetska zveza premagala nemški rajh in koliko žrtev je imela . Tvoje ,,duhovniško pamfletarstvo ,, je prav za prav neko blazno apologiranje vseh tistih ki so takrat držali za fašiste in zdaj ne morete drugače kot pljuvati po zmagovalcih . Prav zaradi takih kot si ti ne bo nikoli sorave - in to hvala ,, bogu ,, ....
---------------------
do POMLADI 1945 ni bilo na Slovenskem NITI ENE vojaške enote zavezniških sil...
niti yugoslovanskih partizanskih ne...
ampak so slovenske partizanske enote OKOLJENE z vseh štirih strani NEODVISNO bile
boj proti okupatorju...

to zgodovinsko dejstvo nam daje pravico,da rečemo-
nam so zavezniki 'pomagali' pregnati okupatorja...

in o tem niti debatiral ne bom,ker je nesmiselno karkoli sploh še reči...

'hvala bogu' pa uporabljam zgolj pogovorno...lahko bi rekel tudi 'hvala ku*cu'...
jaz nisem vernik...
tako,da mi ne govori o 'duhovniškem pamfletarstvu',ker me s tem žališ...

kar se pa sprave tiče...
jaz se nimam s kom 'spravljati'...
zeus-zengg
# 28.07.2018 ob 15:04
mare...k
SZ pa je še kako bila pripravljena na vojno...ker so izvedli industrializacijo...
-----------------
ne vem zakaj kar tako ,,iz rokava ,, ustvarjaš zgodovino . Rusija ob začetku ,,barbarose ,, niti slučajno ni bila pripravljena na vojno z Nemčijno posebej ker je imela ogromne vojaške kapacitet vezane na vzhodu . Kar se industrializacije tiče imaš prav , vendar so jo storili pod izredno oteženimi pogoji - predvsem so jim škodovale ZDA , ki so se počutile nekako tako kot sedaj - pokradene in poželjive po ruskem zemeljskem bogastvu ... Tudi je res , da so svojo industrijo relativno hitro preusmerili na vojaško - tako kot recimo ZDA ...
ni maitre
# 28.07.2018 ob 14:32
Borut ti res nimaš pojma, kar dokazuješ vsakič znova s svojim nepremišljenim blebetanjem.
ti-ne
# 28.07.2018 ob 14:30
generacija56

# 28.07.2018 ob 10:18

Znanec, ki je prepotoval celo Rusijo zna povedati, da edino tam še živijo LJUDJE!!

#####
Ti to resno????
Torej, vsi ostali smo kaj, če nismo ljudje?
Hvala za odgovor, ki ga z užitkom pričakujem.
leond
# 28.07.2018 ob 14:08
Tuljenje o 2. sv. vojni. Mokre sanje vsakega slovenskega politika.
stoychi
# 28.07.2018 ob 12:36
vojne so velik biznis za vse vrste vojaške in civilne industrije,
zapomni si, da so vse vojne bile in so orkestrirane od bančne mafije
ti pa Rothschild katerih glavni namen je svetovna depopulacija
iz 7ih milijard na pol milijarde čipiranih zombijev.
mimogrede tudi slovenska narodna banka je last Rothschildov
naši oblastniki pa so njihove verne sluge.
TV in RA arhiv
Brata, ki ju je ločila usoda 00:31:26, 04.11.2018
Gregor Antoličič: Leta strahote 00:23:38, 02.11.2018
100 let od ustanovitve SHS 00:02:08, 29.10.2018
Nova razstava v Kobariškem muzeju 00:01:45, 20.10.2018
Spomin na konec 1. svetovne vojne 00:02:07, 19.05.2018
Pandemije: Smrtonosna španka 00:28:16, 08.03.2018
Prevratno leto 1918 01:15:18, 18.01.2018
Izbor