Trenutno se predvaja:
10. september 2018 ob 19:24Novice

Klet Vipava 1894 z lesenimi sodi in boljšim hlajenjem do višje kakovosti

Novi avstrijski lastniki so letos v klet vložili 250 tisoč evrov. Z dodatnimi 750 tisoč evri bodo med drugim uredili hlajenje vseh cistern.
Foto: Mojca Dumančič

Vino iz Kleti Vipava se po tem, ko so jo kupili avstrijski lastniki, znova utrjuje na slovenskem trgu, vse bolj pa iščejo tudi trge v drugih državah. Razvoj zahteva nekatere naložbe, s katerimi so v kleti že začeli in bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Vse gre v smeri proizvodnje zelo kakovostnih vin.

Letos bodo v Kleti Vipava zaradi izjemno dobre letine odkupili skoraj štiri milijone kilogramov grozdja, kar je zgornja meja predelovalnih zmogljivosti. Največ vina še vedno prodajo na slovenskem trgu, iščejo nove trge v Evropi in začenjajo tudi na Kitajskem, obeta se trg Združenih držav Amerike.

Blagovna znamka zaradi zapletov z nekdanjim Agroindom ni utrpela opazne škode, ugotavlja direktor kleti Jakob Blaschitz: "Mi vidimo na trgu, da so nam zvesti kupci ostali, cenijo naša vina. Dosti težav na trgu iz tega naslova nismo videli."

Nadaljnji razvoj pa seveda zahteva naložbe v izboljšave in posodobitve. "Nabavili smo lesene sode, tako da dozoreva rdeče vino oziroma tudi belo vino v teh sodih. V načrtu obnove je tudi hlajenje vseh cistern. Letos bomo vsega skupaj investirali okoli 250 tisoč evrov."

Potrebne pa bodo še druge naložbe. "V prvi fazi načrtujemo investicije v linijo za polnjenje steklenic. Načrtujemo seveda tudi obnovo kleti spodaj."

Za te posodobitve načrtujejo naložbo v višini 750 tisoč evrov.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki