Trenutno se predvaja:
9. november 2018 ob 14:10Novice

Lovci s koprskega zaledja so zaskrbljeni zaradi pogina dveh lovskih psov

Čeprav z Veterinarske fakultete še ni uradne potrditve, da je vir okužbe uplenjen prašič, tako lovci kot veterinarska stroka domnevajo, da so se prav v stiku z njim okužili s smrtonosno boleznijo Aujeszkega.
Lovci s koprskega zaledja so zaskrbljeni zaradi pogina dveh psov, ki sta bila udeležena v lovu na divje prašiče. Foto: Wikipedia/Gras-Ober

Lovska družina Gračišče je pred dnevi v okolici Gradina pripravila t.i. brakade, pri katerih poleg lovcev sodelujejo tudi psi. Ko so enega divjega prašiča uplenili, sta v stik z njim prišla psa enega od lovcev. Veterinar Mitja Dodič je glede na bolezenske znake prvi posumil na okužbo s smrtonosno boleznijo, en pes je poginil sam, drugega so evtanazirali.

"Ni potrebe po tem, da se zganja pretirano panika, saj se to ni zgodilo zdaj in se tudi ne bo končalo jutri. To je že bilo in tudi še bo."

Predsednik Lovske družine Gračišče Dario Franca pravi, da lova zdaj ne izvajajo, ker nimajo dovolj psov, enega imajo še na opazovanju. Na analizo o okuženosti divjega prašiča pa tudi oni še čakajo.

"Z lovi bomo nadaljevali naslednjo nedeljo. Zadnji dogodek pa kaže na to, da bi bilo potrebno več divjih prašičev dati na analizo, da bi ugotovili, koliko je ta virus med populacijo prisoten."

Skrb je upravičena, saj se bolezen prenaša z divjih na domače prašiče. Slovenija ima priznan status države, uradno proste te bolezni pri domačih prašičih. Zato je potrebno izvajati ukrepe za preprečevanje prenosa. Urad opravi nekaj preiskav odstreljenih divjih prašičev letno, posebnih navodil zaradi tega primera ni izdal. Ponavlja pa poziv lastnikom psov, naj jih imajo med sprehodi v naravi na povodcu.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki